Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Kako najbolje iskoristiti hranu: Uz ove 'prijatelje' je puno finija

Sve je namirnice najbolje jesti u sezoni kad su svježe i ukusne. Salatu s naribanom mrkvom poprskajte uljem, a češnjak će ispustiti ljekovita svojstva ako je nasjeckan ili zgnječen

Dreamstime
Foto: Dreamstime

Borovnice, rajčice, češnjak, maslinovo ulje..., sve češće se nižu savjeti o tome kojim namirnicama dati prednost i kako ih jesti da budemo zdraviji, puniji energije, da izgledamo mlađe i osjećamo se vitalnije. Za one koje su posebno pune vrijednih sastojaka uvriježilo se i ime supernamirnice, no za zdravlje nije dovoljno jesti samo njih. Uz to, trebate znati i kako ih kvalitetno pripremiti.  

- Nezahvalno je koristiti izraz supernamirnice jer struka to ne podržava. Sve su namirnice dobre na svoj način s jedne strane, ali ne mogu napraviti čuda s druge strane - upozorava nutricionistica, dipl. ing. Mirna Trumbetaš i napominje kako je najvažnije u svim namirnicama uživati kad im je sezona jer su tada pune hranjivih sastojaka. 

Stoga, kako biste dobili najviše  koliko vam, na primjer, brokula može pružiti, požurite uživati još neko vrijeme u njoj jer joj je sezona pri kraju. Riječ je o bogatom povrću koje je odličan izvor hranjivih tvari preko zime i u hladnijim mjesecima. Kako biste dobili najviše iz brokule, čiji se sastojak sulforafan spominje kao borac protiv karcinoma, kuhajte po šalicu brokule ne dulje od tri minute jer mora ostati hrskava.

Sezona rajčica je u srpnju i kolovozu, bogate su likopenom, pigmentom koji također štiti naše stanice, poučava nas nutricionistica. No u ukuhanoj rajčici, što je još bolje, možete uživati cijele godine, a uz to, liječnici napominju i istraživanja pokazuju, sadrži još više dragocjenog likopena nego svježi plodovi. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Kombinacija namirnica je uvijek dobrodošla jer hranjive tvari djeluju u sprezi jedne s drugima. Zato se i preporučuje cjelovita te pravilna prehrana kako bismo dobili sve hranjive tvari koje su nam potrebne. Na primjer, salatu s naribanom mrkvom dobro je poprskati uljem kako bi se vitamini topivi u mastima mogli bolje iskoristiti. Salatu s ciklom poprskajte limunom kako bi se bolje iskoristilo željezo iz cikle - savjetuje nutricionistica Trumbetaš.  

Maslinovo ulje, cimet, zobene pahuljice ili laneno sjeme pak konzumiramo cijele godine jer sadrže vrijedne tvari koje trebaju našem organizmu. Maslinovo ulje mnogi nutricionisti nazivaju jednim od najzdravijih u svijetu i kažu da je jedan od glavnih dobrih učinaka te namirnice što snižava razine lošeg kolesterola u krvi, a povisuje dobar.

Naša sugovornica pojašnjava da je to stoga što je maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama, oleinskom, koje su odličan izvor “dobrih” masnoća u prehrani. Zbog toga neka vam svaki dan začini obrok žlica hladno prešanog ekstradjevičanskog maslinova ulja jer postupak dobivanja ulja koji nije hladan uništava vrijedne antioksidanse.    

Jedna od namirnica u čijem se okusu uživa širom svijeta jest češnjak, koji su proslavila njegova vrhunska antibakterijska i antifugalna svojstva. Pomaže nam u borbi s virusima i kardiovaskularnim bolestima pa se preporučuje barem češanj uz hranu svaki dan.

No kako biste iskoristili što više češnjakovih vrijednih sastojaka, morate znati i malu tajnu na koju je u jednoj svojoj emisiji upozorio i slavni kuhar Jamie Oliver. Istraživanja pokazuju kako je dobro ostaviti češnjak i luk da nasjeckan ili zgnječen odstoji nekoliko minuta prije pripreme kako bi pustio svoja ljekovita svojstva. 

- Lanene sjemenke, koje se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima, važno je držati u hladnjaku jer lako oksidiraju. Trebalo bi ih kupovati cijele pa mljeti netom prije obroka kako bi se sačuvala njihova vrijednost. One su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a potiču i probavu - ističe naša sugovornica i dodaje kako je važno voditi računa o svakodnevnoj cjelovitoj prehrani jer samo ona jamči da će naš organizam dobiti sve što mu je potrebno.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

  • Jogurt uz salatu i meso Jogurt je izvrstan izvor dobrih bakterija važnih za crijeva i antioksidansa cinka. Praktičan je i ukusan dodatak doručku ili međuobrok, savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš. Možete ga koristiti i kao dodatak preljevu za salate te, napominju neki kuhari, kao zamjenu za jaje pri paniranju piletine.
  • Sami meljite lan Za lanene je sjemenke posebno važno napomenuti da ih ne jedete cijele. Naime, tako nećete imati koristi od njih jer će samo proći kroz vaš organizam neiskorištene. Ali ne kupujte ni mljevene jer su već oksidiranjem izgubile vrijedne sastojke.
  • Borovnice na kraju Uskoro će krenuti i sezona borovnica, voća koje ima više antioksidansa od četrdesetak vrsta voća i povrća. Ali kako biste iskoristili sve vitamine iz njezinih finih plodova, dodajte ih tik prije posluživanja jer toplina uništava vrijedan C vitamin.

Limunom poškropite zeleno povrće da što bolje iskoristite željezo

Limun je supernamirnica sama po sebi, a u kombinaciji s drugima postaje još moćniji. Pomaže apsorpciju željeza iz namirnica biljnog podrijetla, a to je posebno važno vegetarijancima i osobama koje glavninu željeza unose putem tih namirnica. Stoga se preporučuje povrće, na primjer, blitvu ili brokulu poprskati limunovim sokom, a obrok nadopuniti limunadom.

Cimet snižava trigliceride, a paše i uz kavu

Dodajte zobenim pahuljicama šalicu svježeg voća, malo orašastih plodova i žličicu cimeta. Možete ih jesti s mlijekom ili vodom, kako vam je draže. Tako će zdjela zobenih pahuljica sadržavati od 300 do 400 kalorija, a to je dovoljno za zdrav doručak. Cimet je jedan od najvažnijih začina koji se proslavio sposobnošću da kontrolira šećer u krvi, ali i svojim antiupalnim svojstvima. Samo četvrtina žličice na dan snižava razinu triglicerida. Najbolje ga je uzimati uz jutarnju kavu, a možete ga dodati i čiliju s mesom ili gulašima.

Špinat uvijek jedite svjež i dodajte mlijeko

Pri kuhanju odstranite peteljke jer je u njima mnogo oksalne kiseline koja se može taložiti u organizmu, ali njezino ćete loše djelovanje poništiti tako da špinat pripremite s mlijekom pa će se stvoriti spoj kalcijev oksalat koji će se izlučiti. Uvijek jedite svježe pripremljeni špinat jer se ne smije podgrijavati.

Namirnica izvan sezone nema sve hranjive sastojke

Sve su spomenute namirnice, ističe Mirna Trumbetaš, odlične svaka za sebe i važno ih je uvrstiti u prehranu kad im je sezona i kad su svježe. Ako ih konzumiramo izvan sezone, tada ne dobivamo te važne supstance koje iz njih očekujemo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message