Lifestyle

Komentari 1

Kad se osjećate tjeskobno ne govorite da će biti sve dobro, umjesto toga napravite ovo

Kad se osjećate tjeskobno ne govorite da će biti sve dobro, umjesto toga napravite ovo

Umjesto da pokušavate stvoriti osjećaj sigurnosti oko onoga što će se dogoditi, mnogo je učinkovitije stvoriti osjećaj sigurnosti oko činjenice da ćete se moći nositi sa svime što se na kraju dogodi

Kad osjećamo neizvjesnost, uobičajeno je podržati sebe ili druge uvjeravanjem da će sve biti u redu. Ipak, kako se pokazalo, ova fraza, iako dobronamjerna, nije od najveće pomoći kada je u pitanju ublažavanje tih osjećaja.

Život je pun nepoznanica, a prema kliničkoj psihologinji i nutricionistici Nicole Beurkens, neizvjesnost je u korijenu tjeskobe.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Anksioznost se zapravo odnosi na razinu nesigurnosti koja proizlazi iz neke situacije i osjećaj naše sposobnosti da to riješimo - kaže ona.

Kada ne znate svaki detalj o tome kako će se nešto odigrati ili kako će netko reagirati, velike su šanse da počnete osjećati nelagodu. 

Neizvjesnost, nažalost, ne možemo kontrolirati. Međutim, možemo kontrolirati kako gledamo na svoju sposobnost da se nosimo s različitim situacijama.

- Ne možemo reći 'Ne brini oko toga' ili 'Bit će sve u redu' jer znamo to nije istina. Ne možemo kontrolirati neizvjesnost. Ono što možemo kontrolirati je fokusiranje na drugi dio jednadžbe: naše uvjerenje i samopouzdanje da možemo to riješiti - dodala je Beurkens.

Dakle, umjesto da pokušavate stvoriti osjećaj sigurnosti oko onoga što će se dogoditi, Beurkens kaže da je mnogo učinkovitije stvoriti osjećaj sigurnosti oko činjenice da ćete se moći nositi sa svime što se na kraju dogodi.

Ako ne znate kako razviti osjećaj samopouzdanja oko onoga što se može dogoditi, Beurkens savjetuje da se sjetite prošlih primjera odnosno kako ste se nosili s nekom sličnom situacijom na primjer. 

- Taj naglasak i usredotočenost zapravo su ono što pomaže da podržimo svoje mentalno zdravlje u cjelini - zaključila je Beurkens, a piše mbg