Kako prekinuti s nekim s kim živite, a što ako imate i djecu? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 80

Kako prekinuti s nekim s kim živite, a što ako imate i djecu?

Kako prekinuti s nekim s kim živite, a što ako imate i djecu?

Ukoliko ste sasvim sigurni da želite prekinuti vezu, napravite dobar plan za razgovor o prekidu, ali i za ono što slijedi nakon toga. Ako imate djecu, morate biti spremni i na razgovor o skrbništvu

VIDEO

Prekidi su dovoljno teški i kada ostavljate osobu s kojom ne živite, ali ako se radi o nekome s kim dijelite kućanstvo, stvari postaju puno kompliciranije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:59

Kako znati kada je vrijeme za prekid veze

- Odluka o prekidu veze s nekime s kime živite ne bi trebala biti donesena olako ili impulzivno, bez pomnog promišljanja - kaže psihologinja dr. Nicole Beurkens.

Jasno si objasnite razloge zbog kojih mislite da je kraj. Možda se zbog partnerstva osjećate nevidljivo, nesigurno, jadno ili negativno. Ili ste možda shvatili da ste se izgubili u potencijalu veze, dok je stvarnost sasvim suprotna. U nekim ste slučajevima možda izrazili zabrinutost, ali ništa se nije promijenilo.

Ako niste podijelili svoju zabrinutost s partnerom/icom, to je nešto što biste morali napraviti prije nego se odlučite na prekid, kaže Beurkens i dodaje da nikad nije loša ideja razgovarati s obitelji, prijateljima ili stručnjacima o svojim osjećajima i mogućnostima kako biste pronašli jasnoću.

Sedam urnebesnih blagdanskih seks poza za vruće zimske noći
Sedam urnebesnih blagdanskih seks poza za vruće zimske noći

Nekoliko općenitih znakova koji vam govore da je vrijeme za prekid, prema psihoterapeutkinji Megan Bruneau:

1. Govorite o poboljšanju odnosa u nekoj hipotetskoj budućnosti.

2. Osjećate pritisak da se promijenite i zbog toga se osjećate manje vrijednima.

3. Osjećate se voljeno i podržano, ali samo kad ste sretni.

4. Redovito se osjećate negativno prema partneru.

5. Navesti partnera da provodi vrijeme s prijateljima i obitelji jako je teško.

6. Osjećate se kao da gnjavite ili da ste nerazumni svaki put kad izrazite neku potrebu.

7. Sigurni ste u vezu samo kad ste fizički zajedno.

8. Osjećate da vas partner/ica 'skriva' od drugih.

9. Potpuno ste različita osoba kraj svog partnera/ice.

Draga, pazi na glasnoću: Tihe poze kad vam treba da vas nitko u sobama pored ne čuje
Draga, pazi na glasnoću: Tihe poze kad vam treba da vas nitko u sobama pored ne čuje

Priprema za prekid

Nakon što donesete odluku, poželjet ćete nekakav plan i za pristup razgovoru i za ono što želite priopćiti. Budući da imate i faktor suživota, počnite razmišljati o logistici koja je s tim povezana, poput budućih aranžmana, računa, kućnih ljubimaca ili djece.

- Priprema vam može pomoći da se osjećate prizemljeno i manje anksiozno. Također vam može pomoći da vam budu jasniji vlastiti razlozi i način kako to želite komunicirati s partnerom kada budete spremni. Odaberite vrijeme za razgovor koje je uzajamno prikladno, uz najmanje ometanja, i unaprijed ih obavijestite da imate o nečemu važnom za razgovarati  - objasnila je psihoterapeutkinja Babita Spinelli. 

Beurkens primjećuje važnost razmatranja osjećaja i potreba vašeg partnera i pristupanja tome na način koji im omogućuje da se osjećaju podržanima. I na kraju, ako se brinete kako će osoba s kojom prekidate reagirati, ona i Spinelli predlažu prekid veze s drugima u blizini.

Razgovor 

Kad za to dođe vrijeme, imajte na umu sve svoje razloge. Pomoći može priprema popisa (fizičkog ili mentalnog) onoga što želite izreći. Dođite pripremljeni s planom za ono što slijedi nakon prekida i budite spremni odgovoriti na pitanja.

- Izrazite svoje osjećaje ljubazno i autentično. Važno je usmjeravati razgovor prema sebi i prema partneru - kaže Spinelli. 

Dodaje da je korisno komunicirati frazama poput "ja" umjesto "ti" - tako da se usredotočujete na ono što trebate, a ne na optuživanje. I što je više moguće s poštovanjem, držite svoje granice čvrstim i sjetite se zašto vodite razgovor. 

- Očekujte da će vašem partneru možda trebati prostora ili neko vrijeme za obradu vaše odluke, a možda će se isto dogoditi i vama nakon što prenesete svoje osjećaje. Budite otvoreni za svoje misli i zajedno izradite plan razdvajanja - napominje Spinelli.

Stvari koje treba uzeti u obzir:

1. Možda ćete ipak morati živjeti zajedno i nakon prekida.

Ovdje stvari mogu postati neugodne. Dakle, Spinelli savjetuje da se u prekid ide sa spremnošću za neposredne posljedice. 

- Jednom kad priopćite svoju želju za prekidom, najbolje je imati plan gdje odsjesti odmah nakon razgovora - kaže ona. 

Ako nakon prekida morate još neko vrijeme živjeti zajedno, budite otvoreni i iskreni jedno prema drugom o granicama i koliko vam prostora treba dok ne nađete drugo rješenje.

2. Imate li djece zajedno?

Kao što Beurkens primjećuje, postojanje plana za život nakon prekida posebno je važno ako su u pitanju djeca. 

- Prekid bi trebao imati nekakvu strukturu kako bi djeca znala što mogu očekivati - objašnjava ona. 

Budite otvoreni i iskreni sa svojom djecom i odgovarajte na sva pitanja koja bi mogla imati. Ako i vi i vaš partner imate pravno skrbništvo, možda će biti potrebno savjetovanje s odvjetnikom. 

3. Vjerojatno nećete dobiti "čisti prekid".

Kad ne živite s partnerom/icom, možete jednog dana prekinuti vezu i više nikad ne razgovarati. Ali stvarnost je takva da ćete, ako živite zajedno, htjeti biti spremni na razdoblje tranzicije dok se pokušavate snaći. 

- Stalna komunikacija neophodna je za upravljanje praktičnim komponentama, kao i za pomoć u onome što idealno može biti potporni proces za sve uključene - napominje Beurkens.

Pravila za prvi spoj: Odjenite omiljeni džemper i opustite se
Pravila za prvi spoj: Odjenite omiljeni džemper i opustite se

Kako nastaviti sa životom

Nikome nije lako nakon prekida, zato se oslonite na svoje bližnje. 

- Postoji bezbroj osjećaja koji se javljaju čak i ako ste inicijator prekida: tuga, strah, briga, sram, krivnja... Prekidi izazivaju puno krivnje za partnera koji donosi odluku - kaže Spinelli.

To je prirodna ljudska reakcija, kaže ona. A ako se osjećate krivim, važno je zapamtiti da ste odluku donijeli s razlogom, iako to može biti bolno za vašeg partnera. 

- Možete biti empatični, ali sami ste odgovorni za svoje osjećaje i ne biste trebali osjećati odgovornost za njihove osjećaje. Dopušteno vam je donositi odluke o svojoj sreći i dobrobiti - dodaje ona.

Kao i za svaku vezu, dobra je ideja priuštiti si vrijeme žalosti prije nego što ponovno krenete izlaziti, kako biste mogli u potpunosti obraditi prekid i oporaviti se. Nema pravog ili pogrešnog vremena da ponovno počnete izlaziti, samo pokušajte biti iskreni prema sebi što tražite u vezi.

I na kraju, ako još neko vrijeme morate živjeti zajedno, opet je komunikacija ključna. Postavite granice i dajte jedno drugome prostora i nastavite iskreno komunicirati, piše mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 80

VIDEO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto
ZANIMLJIVO PRAVILO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto

Putnicima je dopušteno da imaju bradu i brkove, ali od njih se neće tražiti da obavljaju aktivnosti koje troše energiju i ubrzavaju disanje - kao što se to očekuje od članova posade

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi
ZA BOLJU SILUETU

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi

Tajna tih tajica je zapravo u malom detalju koji ide direktno ispod same stražnjice te ju podiže i čini većom. Odgovara svim građama tijela i podiže taman tamo gdje treba
Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje