Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Jeste li ikad kušali crni češnjak? Bogatog je okusa i vrlo zdrav

Jeste li ikad kušali crni češnjak? Bogatog je okusa i vrlo zdrav
5

Češnjak je davno okupirao pažnju svim gurmanima. A sada pokušajte s nešto drugačijom i sočnijom pripremom. Napravite crni češnjak - evo i kako s nekoliko ideja što učiniti s domaćim fermentiranim češnjakom

VIDEO

Crni češnjak se proizvodi u strpljivom, i bez korištenja ruku, procesu fermentacije, pretvarajući češnjak u mek, neobičan, bogat sastojak koji uzdiže sve čemu ga dodate.

.POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Crni češnjak

Iako možda izgleda kao da se pokvario, ali ova čarobna namirnica doživjela je transformaciju iz ljutog češnjaka od kojeg suze oči u mek, neobičan i više nego ukusan spoj okusa.

Pripremite kruh s češnjakom: Idealan je za nenadane goste
Pripremite kruh s češnjakom: Idealan je za nenadane goste

Što je crni češnjak?

Crni češnjak je onaj koji je fermentiran u toplom, vlažnom okruženju nekoliko tjedana, ili mjeseci, proizvodeći kemijsku reakciju između prirodnih aminokiselina i šećera prisutnih u luku.

Poznat kao Maillardova reakcija, ovaj proces 'posmeđivanja' daje fermentiranom češnjaku prepoznatljiv okus i omekšava češnjeve doslovno, u nešto bogato s mekom, ljepljivom konzistencijom koja se lako može 'gnječiti' i u ustima.

Garlic

Kakvog je okusa crni češnjak?

Fermentirani češnjak izgubio je svoj karakteristični žar i oštrinu, a rezultirajući okus je istovremeno sladak i oštar.

Neki poistovjećuju okus s tamarindom ili balzamičnim octom, ali ono što je važno istaknuti jeste da obogaćuje drugu hranu i pojačava njihove prirodne okuse.

Iznenadit ćete se kako ovaj tajni sastojak može poboljšati svakodnevno kuhanje.

Gdje je nastao?

Crni češnjak se stoljećima naširoko koristi u azijskim zemljama poput Japana, Koreje i Kine. Azijska kuhinja bila je pionir u fermentaciji i rezultati su spektakularni. Korištenje češnjaka prirodni je nastavak njihove duge povijesti fermentacije.

Što vam je potrebno da napravite crni češnjak kod kuće?

  • Više cijelih glavica svježeg češnjaka
  • Plastična folija
  • Limena folija
  • Ekspres lonac, sporo kuhalo, kuhalo za rižu
  • Dio kuće koji možete zatvoriti - garaža ili natkriveni vanjski prostor
  • Strpljenje

Ovo nije brz proces i može potrajati od 3 tjedna do 2 mjeseca. Najbolje je koristiti ekspres lonac, ali jednako ćete uspjeti s bilo kojom drugom opremom. 

Trikovi za čuvanje hrane naših baka: Evo kako i gdje su se čuvali luk, češnjak, krumpir...
Trikovi za čuvanje hrane naših baka:  Evo kako i gdje su se čuvali luk, češnjak, krumpir...

Preporučuje se da svoj lonac, sporo kuhalo ili kuhalo za rižu postavite u dobro prozračen vanjski prostor - zaštićen od vanjskih utjecaja, primjerice u garažu ili zasebnu prostoriju koja se može zatvoriti od ostatka kuće. Zato jer je aroma češnjaka - osobito na početku procesa fermentacije - vrlo jaka i traje tjedan ili dva.

Ako ste osjetljivi na jake mirise, svakako postavite opremu vani ili u dobro prozračen prostor.

Pravljenje crnog češnjaka je jednostavno, samo je pitanje vremena i strpljenja. Budući da je to dug proces, preporučuje se pravljenje veće količine.

Kako napraviti fermentirani češnjak u instant loncu?

Zamotajte cijele glavice svježeg češnjaka u plastičnu foliju. Zatim zamotajte u dva sloja limene folije. Stavite rešetku u instant lonac kako biste podigli češnjak s dna posude. Dodajte ga u lonac i zatvorite poklopcem i postavite tajmer na najdužu postavku, uzmite u obzir da ćete ga morati resetirati da se zagrije svaki put kada sat istekne, piše Garlic and Zest.

Pogledajte kalendar i zaokružite tri tjedna u budućnost. Tada ćete početi provjeravati glavice češnjaka.

Kako znati kada je češnjak gotov?

Počnite provjeravati češnjak nakon otprilike jednog mjeseca. Odmotajte ga i skinite jedan češanj češnjaka. Uklonite 'kožu' kako biste provjerili napredak. Nakon otprilike mjesec dana trebao bi biti svijetle boje karamele, ali još uvijek vrlo čvrst. Ponovno zamotajte lukovicu i vratite je u lonac još tjedan dana.

Nastavite provjeravati svaki tjedan još 5-6 tjedana dok ne postignete tamni crni češnjak koji je i ljepljiv na dodir.

Postupak pravljenja crnog češnjaka u sporom kuhalu ili čak kuhalu za rižu isti je kao i u ekspres loncu.

Zamotajte pojedinačne lukovice u plastičnu foliju i dva sloja folije, stavite rešetku na dno posude tako da češnjak ne leži izravno na dnu i postavite umjerenu toplinu. Počnite provjeravati spremnost češnjaka nakon otprilike četiri tjedna. Ako nije mekan i crn, ponovno ga zamotajte i ostavite još tjedan dana.

Možete nastaviti s 'kuhanjem', i nakon što samo pocrni. Što dulje fermentira, okusi postaju koncentriraniji.

Želite li ubrzati proces fermentacije za nekoliko tjedana - isprobajte fermentor. Ovi uređaji mogu prepoloviti vrijeme potrebno za izradu ovog crnog bogatstva okusa. 

Je li crni češnjak dobar za vas?

Da, osim izvrsnog okusa, crni češnjak može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, triglicerida i kolesterola. Može pomoći u blokiranju razvoja slobodnih radikala.

Protuupalna svojstva crnog češnjaka također su dobra za zdravlje mozga i mogu pomoći u prevenciji stanja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest te pomoći cjelokupnoj kogniciji. Također je utvrđeno da jača imunološki sustav i može poboljšati zdravlje jetre.

Kako čuvati crni češnjak?

Možete ga pohraniti u staklene teglice ili čak male vrećice, na hladnom, suhom i tamnom mjestu, poput smočnice. Također se može čuvati u hladnjaku ili zamrznuti.

Koliko dugo će crni češnjak trajati?

Fermentacija je doslovno proces konzerviranja hrane, stoga crni češnjak možete čuvati 2 - 3 mjeseca ili čak duže na sobnoj temperaturi. Ali slobodno ga čuvajte i u hladnjaku do 12 mjeseci ili dobro zamotanog u zamrzivaču, godinu ili više.

Pravljenje crnog češnjaka kod kuće može biti opasno - temperatura se mora održavati, nadzirati, sve mora biti točno ili može izazvati botulizam i druge toksine.

Stručnjak za sigurnost hrane, Dr. Brian Nummer je o izradi crnog češnjaka naglasio kako temperatura 'fermentacije' mora biti 57°C ili više. Neodržavanje kontrole temperature može dovesti do bolesti koje se prenose hranom.

Bakterije koje se prenose hranom počet će rasti na temperaturama ispod 57°C.

Fermentacija crnog češnjaka sasvim je drugačija od tradicionalne fermentacije povrća poput kiselog kupusa ili kiselih krastavaca. I kupus i krastavci imaju prirodne (biota) bakterije mliječne kiseline koje brzo fermentiraju biljne šećere u slanoj otopini na sobnoj temperaturi. Ova brza fermentacija inhibira rast patogena poput C. botulinum.

Ako ste u nedoumici oko priprave, nabavite crni češnjak iz renomiranog izvora jer je to okus koji ne želite propustiti.

Dreamstime

Kako koristiti crni luk?

S crnog češnjaka skinite ljuske i zgnječite ga u pastu, namažite ga na tost ili umiješajte kao 'tajni' sastojak u sve. Sjajan je na odrescima, izvrstan s tjesteninom i daje ukusnu notu povrću kuhanom na pari.

Jedna od najlakših upotreba je jednostavno zgnječiti jednake dijelove crnog češnjaka i maslaca kako bi se dobila pasta, a zatim preliti pečeni odrezak i dodati malo nasjeckanog peršina.

Okusi su nevjerojatni i natjerat će goste da se zapitaju što ste to pripremili za jelo, dok se vraćaju po još jedan zalogaj. Budući da se crni češnjak preporučuje pripremati u velikim količinama, podijelite ga sa svim svojim prijateljima - gurmanima. 

Mnogi koriste češnjak pogrešno cijeli život - i tako mu nesvjesno smanjuju dobrobit za zdravlje
Mnogi koriste češnjak pogrešno cijeli život - i tako mu nesvjesno smanjuju dobrobit za zdravlje

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje