Lifestyle

Komentari 69

Kakva je bolest s kojom se bori Jada Smith: 'Kosa ispada, javlja se i kao posljedica korone...'

Kakva je bolest s kojom se bori Jada Smith: 'Kosa ispada, javlja se i kao posljedica korone...'

Dijagnoza alopecije ovisi o kliničkoj slici i nalazima hormona, kao i drugih mogućih uzročnika gubitka kose od okolišnih čimbenika do autoimunih bolesti

Alopecija je trajan ili privremen gubitak kose, a dermatolozi ističu kako osim genetske predispozicije veliku ulogu igraju i okolišni čimbenici, stres, ali i razne bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Zaralena se godinama bori s alopecijom

Upravo se s tim problemom još od 2018. godine nosi Jada Pinkett Smith, supruga glumca Willa Smitha. Chris Rock se na ovogodišnjoj dodjeli filmske nagrade Oscar našalio na račun obrijane glave Jade Pinkett Smith, usporedivši je s Demi Moore u filmu G. I. Jane, a to je izbacilo iz takta Jadinog supruga Willa koji se potom popeo na pozornicu i ošamario Chrisa. Poslije se ispričao zbog toga.

94th Academy Awards - Vanity Fair - Beverly Hills

- U ordinaciju nam najčešće dolaze ljudi koji imaju tzv. alopeciju arata, u obliku kruga. U tom slučaju nije riječ o trajnom gubitku vlasišta nego privremenom koje nastaje kao rezultat kroničnih upala u organizmu ili kao posljedica stresa. U posljednje vrijeme sve su češći pacijenti koji se zbog tih problema javljaju nakon što su preboljeli COVID pa alopecija nastaje u okviru postcovid sindroma ili zbog preboljenja bolesti - objašnjava dr.med. spec. dermatovenerolog Tedi Kosović iz Splita.

Kaže da je u tim situacijama riječ najčešće o privremenom gubitku kose koji se uspješno liječi lokalnom terapijom i različitim lijekovima, no puno veći problem predstavlja androgena alopecija koja je češća kod muškaraca i nastaje zbog djelovanja muških spolnih hormona.

- Takva se alopecija može javiti i kod žena, no rjeđe je rezultat djelovanja hormona, a češće je posljedica autoimunih bolesti, promjena u hormonalnom statusu ili čak genetskih predispozicija. Što se tiče terapije, u tom slučaju su rezultati lošiji. Najčešće je rješenje transplantacija kose, a u posljednje vrijeme vrlo je uspješna metoda transplantacije matičnim stanicama iz vlastite krvi. No ona vrijedi samo na mjestima gdje nisu oštećeni folikuli vlasi - objasnio je  dr. Kosović.

Najčešći simptomi uključuju polagano i progresivno prorjeđivanje kose bez znakova upale ili drugih tegoba na vlasištu. Oboljeli često u početku smatraju da uzrok stres ili ispadanje kose povezuju sa jesenskim i zimskim mjesecima. Stanjivanje kose se najčešće javlja na tjemenu ili uz povlačenje linije kose, a dijagnoza ovisi o kliničkom pregledu i anamnezi.

- Anemija, hipotireoza, sindrom policističnih jajnika ili utjecaj lijekova također mogu prouzročiti pojačano ispadanje kose, pa se stoga svakom pacijentu pristupa individualno i dijagnoza se postavlja tek nakon obrade i anamneze - zaključio je dr. Kosović.