Lifestyle

Komentari 1

Kada izgubite kreativnost odite u prirodu i promatrajte krajolik

Kada izgubite kreativnost odite u prirodu i promatrajte krajolik

Kada zaglavite s kreativnošću i ne vidite kako biste riješili određeni problem, savjetuje se da si uzmete oduška i pobjegnete u prirodu gdje ćete se fokusirati na krajolik oko sebe

Možete slijediti sve stručne savjete o produktivnosti, ali ponekad vaša kreativnost jednostavno zastane. Ponekad se to dogodi svima, čak i stručnjaku Stevenu Kotleru, autoru bestselera New York Timesa 'Umjetnost nemogućeg' i osnivaču i izvršnom direktoru kolektiva Flow Research.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kada vam se to dogodi nemojte se gurati prema naprijed već napravite jedan korak unazad. Najjednostavniji trik kreativnosti na svijetu je promatrati krajolik.

- Kada gledate vrlo široko, odnosno fokusirate se na što širi krajolik time zapravo aktivirate parasimpatički živčani sustav. S druge strane, kada se fokusirate na određeni dio prostora, na manji dio, vaš sustav reagirat će kao 'bori se ili odustani' - vaše se zjenice šire kao odgovor na adrenalin, tako da više svjetla može ući u oko da biste bolje vidjeli 'prijetnju'. Kada gledate širi prostor, krajolik, to zapravo ubrzava neuronsku obradu i pojačava kreativnost -  objašnjava Steven.

Jedno istraživanje pokazuje kako su sudionici, dok razmišljaju, skloni fiksirati se na 'prazan dio vidnog polja', poput praznog zida ili na nebo. Odabirom promatranja širokih praznih prostora smanjili su kognitivno opterećenje uma i tada su mogli učinkovito rješavati probleme.

Možda se zato pokazalo da uredi dizajnirani s otvorenim prostorima i prirodnim elementima ublažavaju stres i promiču suradnju. Naravno, možda nećete imati pristup otvorenom uredskom prostoru jer mnogi i dalje rade od kuće - u tom slučaju poslušajte Stevenov savjet i provedite neko vrijeme gledajući u široki krajolik. 

- Kad zaglavim kreativno, uvijek idem pješačiti sa svojim psima u prirodu na pola sata, a onda se vratim na problem - kaže Steven.

Možda mislite da bi 'bježanje' od vašeg užurbanog dana smanjilo produktivnost, ali vjerujte da će vam to na dugoročne staze pomoći.

Prema Stevenu, trebali biste si dati oduška - možda prošetati vani ili jednostavno gledati kroz prozor u nebo. Pustite neka vaš um odluta jer gledanje u krajolik zapravo može poboljšati vašu kreativnost i vještine rješavanja problema, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci