Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Izbjegnite histeriju oko dječjih poklona - manje je puno bolje

Kada djeca imaju ograničen broj igračaka, bolje se fokusiraju, razvijaju vještine i dulje se igraju. Vrijeme provedeno u igri bit će kvalitetnije i maštovitije, a sebe ćete poštedjeti dodatnog stresa...

Kids playing with wooden toy train
Foto: Family Veldman
2 komentara

Suzite li djetetu izbor igračaka, vrijeme provedeno u igri bit će kvalitetnije i maštovitije, kaže španjolsko istraživanje. 

Jednim dijelom i kao smjernica za blagdansku histeriju trošenja na darove za djecu, znanstvenici u Toledu proučavali su način na koji se djeca igraju i posljedice toga. 

U studiji objavljenoj u magazinu Infant Behavior and Development (Razvoj i ponašanje male djece) pojasnili su rezultate koje su dobili proučavajući djecu mlađu od tri godine. 

Bolja koncentracija

Jednoj grupi djece dali su četiri igračke odjednom, a druga grupa na raspolaganju je imala 16 igračaka. Znanstvenici su bilježili njihove reakcije i način na koji se igraju. Zaključili su da manje igračaka potiče razvoj i zdravo igranje te ujedno pojačava djetetovu kreativnost, maštu i razvoj vještina. 

Foto: Dreamstime

Djeca koja su imala samo četiri igračke na raspolaganju igrala su se njima dvostruko dulje od druge grupe.

Stručnjaci kažu kako bi roditelji trebali držati većinu igračaka spremljeno te ih samo povremeno vaditi i mijenjati. Tako djeca ostanu fokusiranija na ono što im je trenutačno dostupno. 

95 posto viška

- Kad nemaju previše izbora, mala djeca ostaju dulje fokusirana na jednu stvar i time im se poboljšava koncentracija, a imaju i više vremena da smisle razne načine zabave samo s tom jednom stvari - rekli su autori studije. 

Ističu kako u situaciji kad su mu dostupne vreće igračaka, dijete ne zna kamo bi sa sobom niti čime bi se igralo. Na Španjolce se nadovezuje i britansko istraživanje koje je objavilo da prosječno tamošnje dijete ima 238 igračaka, a igra se sa samo 12, što znači da je čak 95 posto neiskorišteno. Višak.

Foto: Dreamstime

Također su objavili da roditelji u Britaniji potroše svakog prosinca 1750 kuna na igračke. 

Još jedan zaključak do kojeg su znanstvenici došli je da djevojčice i dječaci teže igračkama koje su namijenjene njihovu spolu. Tako dječaci bez puno razmišljanja uzimaju autiće i kamione, puške i vojnike, dok curice biraju lutke, šminku i slično.

Pretpostavljaju da djecu od najranije dobi utječu jake medijske kampanje koje dijele igračke na “muške” i “ženske”, kao i roditelji, koji im, svjesno ili nesvjesno, od prvih dana kupuju igračke za koje misle da su za dečke ili za cure.

Bojice i plastelin

Što se tiče ideja za predstojeće blagdane, ne manjka novih igračaka na tržištu, ali znanstvenici se slažu da su one najjednostavnije ujedno najbolje.

Foto: Dreamstime

Primjerice, bojice i plastelin svakako bi se trebali naći barem kao dio dara. Osim što su zabavni, poboljšavaju motoriku, povoljno utječu na razvoj mišića u prstima, rukama te zapešću djece, stimuliraju kreativnost, pospješuju vizualnu analizu, razvijaju koordinaciju između očiju i ruku... Znanstvenici također kažu kako crtanje popravlja raspoloženje djece i oslobađa od stresa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message