Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kako se čistilo u 19. stoljeću: Kameni podovi mlijekom, a prljave tapete s malo kruha

Kako se čistilo u 19. stoljeću: Kameni podovi mlijekom, a prljave tapete s malo kruha

Uvijek je zanimljivo pogledati kako su neke stvari radili naši stari. Savjeti za čišćenje iz 19. stoljeća danas možda izgledaju malo čudno, ali efikasni su kao i onda

English Heritage, organizacija iz Swindona u Engleskoj koja brine o stoljetnim palačama, kućama, dvorcima i opatijama, objavila je savjete za proljetno čišćenje koji su bili popularni u viktorijansko doba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Savjetuju tako da kod čišćenja prašnjavih ogledala preskočite sredstvo za čišćenje stakla i obrišite ih jelenskom kožom, a da bi vam kameni pod zablistao, ribajte ga obranim mlijekom.

Kažu i da će komad spužvastog kruha očistiti prljave tapete tako da će izgledati 'kao nove'.

- Iako možda ne preporučujemo neke bizarnije povijesne savjete za čišćenje, poput korištenja krumpira za čišćenje uljane slike, domaćice iz prošlosti često su bile vrlo efikasne u svojim metodama, unatoč relativno malo znanstvenih saznanja - rekla je Amber Xavier-Rowe, voditeljica očuvanja kolekcija u organizaciji English Heritage.

Kožni kauč idealno će očistiti sredstvo koje svi imamo u kući
Kožni kauč idealno će očistiti sredstvo koje svi imamo u kući

Njihovi savjeti stižu taman na vrijeme za proljetno čišćenje i usred ponovnog većeg interesa za korištenjem prirodnih i nekemijskih materijala za čišćenje doma.

- Stare ideje ponovno dolaze na svoje, zar ne? Ljudi su sve zabrinutiji da njihove navike čišćenja mogu naštetiti okolišu i traže načine kako izbjeći upotrebu plastičnih boca ili proizvoda na bazi kemikalija koji mogu pogoršati astmu ili uzrokovati druge zdravstvene probleme - rekla je Lucy Lethbridge, autorica knjige "Mind Your Manors: Tried-and-True British Household Cleaning Tips”.

I, dodala je Lethbridge, stare metode djeluju.

Tijekom pandemije, rekla je, njezina se kuhinjska odvodna cijev više puta začepila. Oslanjala se na jednostavnu otopinu sode bikarbone, vruće vode i octa ili limunovog soka koji ulijeva u sudoper sve dok se problem ne riješi.

- Bolje je od bilo kojeg sredstva za čišćenje odvoda koje sam ikad kupila - rekla je.

Mama prestala čistiti da vidi što će se dogoditi: Kuća izgleda kao da smo doživjeli apokalipsu
Mama prestala čistiti da vidi što će se dogoditi: Kuća izgleda kao da smo doživjeli apokalipsu

Metode koje opisuje English Heritage najvjerojatnije postoje stoljećima, ali teško je znati kada su nastale jer postoji malo povijesnih zapisa o ranom domaćinstvu, prema Ruth Goodman, autorici iz Walesa koja je 30 godina istraživala rad i život sluga iz davnina.

Goodman kaže da se ideja korištenja kruha za čišćenje tapeta vjerojatno pojavila tijekom 17. stoljeća, kada je Engleska s drva prešla na ugljen za grijanje domova i poduzeća.

- Čađa je učinila domove prljavima, a posebno zidove. Kruh bi djelovao kao učinkovita spužva da se ne ošteti papir onako kako to voda radi. Ta vrsta spoznaje morala je doći od žena koje su čistile kuću, čija se povijest kreativnosti i snalažljivosti često zanemaruje - rekla je.

POGLEDAJTE VIDEO - kako čistiti na viktorijanski način:

- Bili smo pomalo zaneseni velikanima povijesti, a o čišćenju se ne govori naširoko. Nije široko istraženo, a opet je osnova preživljavanja i osnova ženskog života i života zaposlenih žena - dodala je Goodman.

Andrew Neborak, vlasnik tvrtke Luxury Cleaning NY u New Yorku, rekao je da ga nije iznenadilo kad je čuo da se obrano mlijeko može koristiti za čišćenje kamenih podova. Rekao je da je nedavno koristio sredstvo za čišćenje na bazi mlijeka za pranje nedovršenog poda u izložbenom salonu namještaja. Redovito octom i limunom briše radne površine.

- Zapravo je čak i bolje od bilo kojeg sredstva za čišćenje - rekao je.

Zamrljali ste tepih? Ne brinite, uz ove savjete lako ćete se riješiti i tvrdokornih fleka
Zamrljali ste tepih? Ne brinite, uz ove savjete lako ćete se riješiti i tvrdokornih fleka

Lethbridge je pak skrenula pažnju i na to da bi se, dok neki odbacuju moderne proizvode na bazi kemikalija, trebali prisjetiti kako prirodna sredstva za čišćenje nisu baš najbolje mirisala prije 200 godina.

- Primjerice, mokraća je bio popularan sastojak za pranje odjeće u ranom 19. stoljeću - zaključila je za NY Times.