Lifestyle

Komentari 0

Jeste li znali? Rižu je prije kuhanja dobro isprati vodom

Jeste li znali? Rižu je prije kuhanja dobro isprati vodom

Dok riža prolazi kroz obradu, škrobni ostaci prekrivaju vanjštinu svakog zrna. Kad kuhate rižu s tim netaknutim ostatkom, riža dobiva blago gustu i ljepljivu teksturu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: MALIM SAVJETIMA DO DIZANIH, FINIH TIJESTA ZA USKRSNA PECIVA

Riža je još jedna namirnica koju često ispiremo prije kuhanja. Treba li joj ispiranje? Ne. Ali biste apsolutno to trebali napraviti, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ispiranje znači izlaganje žitarica vodi dok voda ne postane bistra, što zahtijeva temeljitije pranje. U početku će se voda iz slavine činiti zamućena. Ali uskoro će ta voda izgubiti mliječni sjaj i pretvoriti se u bistru poput stakla na prozoru. Kad se to dogodi, završili ste ispiranje.

Postoji nekoliko razloga za ispiranje riže. Prvi bi mogao biti najočitiji: za čišćenje. S vremenom će riža vjerojatno pokupiti nešto prljavštine i prašine. Zato neka voda iz slavine očisti vašu rižu i ispere sva zrna.

Drugi razlog za ispiranje riže je riža iz vrećice koja je malo dehidrirana. Kroz ispiranje ona započinje proces rehidratacije, omogućujući zrncima da započnu apsorbirati vodu.

Treći razlog za ispiranje je vjerojatno najneočekivaniji, ali možda i najvažniji. Dok riža prolazi kroz obradu, škrobni ostaci prekrivaju vanjštinu svakog zrna. Taj fini premaz sastoji se od vrlo sitnih praškastih komada. Kad kuhate rižu s tim netaknutim ostatkom, riža dobiva blago gustu teksturu. Razvija ljepljivu teksturu koja nije idealna.

Ispiranje riže opere taj ostatak. Iz tog razloga, brzo, ali pažljivo ispiranje riže, može poboljšati vaš konačni proizvod. Ispiranjem možete biti sigurni da neće dobiti ljepljivu i gustu strukturu.

Pa, koji je najbolji pristup ispiranju riže?

Proces je prilično jednostavan. Postoji mnogo načina za ispiranje riže. Evo, preporučujemo dva.

Metoda cjedila: Prva je upotreba cjedila s finom metalnom mrežicom. Ulijevajte vodu (toplu ili hladnu) preko riže dok ne postane bistra. Ako je teško procijeniti bistroću vode, ulijte je u prozirnu čašu. 

Metoda zdjele: Drugi način ispiranja riže je staviti je u posudu i dodati dovoljno vode da je pokrije. Zatim unutra stavite ruku. Promiješajte rižu, okrećući prste. Vidjet ćete 'vodeni oblak'. Prolijte tu vodu, dodajte novu i ponavljajte dok riža ne bude čista. 

Nakon što ste rižu isprali, kuhajte ju. Omjer riže u vodi varira, ali obično je to oko 2 šalice vode za svaku šalicu riže.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TRADICIONALNI USKRSNI KOLAČI ĆE NAS VRATITI U DOBA DJETINJSTVA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci