Legenda kaže da je šmarn bio omiljen na bečkom dvoru, nakon što se car Franjo Josip morao skloniti od nevremena kod nekih seljana, a oni mu za obrok smućkali sve što su imali
Jeste li kao dijete jeli šmarne? Voljeli su ih i na bečkom dvoru
Šmarn mi je danas najdraže “dječje” jelo, iako je tada bio prava noćna mora. Mama bi umutila i ispekla smjesu i obavezno je poslužila s pekmezom od šljiva. Kad se sad zaželim malo opustiti i oraspoložiti, carski drobljenac napravim uglavnom za večeru, priča nam Samoborka, vrsna slastičarka Petra Jelenić iz slastičarnice Mak na konac.
Radi ga odokativno, no najbitnije za mekoću carskog drobljenca je, kaže, odvojiti žumanjke i istući ih posebno sa šećerom, a bjelanjke u snijeg zajedno s prstohvatom soli te potom pomiješati. Obavezno je dodati i rastopljeni maslac, a umiješati uvijek možete grožđice (namočene u malo ruma), nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčiće.
Kad smjesu izlijete u tavu, pospite je i listićima badema. Osim klasičnog domaćeg pekmeza od šumskog voća, šljiva ili kupina, carski drobljenac možete “prekriti” slasnim umakom od jabuka. Kuhajte narezane jabuke u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju, a onda ih propasirajte i ostavite da se pire ohladi.
Šmarn možete služiti i s kompotom od jabuka ili pireom nekog drugog voća te čokoladnim namazima. Jedna varijanta “običnog” šmarna je miješanje dijela brašna s kukuruznim te, po želji, s dodatkom malo sira. Baš kao i slane palačinke, od drobljenca možete izvesti i slanu varijantu, pa ga poslužite uz svježi sir ili naribani parmezan.
Neki kaisershmarn povezuju s adventom, neki ga se prisjećaju u uskrsno vrijeme, ali miris i okus šmarna najveći dio ljudi vraća u djetinjstvo.
Legenda kaže da je kaiserschmarn bio je omiljen za doručak na bečkom dvoru, nakon što se, prema jednoj priči, car Franjo Josip morao skloniti od nevremena kod nekih seljana, a oni su, u želji da caru pruže ukusan obrok, u smjesu za palačinke smućkali sve “blago” što su imali. Uz dodatak jaja, voća i mlijeka, “holzfällerschmarrn” ili šmarn za drvosjeće tako je postala omiljena poslastica u visokom društvu.
Recept za šmarn Petre Jelenić
Sastojci: 2 jaja, 125 g glatkog brašna, 250 ml mlijeka, 3 žlice šećera, 2 žlice otopljenog maslaca, prstohvat soli, malo vanilije, malo ribane limunove korice (može i bez), maslac za pečenje, šećer u prahu, pekmez od šljiva
Priprema: Jaja odvojite, pa žumanjke sa šećerom pjenasto umutite. Dodajte brašno, vaniliju, limunovu koricu i mlijeko. Bjelanjke sa solju umutite u snijeg. Potom spojite obje smjese i umiješajte maslac. Zagrijte tavu, stavite žlicu maslaca da se otopi i zagrije. Na vruć maslac sipajte cijelu smjesu i pecite kao debelu palačinku.
Pred kraj pečenja smjesu “potrgajte” dvjema vilicama i pecite do kraja. Poslužite s pekmezom od šljiva i posuto šećerom u prahu.