Lifestyle

Komentari 3
NE ŽELITE SMRDUCKATI

Kako i koliko često prati odjeću? Od donjeg rublja do kaputa, traperica, vesti, najlonki...

Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina

Kaputi

- Bilo bi ih dobro oprati dva do tri puta u sezoni - savjetuju stručnjaci britanske tvrtke Oxwash. Dodali su da nema potrebe prati ih češće pošto nisu u doticaju s golom kožom pa se ne prljaju tako brzo.

POGLEDAJTE VIDEO Kako organizirati ormar:

Veste

Za razliku od kaputa, veste je poželjno prati češće pošto su u direktnom doticaju s tijelom. One od pamuka, svile i kašmira operite nakon dva do tri nošenja. Veste od vune možete nositi i pet puta prije sljedećeg pranja.

Traperice

Traperice nije pametno prati nakon svakog nošenja jer im se tako skraćuje vijek trajanja. 

- Znat ćete kad su spremne za pranje po mirisu. To u potpunosti ovisi o tome koliko ih često nosite, koliko dugo ih imate na sebi, o vašem tipu kože i kojim aktivnostima se bavite u njima  - savjetuju u tvrtki Oxwash.

Sportska odjeća 

Kao što možete i sami pretpostaviti, odjeću u kojoj vježbate, a time se i znojite, treba oprati svaki put nakon korištenja, bez iznimke. 

Trenirke 'za po kući'

Trebalo bi ih oprati nakon nekoliko nošenja, ali to opet ovisi o više faktora - što ste u toj odjeći radili, koliko ste se znojili...

Hlače od odijela

Tvrtka Oxwash preporučuje vuneno odijelo nositi tri do četiri dana prije pranja, dok se ono izrađeno od sintetičkih materijala može nositi dan, dva više.

Pidžame

Ako se tijekom noći ne znojite obilno, dovoljno je pidžame i spavaćice oprati nakon tri do četiri nošenja.

Haljine

Ako se radi o ležernoj, svakodnevnoj haljini operite je najkasnije nakon tri dana nošenja. Ukoliko osjetite da je brže poprimila neugodan miris, operite je nakon što ste je jednom odjenuli. Svečane haljine koje se rijetko nose treba oprati odmah i spremiti.

Kratke hlače i suknje

- Možete ih nositi jednom ili dvaput prije pranja - savjetuju u tvrtki Oxwash.

Svečane košulje i bluze

- Svečane košulje i bluze imaju tendenciju prianjanja za pazuh i natapanja znojem, čak i ako se ne znojite pretjerano. Zbog toga ćete morati oprati košulju ili bluzu nakon svakog nošenja, osim ako vam se ne učini da ih možete odjenuti još jednom - kažu u Oxwashu, a prenosi express.co.uk.

Donje rublje, čarape i najlonke

Grudnjake treba oprati nakon dva do tri nošenja. Gaćice, čarape i najlonke potrebno je staviti na pranje nakon jednog nošenja.

Kupaći kostimi

Neovisno jeste li bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korištenja kako ga klor ili morska sol ne bi izgrizli.

Odjeća od kašmira 

Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na ručnik i zarolajte.

Neka odstoji nekoliko minuta. Potom stavite sušiti tako da stoji vodoravno. Naime, ako objesite kako inače sušite rublje, odjeća bi se mogla razvući. 

Traper 

Želite li da vam omiljene traperice dulje požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u perilicu, obavezno ih okrenite naopačke kako boja ne bi brzo izblijedila. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na zraku. 

Kupaći kostim 

Operite ga u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tekućeg deterdženta. Nemojte ga cijediti rukama već pustite da iskapa i osuši se na zraku, ali ne na direktnom suncu.

Ako ga sušite u zatvorenom prostoru i ne želite da vam namoči pod, prije sušenja ga na nekoliko minuta umotajte u ručnik, prenosi Daily Mail

Grudnjak 

Želite li uništiti grudnjak, stavite ga na pranje u perilicu i to na centrifugu. Grudnjaci su vrlo osjetljivi jer centrifugom mogu izgubiti oblik. Bez pravog oblika njihovo nošenje nema smisla jer grudi neće oblikovati kako želimo.

Kao i drugo osjetljivo rublje, i grudnjak bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u ručnik da se ocijedi. Potom ga stavite sušiti. 

Svila

Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta a potom isperite.

Kod ispiranja ulijte čistu vodu u posudu i u nju dodajte tri žlice bijelog octa jer će pomoći ukloniti ostatke deterdženta i i svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu odjeću zarolajte kratko u ručnik.

Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Glačajte bez pare jer može ostaviti mrlje na svili. 

Odvajajte rublje

Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina.

Stvari koje tek imaju malo nekog neugodnog mirisa dovoljno je proprati na niskoj temperaturi, na programu pranja od 15-ak minuta.

Zatvarači moraju biti zatvoreni

Patentne zatvarače na hlačama ili nekom drugom komadu odjeće obvezno zatvorite prije pranja jer vam u protivnom mogu oštetiti i uništiti ostalu odjeću.

Pripazite i na dugmad

Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine jer se mogu oštetiti i olabaviti pa čak i otpasti. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati.

Oprezno kod sušenja

Kod sušenja rublja obratite pažnju da ne preopteretite sušilicu ili presušite tkaninu. Odmah nakon sušenja, rublje izvadite, protegnite i složite ili objesite na vješalicu, tako će biti manje zgužvano.

Oprez s novom odjećom

Kada kupite novi komad odjeće u nekoj jačoj boji, savjet je prije prvog ubacivanja u perilicu s ostalim rubljem, oprati ga na ruke. Na taj način ćete vidjeti da li ispušta boju i u kojoj količini - ne želite pobojati sve što se nađe u bubnju.

Ukoliko pred sobom imate komad koji otpušta puno boje, najpametnije ga je neko vrijeme prati zasebno u perilici ili na ruke dok se boja malo ne ispere.

 

Najčitaniji članci