Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jabučni ocat protiv žgaravice: Djeluje li ili ju samo pogoršava?

Jabučni ocat protiv žgaravice: Djeluje li ili ju samo pogoršava?
1

Korištenje jabučnog octa za sprječavanje žgaravice ovisi o tome koji je izvor žgaravice. Ako netko pretjerano proizvodi želučanu kiselinu i ima slab sfinkter, vjerojatno mu jabučni ocat neće pomoći

VIDEO

Jabučni ocat igra svestranu ulogu u wellness rutinama mnogih ljudi. Popularan je alat za ublažavanje mirisa stopala, ublažavanje peruti i uravnoteživanje pH kože. Iako se možda čini kontraintuitivnim, neki tvrde da jabučni ocat također može ublažiti simptome žgaravice.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pobijediti žgaravicu?

Pokretanje videa...

Specijal žgaravica 01:03

Međutim, ako ste skeptični prema ovoj taktici, niste jedini. Unošenje kiseline u tijelo kada patite od refluksa i žgaravice može se činiti kontraproduktivnim (i potencijalno bolnim). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Amazon virtualni stilist: Za 30-ak kuna mjesečno korisnik dobije prijedlog garderobe
Amazon virtualni stilist: Za 30-ak kuna mjesečno korisnik dobije prijedlog garderobe

Može li jabučni ocat zaista pomoći u prevenciji žgaravice?

Žgaravica se javlja kada se kiselina iz želuca vraća natrag u jednjak.

- Obično kada gutate, mišić na dnu jednjaka koji se naziva sfinkter privremeno se otvori kako bi omogućio protok hrane u vaš želudac. Ako se sfinkter olabavi ili oslabi, želučana kiselina može se vratiti u vaš jednjak uzrokujući osjećaj pečenja - kaže liječnik Jaime Schehr.

Što se tiče jabučnog octa kao lijeka, liječnik funkcionalne medicine Elroy Vojdani tvrdi da korištenje jabučnog octa za sprječavanje žgaravice ovisi o tome koji je izvor žgaravice. Na primjer, ako netko pretjerano proizvodi želučanu kiselinu i ima slab sfinkter, vjerojatno će mu kiselina ući u grlo.

- Dakle, ako unesete više kiseline u to okruženje, odnosno jabučni ocat, žgaravica će se pogoršati - tvrdi Vojdani. Međutim, za ljude koji ne proizvode dovoljno želučane kiseline, 'hrana će ući u želudac, ali se neće razgraditi u potpunosti', objašnjava doktorica kliničke prehrane Brooke Scheller. 'To uzrokuje fermentaciju i proizvodnju plina koji djeluju kao previše kiseline, ali je to zapravo zbog nedostatka iste'.

Ako je netko uz pomoć liječnika utvrdio da mu žgaravicu definitivno uzrokuje premalo kiseline, kiseline u jabučnom octu mogu biti od pomoći. U stvari, jedno istraživanje je utvrdilo: 'Iako nije statistički značajno, čini se da pijenje organskog octa ublažava simptome žgaravice kod nekih osoba, međutim, čini se da je taj učinak trajao samo prvih 60 do 75 minuta'.

Prirodno i jeftino: 10 stvari koje su alternativa šamponu za kosu
Prirodno i jeftino: 10 stvari koje su alternativa šamponu za kosu

Zašto (možda) djeluje?

Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu, jabučnu kiselinu, pektin i enzime. Vojdani kaže da kiselina može pomoći u razgradnji i probavi hrane u želucu, pomažući joj da se isprazni u tanko crijevo, sprečavajući stvaranje rezervi te tako sprječava žgaravicu. No svakako ga prije razrijedite vodom, jer je jabučni ocat sam po sebi previše kiseo da biste ga samog pili.

Osim toga, probiotičke prednosti jabučnog octa mogu pomoći uravnotežiti bakterije u mikrobiomu crijeva, poboljšavajući probavu i neizravno smanjujući žgaravicu, objašnjava Vojdani.

- Ova se teorija općenito odnosi na ljude koji imaju blagi refluks ili premalo želučane kiseline. Međutim, kod većine s ozbiljnim ili trajnim gastritisom ili upalom, ovaj ocat može pogoršati žgaravicu - objašnjava Schehr.

Ako ne uspije smiriti žgaravicu, postoje i druge prednosti jabučnog octa:

1. Dobar je za crijeva

- Tehnički, jabučni ocat nije probiotik, ali treba ga smatrati probiotičkom hranom - tvrdi gastroenterolog Marvin Singh. Budući da prolazi kroz proces fermentacije, jabučni ocat sadrži dobre bakterije koje mogu pomoći uravnotežiti bakterije u crijevima i podržati zdravu probavu.

2. Može vam pomoći u upravljanju šećerom u krvi

Jeste li ikad primijetili kako nakon što pojedete obrok bogat ugljikohidratima ili šećerom, imate podnevni energetski krah? To može biti uzrokovano skokom šećera u krvi tijekom jela i kasnijim padom. Jabučni ocat u tom slučaju može pomoći stabilizirati te razine.

Istraživanje objavljeno u 'Journal of Academy of Nutrition and Dietetics' otkrilo je da su ljudi koji su pili jabučni ocat nakon što su pojeli obrok s visokim glikemijskim indeksom imali nižu razinu šećera u krvi nakon obroka od onih koji to nisu učinili.

Znakovi da ste zaglavili u jednostranom odnosu: Bojite se biti svoji, osjećate se iscrpljeno
Znakovi da ste zaglavili u jednostranom odnosu: Bojite se biti svoji, osjećate se iscrpljeno

3. Može smanjiti apetit

Nema izravnih dokaza da jabučni ocat može dovesti do gubitka kilograma. Međutim, istraživanja pokazuju da octena kiselina može povećati osjećaj sitosti, što umanjuje apetit i neizravno može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Na kraju ipak postoji šansa da bi vam jabučni ocat mogao pomoći smanjiti žgaravicu, naravno, ovisno o uzroku. Sve dok pretjerano ne proizvodite želučanu kiselinu, nema stvarnog rizika da ne isprobate potencijalne blagodati octa. Ako pak imate previše kiseline u želucu, najbolje ga je izbjegavati. Umjesto toga, Vojdani preporučuje druge prirodne lijekove, poput ekstrakta korijena bijelog sljeza, mastike i probiotika. Također ćete trebati izbjegavati ili umjereno jesti kiselu, začinjenu ili slatku hranu, kao i alkohol i kavu, piše Mind Body Green.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima