Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Jedan blizanac je bio na mesnoj dijeti, a drugi na veganskoj: Evo kakve su rezultate ostvarili

Jedan blizanac je bio na mesnoj dijeti, a drugi na veganskoj: Evo kakve su rezultate ostvarili

Uz propisanu prehranu, blizanci su morali raditi treninge izdržljivosti pet do šest puta na tjedan. Obojica su jela isti broj kalorija, a hrana im se razlikovala u sastavu

Blizanci Hugo Ross Turner odlučili su napraviti istraživanje na svojim tijelima, odnosno kako se ono mijenja s obzirom na prehranu. Dvanaest tjedana Hugo (lijevo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat Ross jeo svu hranu s velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku.

POGLEDAJTE VIDEO: Intuitivna prehrana

Pokretanje videa ...

U tom 'eksperimentu' pomogli su im znanstvenici sa sveučilišta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, kolesterol, tjelesnu masnoću i ostalo. Budući da su Hugo i Ross identični blizanci, idealni su za istraživanje kako različite prehrane utječu na tijelo. Nadalje, uz propisanu prehranu, morali su raditi treninge izdržljivosti pet do šest puta na tjedan, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije. 

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 tjedana veganske dijete, Hugov kolesterol se smanjio te je on imao više energije koja nije padala tijekom dana jer mu razina šećera u krvi nije toliko padala kao prije.

Stalno ste na dijeti, a kilogrami ne idu dolje? Možda u sebi imate višak 'debljajućih bakterija'
Stalno ste na dijeti, a kilogrami ne idu dolje? Možda u sebi imate višak 'debljajućih bakterija'

Također, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posljedice. Naime, iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napomenuo je da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ross, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće i pridržavao se mesne prehrane, dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto te je istraživanje završio s težinom od 85 kilograma. Razina kolesterola ostala mu je ista tijekom cijelog istraživanja.

Blizanci su na kraju zaključili da žele provesti dulje istraživanje kako bi dobili točnije rezultate. Želja im je da njihovo istraživanje traje barem šest mjeseci pa sve do godine dana.

Znate li da premalen unos hrane može biti glavni razlog zbog kojeg ne mršavite?
Znate li da premalen unos hrane može biti glavni razlog zbog kojeg ne mršavite?

Znanstvenici su također prikupili fekalne uzorke prije i nakon istraživanja te otkrili kako su Hugovi mikrobiomi bolje štitili od kroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. No i kod Rossa su uočeni učinci na mikroorganizme koji su se malo promijenili, piše Bored Panda