Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako očistiti madrac i izbrisati različite vrste mrlja s njega?

Kako očistiti madrac i izbrisati različite vrste mrlja s njega?

Da bi grinje bile pod nadzorom, preporučuje se pranje madraca najmanje dva puta godišnje. Pogotovo zato jer se na madracu se skupljaju bakterije i tjelesne tekućine koje utječu na zdravlje

VIDEO

Od svih stvari koje treba očistiti u vašem domu, vaš madrac je vjerojatno onaj o kojem najmanje razmišljate. Sve dok koristite presvlaku za madrac i redovito mijenjate posteljinu, sve bi trebalo biti u redu, zar ne?

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

No, osim znoja, ljuskica kože i drugih tjelesnih tekućina, u vašem madracu može biti i od stotinu do deset milijuna grinja, te prašina koja bi mogla pogoršati simptome peludne groznice, astme i ekcema. Da bi grinje bile pod nadzorom, preporučuje se pranje madraca najmanje dva puta godišnje. Ali kako se pere madrac? Većinu vremena sprej za posteljinu i komplet čiste plahte ga neće očistiti. 

Dubinsko čišćenje hladnjaka je važno raditi svakih par mjeseci
Dubinsko čišćenje hladnjaka je važno raditi svakih par mjeseci

Čišćenje je korisno za uklanjanje nesretnih mrlja nakon što se vaš ljubimac popiški krevet ili prolijete čašu soka od naranče kad doručkujete u krevetu.

Young woman making bed at home

Dok je mrlja još mokra, skinite plahte i ručnikom prebrišite to područje kako biste uklonili što više tekućine. Preporučuje se upotreba nastavka na usisavaču za usisavanje tekućina. Zatim nanesite malo otopine za čišćenje na krpu i ribajte mrlju. Ne preporučuje se nanošenje sredstva za čišćenje izravno na madrac. Bolje je nanijeti sredstvo na krpu s malo vode kako bi izbjegli rizik od nastanka plijesni na namočenom madracu.

Soda bikarbona i eterična ulja također se mogu koristiti za uklanjanje mirisa. Nakon skidanja posteljine usisajte madrac kako biste uklonili tekućinu i ostale ostatke. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja poput lavande ili čajevca u sodu bikarbonu i pospite je po madracu. Ostavite da odstoji nekoliko sati, što dulje to bolje. Na kraju ponovno usisajte madrac kako biste uklonili smjesu sode bikarbone. Možda ćete trebati prespavati jednu noć na kauču, ali nakon toga ćete spavati puno bolje jer je to dugoročno rješenje.

Trend za kraj godine: Kosa koja na vrhovima djeluje repasto
Trend za kraj godine: Kosa koja na vrhovima djeluje repasto

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, napravite otopinu pomoću 1/4 šalice vodikovog peroksida pomiješanog sa žlicom tekućeg sapuna i žlicom kuhinjske soli. Utrljajte ovu otopinu u mrlju i pustite da se osuši, a zatim sastružite višak smjese. To područje zatim obrišite ručnikom umočenim u vodikov peroksid.

Da bi uklonili mrlje od krvi, ovoj smjesi dodajte malo kukuruznog škroba i stavite na krevet žlicom ili lopaticom kako bi se utisnulo u zamrljano područje. Obrišite to 'čistom krpom sredinom mrlje  prema van kako bi uklonili mrlju zajedno s peroksidom.

Da biste pak eliminirali bakterije, možete običnu bočicu s raspršivačem napuniti čistim bijelim octom i poprskati lagani sloj po cijelom madracu i pustiti da se osuši na zraku. Ocat će 'prirodno dezinficirati madrac, a madrac možete i dodatno pošpricati ako imate mrlje od urina vašeg ljubimca.

Madrac možete očistiti i pomoću pare unajmljivanjem parilice ili korištenjem vlastite. Možete upotrijebiti i peglu na paru za odjeću. Parilica mora biti u stanju zagrijati se na najmanje 100 Celzijevih stupnjeva kako bi čišćenje bilo u potpunosti učinkovito. Uvijek obavezno usisajte krevet prije parenja. Vodite računa da parilicu držite nekoliko centimetara iznad madraca kako biste izbjegli previše natopljen krevet i pustite da se osuši najmanje 3-4 sata prije nego što stavite plahte.

Detoks pazuha, da i to postoji: Ima li smisla i kako ga provesti?
Detoks pazuha, da i to postoji: Ima li smisla i kako ga provesti?

Ako stvarno želite osvježiti svoj madrac, napravite sve stvari s popisa. Prije čišćenja potpuno skinite plahte i jastučnice. Usisajte površinu kreveta, pomiješajte sodu bikarbonu, sol, vodikov peroksid i/ili kukuruzni škrob za tretiranje tvrdokornih mrlja i sastružite pastu. Ponovo usisajte, a zatim pošpricajte krevet bijelim octom i pustite da se osuši prije nego što ćete koristiti parilicu ili glačalo na madracu. Nakon nekoliko sati pospite krevet smjesom sode bikarbone i eteričnih ulja, pustite da odstoji još nekoliko sati, a zatim još jednom usisajte. Vaš će krevet biti bez mrlja, (relativno) bez bakterija i u njemu će biti manje grinja tijekom sljedećih 6 mjeseci. Samo pazite da između svakog koraka ostavite dovoljno vremena za sušenje, piše Lifehacker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa