Lifestyle

Komentari 5

Jeste li ikad čuli za yuzu? Voće slično limunu, ali ipak drugačije

Jeste li ikad čuli za yuzu? Voće slično limunu, ali ipak drugačije

Yuzu ima neravnu kožu, a izgledom podsjeća na mandarine i limun. Boja mu može biti žuta ili zelena, ovisno o stupnju zrelosti. Mesnati plodovi obično su veći od mandarine, ali nešto manji od grejpa

Neki vjerojatno nisu ni čuli za ovaj agrum, a neki su ga možda čak i isprobali. Za sve one koji još uvijek ne znaju i nisu nikad ni čuli za yuzu, ako slučajno naiđete na njega obavezno ga kupite i isprobajte jer je vrlo zdrav, a i ukus će vas pozitivno iznenaditi. Yuzu je japansko citrusno voće slično limunu i izgledom i okusom. Međutim, ono što yuzu razlikuje od limuna i drugih sličnih agruma je njegov izrazit okus i prateća aroma. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Svježi yuzu ima karakterističan kiselkast okus koji gotovo podsjeća na grejp, mandarinu ili limun. Ima čaroban miris i okus koji poboljšava okus bilo kojeg jela, što mu omogućuje da dobro funkcionira sa gotovo svime - tvrdi Min Kim, glavni kuhar u Mizumi u Wynn Las Vegasu. 

Yuzu je vrsta citrusa koja potječe iz istočne Azije, a samoniklo raste u dijelovima središnje Kine i Tibeta. Voće je uvedeno u Japan i Koreju za vrijeme dinastije Tang, a tamo se uzgaja i danas. U današnje vrijeme, yuzu se uzgaja u Australiji, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, a koristi se i u korejskoj kuhinji. U Koreji, yuzu je poznat kao yuja.

Kako ga prepoznati? Yuzu ima neravnu kožu, a izgledom podsjeća na mandarine i limun. Boja mu može biti žuta ili zelena, ovisno o stupnju zrelosti. Mesnati plodovi obično su veći od mandarine, ali nešto manji od grejpa. Međutim, za razliku od te hrane, yuzu, koji je vrlo aromatičan, rijetko se jede kao voće. Umjesto toga, baš kao i limun, yuzu se najčešće koristi zbog svoje korice i soka.

Yuzu ima mnoge koristi koje sežu daleko izvan kuhinje, posebno u mnogim azijskim kulturama. 

- Yuzu igra ključnu ulogu u japanskoj kuhinji, a u posljednje vrijeme, postao je sastavni sastojak mnogih drugih kuhinja i kultura. U Japanu se yuzu koristi za mnogo više. Koristimo ga za pripremu čaja, lijekova, mirisa, proizvoda za kupanje, svijeća i još mnogo toga. Ima tako značajnu vrijednost u našoj kulturi, ne samo kao sastojak za kuhanje - objašnjava Kim. 

Ovo interesantno voće je prepuno natrija, magnezija, mangana i vitamina C. Stručnjaci tvrde da je yuzu sjajno prirodno sredstvo za borbu protiv stresa i depresije. U studiji iz 2016. godine koja je provedena na studentima, eterično ulje dobiveno iz yuzua poboljšalo je raspoloženje studentica.

Kao i mnoga druga voća, yuzu je također pun antioksidansa, koji sprječavaju ili usporavaju oštećenje stanica u vašem tijelu uzrokovano slobodnim radikalima. Znanstveno je dokazano da prehrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od određenih bolesti i stanja, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti i slično.

Osim toga, dva spoja koja se nalaze u ovom voću su hesperidin i naringin — pomažu u sprječavanju lijepljenja trombocita za sluznicu krvnih žila. To, pak, može pomoći u sprječavanju štetnih krvnih ugrušaka i upale krvnih žila.

Yuzu možete čuvati na sobnoj temperaturi. Iako može ostati svjež u hladnjaku nekoliko tjedana, ipak može izgubiti svoju snažnu aromu nakon nekoliko dana. Također možete zamrznuti cijeli yuzu, njegovu koru, meso i sok zasebno. Koža i meso mogu izdržati i do mjesec dana u zamrzivaču, a smrznuti sok otprilike šest mjeseci.

Unatoč njegovom izrazitom okusu, yuzu je poprilično svestran u kuhinji

- Još uvijek se sjećam kada sam prvi put probao yuzu. Prijatelj mi je bio u Japanu i vratio se s njim. Bilo je to pravo otkriće, inspiracija. Sok mu je jako dobar, ali korica, ona je zaista posebna. Nije kiselkast kao obični limun već kao mješavina tri ili četiri različita citrusa: limun, limeta, mandarina i grejp u jednom. Koristim ga u svojoj kuhinji za dovršavanje jela - napominje chef Gabriel Kreuther iz New Yorka. 

Odličan je u jelima od ribe, u juhama ili u svježim salatama, a za završni dodir, jednostavno naribajte malo korice preko jela.

- Ja ga volim upariti s masnim jelima. Ali također sjajno nadopunjuje i svježe plodove mora, posebno sashimi i sushi - kaže Kim. 

- Yuzu dobro funkcionira i u svim jelima u kojima inače koristite limun ili limetu - objašnjava Karen M. Ricks, glavna kuharica. 

Iako Ricks napominje da yuzu ponajviše uspijeva u slanim jelima, u piletini, riži te pirjanom povrću, jedan od njezinih omiljenih načina korištenja je u pripremi deserta.

- Uljepšava okuse slatkih jela, posebno kolača od sira! - dodaje, piše Real Simple.

Ovo voće ćete teško pronaći na policama trgovina, ali mogli biste pronaći sokove i mnoge druge proizvode napravljene na njegovoj bazi. Nadamo se da ćemo uskoro ovo japansko citrusno voće moći kupiti i kod nas.
 

Najčitaniji članci