Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Jede li se neoguljena, jabuka na dan zbilja tjera doktora van!

Iznimno važan sastojak kore jabuke je ursolična kiselina koja čuva tijelo od mišićne atrofije, regulira kolesterol i šećer u krvi, a redovito jedenje jabuka produljuje život

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Jabuka je jedno od najzdravijih voća, a kemijski spoj u kori joj daje sjaj izgrađuje mišića i čuva liniju, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Iowa. Ursolična kiselina u jabuci također pomaže u regulaciji kolesterola i šećera u krvi, a ljudi koji redovito jedu jabuke žive i do 10 posto duže.

Jabuka sadrži brojne sastojke koji pozitivno utječu na naš organizam, a ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Plodovi jabuka sadrže ß-glikol, oktan-l i 3-diol koji fungicidno djeluje te tako ublažava upale kože i pomaže pri odstranjivanju odumrlog kožnog tkiva.

- Ursolična kiselina u velikoj se koncentraciji nalazi u kori jabuke, a u manjoj mjeri nalazi se u brusnicama, suhim šljivama i bosiljku, a vrlo je bitna za obranu organizma od mišićne atrofije - rekao je voditelj istraživanja, dr. Christopher Adams.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message