Lifestyle

Komentari 3

Kako i zašto se smijemo? Tako i drugima govorimo da ih volimo

Kako i zašto se smijemo? Tako i drugima govorimo da ih volimo

Smijehom izražavamo sreću i zadovoljstvo, a parovi koji u svojim razgovorima koriste smijeh i osmijeh osjećaju se zadovoljnijima u vezi i duže ostaju zajedno

Smijeh je jedan od načina da znamo je li osoba sretna i zabavlja li se. Nedavna znanstvena otkrića također su dokazala da nam smijeh može pomoći da saznamo više o drugima i o sebi. To su dokazali psiholozi i istraživači koji već neko vrijeme proučavaju smijeh.

POGLEDAJTE VIDEO:

Različita istraživanja su pokazala da smijeh može odgonetnuti više od toga koliko je osoba sretna. Kroz smijeh možemo upoznati druge.

1. Prepoznavanje spontanog i dobrovoljnog smijeha

Postoje 2 vrste smijeha. Prvi je spontani smijeh i karakterizira ga nekontrolirana reakcija na nešto što nas nasmijava, poput urnebesne šale te proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je teško lažirati. S druge strane, dobrovoljni smijeh se proizvodi namjernim zvukom i to je vrsta smijeha kojeg stvarate kada želite pristojno reagirati na šalu koja vam možda i nije baš smiješna.

Studije su pokazale da nam dobrovoljni smijeh može pomoći da bolje upoznamo osobu koja se smije jer se proizvodi na namjeran i kontroliran način.

2. Skloniji ste smijehu ako poznajete osobu koja priča vic

Imate li nekog određenog prijatelja ili omiljenog komičara koji vas uvijek nasmije? Znanost kaže da je vjerojatnije se smijati nekome ili s nekim kada ga poznajete. Često su nam vicevi smješniji ako ih je ispričao netko koga poznajemo, poput prijatelja ili poznatog komičara. 

3. Najviše se smijemo kad smo s prijateljima

Prema Robertu Provineu, psihologu sa Sveučilišta u Marylandu, 30 puta je veća vjerojatnost da ćemo se nečemu nasmijati kada sudjelujemo u razgovoru s drugim ljudima. Studija je također pokazala da nas ne nasmijavaju šale, već je to naš način reagiranja na druge kako bismo im pokazali da ih volimo i razumijemo.

4. Naši odnosi traju dulje kada se zajedno smijemo

Tijekom istraživanja koje je proveo psiholog Bob Levenson, zamolio je parove da razgovaraju o osjetljivim stvarima poput onoga što ih je živciralo u vezi s njihovim partnerom. Studija je pokazala da kada su se parovi u razgovoru koristili smijehom i osmijehom, osjećali su se bolje odmah nakon pričanja o osjetljivoj temi. Također su izjavili da su zadovoljniji svojom vezom i da su duže zajedno, donosi Bright Side

Najčitaniji članci