Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klima

Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klima

Ako mobilni klima-uređaj nema odvod cijevi izvan prostorije, s jedne će strane hladiti, a s druge će njegov motor dodatno zagrijavati prostoriju, objašnjavaju nam stručnjaci

VIDEO

Kod mobilnog klimatizacijskog uređaja problem je jer ne izbacuje toplinu iz prostora. S prednje strane hladi, a sa stražnje grije. Ako ga ne spojimo crijevom za odvod topline tada imamo totalno neučinkovit rashladni uređaj, rekao je stručnjak za klimatizaciju. 
Pojasnio da mobilni klima-uređaji obično imaju crijevo koje treba provesti van, kroz prozor ili balkonska vrata kako bi toplina izlazila iz prostorije. No prozor ili vrata moraju biti otvoreni i ulazi toplina, a mogu se kupiti brtve koje bi to trebale spriječiti. Koštaju između 170 i 300 kuna.  

POGLEDAJTE VIDEO (kako se čisti klima uređaj):

Pokretanje videa...

01:03

- Brtve na prozoru imaju smisla, ali uređaj gubi smisao mobilnosti jer je smješten u određenom prostoru i dok je brtva na prozoru moramo je skidati želimo li prozračiti. Osim toga, često treba prazniti posudu za kondenzat koji se pri hlađenju nakuplja u posudi unutar uređaja. Često troše i puno struje - dodao je klima-stručnjak.

No mobilni klimatizacijski uređaji imaju i prednosti, jeftiniji su od klasičnih, nema potrebe za ugradnjom instalacijskim cijevima kao kod klasičnih klima-uređaja koji se sastoje od dva dijela, vanjskog i unutarnjeg. Trgovci navode da se mogu koristiti kad se izvana ne smije postaviti klima-uređaj i da su popularni kod podstanara jer ih mogu ponijeti kad se presele. 

Osim mobilnih klima postoje i kuleri.  

- To je nova generacija uređaja koja u sebi nema ugrađen rashladni agregat za razliku od mobilnih klima-uređaja pa se ni ne bi trebali zvati klima-uređaji. Nedostatak im je kad voda ili led preuzmu na sebe toplinu iz prostora tada postaju poput klasičnoga ventilatora - pojasnio je stručnjak.

Krvna grupa 0: Prednosti za zdravlje, ali i rizici koje donosi
Krvna grupa 0: Prednosti za zdravlje, ali i rizici koje donosi

Na sličnom principu rade i mini klime kojima je prednost što su male, lagane i nisu skupe.

- Nedostatak mini klima-uređaja je mala snaga koja često nije dovoljna za hlađenje prostora u kojem boravimo. U uređaj treba ulijevati vodu da bi hladio. Bolja opcija je klasičan ventilator koji pomaže da zrak cirkulira u prostoriji - dodao je. 

U kulere, kao i u mini uređaje treba ulijevati vodu kako bi hladili. Kod svakog modela piše koliku posudu za vodu ima i koliko će je potrošiti za sat. Kod nekih modela savjetuju da se stave i kockice leda. To baš nije praktično jer i led treba pripremiti. Najjeftiniji su ventilatori, ima ih od 69,90 kuna, a cijene rastu ovisno u veličini, snazi, ima li daljinski ili tjera i komarce.  

- Najučinkovitiji za hlađenje prostora su klasični klima-uređaji. Sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice koje su povezane bakrenim cijevima za klimatizaciju te električnim kablovima. U takvim uređajima su rashladni agregati unutar kojih se nalaze rashladni mediji za klimatizaciju, freoni. Te klime trebaju struju, a iz unutarnje jedinice plastičnom cijevi odvodi se tekućina, kondenzat - pojašnjava. No klime stoje od 2500 kuna, a treba ih i montirati. 

'Prevarila sam dečka i oprostio mi je, ali više nije isti čovjek'
'Prevarila sam dečka i oprostio mi je, ali više nije isti čovjek'

Mini klima

Pronašli smo ih od 199,90 kuna koliko stoji Arctic Cooler Rovus u Topshopu, u hgshop.hr je 337,39 kuna, a u Pevecu sličan model 239 kuna. Mini klima u rondoshop.hr stoji 349 kuna, a model Eufab u cdelectronic.com.hr je 239 kuna. U mall.hr imaju Eco cooler koji može tjerati i komarce, a stoji 810 kuna. 

Cooler

Uređaji koji hlade pomoću vode često imaju i funkciju ovlaživača zraka. Coolster u famtastic.hr stoji 1009 kuna. U Elipsu Elite rashladni uređaj stoji 599 kuna, a jednako u Pevecu stoji uređaj Quadro, no ima dvostruko veću posudu za vodu nego Elite kod kojeg stanu dvije litre. 

Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer
Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

Prijenosna klima

U Intersparu Quadro stoji 1550 kuna. Proklima je u Bauhausu 1895, no ima modela i za 3695 kuna. U Pevecu mobilne klime stoje između 2599 i 3399 kuna. Na klimatizacija.hr mobilni klima uređaji stoje od 1770 do 3020 kuna. 

Ventilator

Stolni ventilator može se kupiti i za 70 kuna koliko je najjeftiniji model u Bauhausu. Ventilatori koji su na stalku, a stavljaju se na pod su od 160 kuna, a najskuplji je 1295 kuna. U Pevecu ventilatori stoje između 149 i 649 kuna. Stupni ventilatori stabilniji su od onih na stalku i hlade cijelom plohom, a stoje od 190 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'