Lifestyle

Komentari 7

Isprobajte matcha zeleni čaj u prahu: Čisti tijelo i daje energiju

Isprobajte matcha zeleni čaj u prahu: Čisti tijelo i daje energiju

Osim što daje energiju, zeleni čaj čisti tijelo od toksina i sprečava neugodan miris znoja te je dobar za zdravlje mozga - među ostalim, studije pokazuju da je koristan za jačanje memorije

Zeleni čaj, posebno njegova podvrsta, matcha zeleni čaj, koji na tržište dolazi u prahu, najbogatiji je antioksidansima i mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu, odnosno da štiti od mnogih bolesti, pa i nekih vrsta raka. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mršavljenje

Također, potvrđeno je da ubrzava metabolizam i tako olakšava mršavljenje, odnosno održavanje željene težine. Tako je studija objavljena još 1999. pokazala da šalica zelenog čaja na dan može ubrzati metabolizam i do 35 posto, dok šalica čaja prije treninga povećava izgaranje kalorija za 25 posto. Takav rezultat treba pripisati visokom udjelu teina koji zeleni čaj sadrži, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

- Zeleni čaj dokazano povećava psihofizičku energiju, za što su najviše odgovorni polifenoli, a to znači da ima energetsku funkciju neovisno o količini kofeina - dodaje Marić Bulat. 

To je jedan od razloga zbog kojih je ovaj čaj odlična zamjena za prvu jutarnju kavu. Stvar je u tome da nakon čaja nećete doživjeti navalu energije koja oko 11 sati ujutro već pada, nego nas on održava dulje aktivnima. 

- Čajevi općenito imaju višestruku ulogu: pospješuju aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava te metabolizam u svim stanicama. Najbolje ih je piti mlake jer ih organizam tako najbrže apsorbira - savjetuje nutricionistica. 

Osim što daje energiju, zeleni čaj čisti tijelo od toksina i sprečava neugodan miris znoja te je dobar za zdravlje mozga - među ostalim, studije pokazuju da je koristan za jačanje memorije. 

Najveću korist od čaja imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Također ga je dobro promiješati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja. Dodavanje mlijeka bolje je izbjegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Puno je bolje piti ga s malo limuna, jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje željeza iz voća i povrća, a vitamin C sprečava tu pojavu.

Ne više od dvije šalice na dan jer izaziva nesanicu

Preporučuje se piti najviše dvije šalice matcha zelenog čaja na dan. Prekoračite li dozu, zbog većih količina kofeina nego što ga sadrži kava riskirate glavobolje, nesanicu, proljev ili zatvor te češće žgaravice.

Prije uzimanja konzultirajte se sa svojim liječnikom

Matcha prah ne bi smjela piti djeca ni trudnice. Također, potreban je oprez ako patite od neke kronične bolesti, pa se preporučuje da se prije uzimanja posavjetujete s liječnikom obiteljske medicine ili specijalistom. 

Zeleni prah omiljen je i među gastroznalcima

Za matcha prahom luduje cijeli gastrosvijet te se, osim za piće, koristi kao neizostavan sastojak u slatkim i slanim jelima. Posljednjih godina internetom su zavladali recepti s matcha prahom - od finih muffina, brownieja, matcha juhe, njoka, smoothieja pa do sladoleda. Gastroznalci se kunu kako ovaj moćni prah daje neodoljiv okus jelima.

Matcha se pije svježa, a sprema se s vrućom vodom

Kako biste pravilno pripremili čaj kuhajte vodu do oko 60°C (voda treba biti vruća, ali ne i kipuća). Potom u vodu stavite 1–2 grama praha i miješajte dok se čaj ne zapjeni. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta, pa odmah popijte. 

Smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva

Američki Institut za istraživanje raka proveo je 50-ak epidemioloških studija kojima je potvrđeno da je pijenje matcha praha povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke, jajnika i debelog crijeva.