Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Je li sigurno trčati po kiši? Evo kako se pripremiti i što obući

Je li sigurno trčati po kiši? Evo kako se pripremiti i što obući
3

Ako ste strastveni trkač i ni vrijeme vam ne može stati na put, onda bi vam ovi savjeti mogli olakšati trčanje po kiši. Kada prognoza najavljuje kišu, imajte na umu nekoliko sigurnosnih mjera

Trebali biste izbjegavati trčanje po kiši za vrijeme grmljavine, jakih vjetrova i jako niskih temperatura. Kada je vani oluja, po zraku mogu letjeti krhotine zbog kojih je nesigurno trčati vani. Potražite sklonište ako vas tijekom trčanja uhvati oluja, kaže trener trčanja Raj Hathiramani. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Ako ne znate hoće li biti oluje te ako sumnjate u nju najbolje je da trčite u blizini kuće tako da se u slučaju oluje možete vratiti kući što prije - savjetuje trenerica Annick Lamar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Coach Raj (@runwithraj)

Sigurnosne mjere predostrožnosti koje treba imati na umu:

Prvo, kiša može površine učiniti skliskijima što je znak da ćete sporije i pažljivije trčati. Obratite više pažnje na površine na kojima trčite, posebno na obojene linije na asfaltu, blatnjave staze i led. Skratite korak kako biste imali više kontrole - objašnjava Raj.

Također je važno uzeti u obzir temperaturu zraka prije vezivanja tenisica. To je zato što niske temperature mogu povećati rizik od razvoja hipotermije, objašnjava Raj.

- Velika je razlika između tople ljetne kiše i kiše koja se smrzava pa stoga nije pametno trčati po kiši tijekom zime - govori Annick.

Ako trčite po velikoj kiši, naravno da ćete se cijeli smočiti, a to može biti opasno tek kad prestane trčati, objašnjava trenerica. Kako bi ublažili tu zabrinutost, ona preporučuje nošenje presvlake. 

- Čak i pri toplijim temperaturama trkači mogu iskusiti hipotermiju ako im osnovna temperatura padne zbog kiše - tvrdi Annick.

Osim toga, kada je kiša morate u potpunosti vidjeti gdje trčite kako biste mogli prepoznati potencijalne prepreke ili nesigurnosti na putu, stoga se preporučuje nošenje vizira ili kape kako vam kiša ne bi upadala u oči. Ako nosite naočale, razmislite o lećama tijekom kišnog trčanja.

Nije dovoljno samo da vi vidite svoj put, već vas i vozači na cesti moraju jasno vidjeti. Kada je kiša ostavite slušalice kod kuće i odabire mjesto ili stazu na kojoj je manje prometno. 

Za trčanje ne trebaju tenisice, oni kroz snijeg trče u čarapama
Za trčanje ne trebaju tenisice, oni kroz snijeg trče u čarapama

Što odjenuti za kišno trčanje?

Što se tiče vaše odjeće, najbolje je imati nešto lagano, ali toplo, reflektirajuće i vodootporno. 

- Najbolje je koristiti opremu za trčanje jer ona odvaja znoj s vašeg tijela i ne upija vodu, dok će primjerice odjeća od pamuka upijati vodu - predlaže trenerica.

Ona također predlaže da uložite u čvrstu jaknu za trčanje. 

- Uložite u čvrste vodootporne jakne koje ne zadržavaju kišu. Tako ćete iznutra ostati suhi i bit će vam toplo - dodaje. 

Što se tiče tenisica, važno je da su vaše cipele dizajnirane za trčanje u ovakvim uvjetima i da imaju dublje gazište. 

Splićanka Marijana (44): 'Svaki dan nađite vremena za trening, to je eliksir mladosti'
Splićanka Marijana (44): 'Svaki dan nađite vremena za trening, to je eliksir mladosti'

Savjeti za trčanje po kiši

- U većini slučajeva trčanje po kiši je osvježavajuće i terapijsko. To također gradi mentalnu čvrstoću i priprema vas za slične uvjete tijekom utrke - govori Raj.

Da biste maksimalno iskoristili trčanje po kiši, treneri preporučuju sljedeće:

  • Pridružite se trkačkoj grupi kako biste stekli prijatelje s kojima ćete se moći posavjetovati kada je vani kiša
  • Upotrijebite balzam protiv trenja prije nego što krenete trčati, nanesite ga duž linija odjeće, ruku, nogu i stopala. 
  • Nakon trčanja se utoplite. Istuširajte se, obucite suhu odjeću, osušite cipele i nemojte se zaboraviti rastegnuti.
Pobijedio je svoje demone i pretrčao tisuće kilometara da pomogne bolesnima i djeci...
Pobijedio je svoje demone i pretrčao tisuće kilometara da pomogne bolesnima i djeci...

Ne trebate dopustiti da zbog lošeg vremena preskočite trčanje. Samo pazite da nosite odgovarajuću opremu, budite na oprezu i prilagodite raspored treninga po potrebi. Također, bez obzira jeste li početnik u trčanju ili ste sezonski sportaš, ostanite u zatvorenom kad su uvjeti stvarno loši, piše Mind Body Green.