Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Malim savjetima do dizanih, finih tijesta za uskrsna peciva

Malim savjetima do dizanih, finih tijesta za uskrsna peciva
1

Sjemenke komorača, kumina ili kima izvrstan su dodatak gurmanskim vrstama kruha, ali i kolačima te keksima - bilo da su umiješani u tijesto ili posuti po njima

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

USKRSNI CUPCAKESI: RAZVESELITE DJECU SA ZEČIĆIMA, PAČIĆIMA...

Danci i Norvežani u ponoć na Uskrs jedu beskvasni kruh, u Češkoj se priprema babovka - kruščići s makom i bademima, a Španjolci prave slatki pohani kruh. Osim pince, slatkog kruha koji se još naziva i maslenka, pogača ili turta, u hrvatskim krajevima se poslužuje i slasna šunka u kruhu te pletenice i kolači u obliku ptičica i zečeva. Sredstva za dizanje tijesta najvažnija su za postizanje teksture te rahlosti kruha i kolača. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Kvasac se koristi za tijesta za kruh koji valja mijesiti, a soda bikarbona ili prašak za pecivo upotrebljavaju se za vrste kruha koje se mogu brzo pripremiti, peciva i mnoge kolače. Prilikom pripreme tijesta suhi kvasac valja pomiješati s malo mlake vode i šećera te ga ostaviti 15 minuta na toplom mjestu, a zatim mu se može dodati brašno.

Brašno prije pripreme tijesta valja prosijati, osobito ako se radi biskvitna smjesa. Tako će zrak ući među čestice brašna, što će smjesu učiniti rahlijom, a kruh ili kolač ukusnijim. Sjemenke komorača, kumina ili kima izvrstan su dodatak gurmanskim vrstama kruha, ali i kolačima te keksima - bilo umiješani u tijesto ili posuti. Mljeveni cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčići i miješani začini tradicionalno se rabe za aromu.

>>Za tijesta se uzima oštro, a za lagane pečene biskvite glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga. Škrobno brašno se stavlja za dobivanje laganog tijesta. 

>>Drži li se brašno na toplom, stvaraju se grudice i plijesan, no prije pripreme kolača i peciva brašno mora biti na sobnoj temperaturi 

Šunka u kruhu

Sastojci: Kilogram sušene šunke, 500 g oštrog brašna, vrećica suhog kvasca, sol, 250 ml vode 

Priprema: U brašno umiješajte malo soli i kvasac pa s mlakom vodom umijesite tijesto. Ostavite neka se diže oko 20 minuta, pa razvaljajte. Na sredinu stavite opranu i obrisanu šunku pa je obložite tijestom. Stavite na namašćeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200 C oko 90 minuta.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

PREKID KORIZME SA STILOM: PET RECEPATA ZA KOLAČE S ČOKOLADOM

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24


 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1