Lifestyle

Komentari 1

IT tvrtka Q razvila rješenje za lakše transplantacije bubrega

IT tvrtka Q razvila rješenje za lakše transplantacije bubrega

Tvrtka Q je za englesku tvrtku Accunea razvila aplikaciju 'Accunea Transplant Monitor' koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija

Zagrebačka IT tvrtka Q razvila je softversko rješenje koje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe odgovarajućeg primatelja, odnosno unaprijed utvrđuje hoće li primatelj moći primiti organ prije nego se transplantira, izvijestili su iz te tvrtke uz ocjenu da je to 'revolucija u transplantaciji organa'.

POGLEDAJTE VIDEO: Transplantacija lica i šaka

Cilj tog rješenja-aplikacije je i da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa, jer se, kako iznose iz Q-a, oko 15 do 20 posto doniranih organa u svijetu nikada ne iskoristi jer ne postoje alati kojima bi ih se temeljito analiziralo.

Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju 'Accunea Transplant Monitor' koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija.

- Aplikacija je još u konceptualnoj fazi i uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica. Uz pomoć toga nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je i o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu i sretni smo što imamo priliku raditi na svjetskim projektima za dobrobit ljudi - poručio je tim povodom predsjednik Uprave Q-a Filip Ljubić.

Iz te tvrtke opisuju i da ta tehnologija radi tako da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitava tri vrijednosti - kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu.

Navode i da se biotech kompanija Accunea, za koju razvijaju tu aplikaciju, bavi analitičkom medicinom te da će tu novu aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

Osim s njima, Q, koja je u 2020. proglašena i jednom od top 20 najboljih development tvrtki u svijetu, u biotech segmentu surađuje i s klijentima iz Švicarske, Njemačke i SAD-a. Trenutno Q ima više od 190 stručnjaka, a u idućih godinu dana planiraju ih zaposliti još 100-tinjak.

Najčitaniji članci