Jedite raznovrsno: Banane nisu namirnica s najviše kalija | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo namirnica koje su dobar izvor kalija

Jedite što raznovrsnije: Banane nisu namirnice s najviše kalija
1

Kalij je mineral koji je dobar za zdravlje srca i krvnih žila te smanjuje rizik od moždanog udara, no vjerojatno niste ni svjesni da ga često ne unosite dovoljno. Evo namirnica koje treba uvrstiti u prehranu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Od 100 najboljih namirnica na svijetu, čak 90 je iz Hrvatske!

Banane sadrže kalij, mineral važan za zaštitu srca i krvnih žila, a time i od moždanog udara, no jedna banana dnevno osigurava nam samo 10 posto potreba za tim mineralom. Preporuka američkog RDA kaže da odrasli dnevno trebaju unijeti 4700 miligrama kalija dnevno, dok jedna banana sadržava oko 400-500 miligrama.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Postoje namirnice koje su još bolji izvor, zbog čega ih je vrlo korisno uvrstiti u prehranu, ističu stručnjaci. Evo nekih od tih namirnica: 

Tikva Butternut

Ovo povrće slatkog korijena sadrži čak 582 miligrama tog minerala u jednoj šalici tikve narezane na kockice, u usporedbi s 420 miligrama iste količine banane.  

edamame beans isolated on white background

Edamame 

Riječ je o zrnu nezrele soje. Soja je općenito jedna od namirnica najbogatija kalijem, sadrži ga oko 676 miligrama po šalici. To je i jedan od najboljih izvora biljnih bjelančevina, jer sadrži sve bitne mikronutrijente koje naše tijelo treba za izgradnju mišića. 

Fuliranje: Zdrava hrana je bok uz bok s kobasicama i juhama
Fuliranje: Zdrava hrana je bok uz bok s kobasicama i juhama

Bijeli i slatki krumpir

Slatki krumpir sadrži 438 miligrama kalija po šalici, dok njegov 'rođak', bijeli krumpir, daje nevjerojatnih 950 miligrama. Obje vrste gomolja također sadrže visoku razinu vitamina A. 

Blitva 

Jedna šalica kuhane blitve sadrži 961 miligrama. I ne samo da je bogata kalijem, već je dobar izvor željeza, kalcija i vitamina A, C i K. 

Trznica

Cikla 

Još jedna od namirnica s visokim sadržajem kalija: Samo jedna šalica kuhane cikle sadržava 655 miligrama kalija. Kao bonus, unijet ćete i folate, mangan i bakar, te dijetalna vlakna, magnezij, fosfor, vitamin C, željezo i vitamin B6.

Vodič koji ruši mitove: Zdrava hrana ne mora biti jako skupa
Vodič koji ruši mitove: Zdrava hrana ne mora biti jako skupa

Umak od rajčice

Ljudi često ne znaju da je umak od rajčice bogat kalijem, no prelijevanjem umaka preko pizze, ili  tjestenine, odnosno dodavanjem šalice umaka u hranu osigurat ćete 905 miligrama ovog vrijednog sastojka.

Crni grah

Šalica crnog graha sadrži 681 miligrama kalija. Ova mahunarka je također odličan izvor vegetarijanskih proteina i dijetalnih vlakana, uz dugački popis drugih pojačivača zdravlja, uključujući antioksidante, željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, bakar i cink.

Zdrava hrana čini vas slatkim! Želite dokaz? Pogledajte video
Zdrava hrana čini vas slatkim! Želite dokaz? Pogledajte video

Bijeli grah

Začudo, to je najbolji poznati izvor kalija. Samo jedna šalica sadrži impresivnih 1190 miligrama, što je otprilike četvrtina dnevno preporučene količine. Slično kao i crni grah, sadrži i bjelančevine, vlakna i niz drugih zdravih vitamina i minerala.

Lubenica

Dvije kriške lubenice sadrže nevjerojatnih 640 miligrama kalija. Uz to, sadrži i likopen, biljni pigment za koji se zna da smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, prenosi Reader's Digest.

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor kalcija, a šalica jogurta sadrži i 380 miligrama kalija. Obogatite li jogurt s jednom bananom i 30 grama lješnjaka, koji sadrže 211 miligrama kalija, dobit ćete sjajan međuobrok.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Kad ste bolesni, zaobiđite ove, inače vrlo zdrave namirnice 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama