Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

Konzumacija velikih količina šećera štetna je i opasna za zdravlje, upozoravaju liječnici. Nutricionisti su objasnili što se zbiva u tijelu kad prestanemo jesti šećer

VIDEO

Višak šećera može povećati razine triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 te probleme sa srcem, objasnila je za WomensHealthMag.com nutricionistica Amy Gorin.

Štetni su i visoki i nizak šećer u krvi - prepoznajte simptome
Štetni su i visoki i nizak šećer u krvi - prepoznajte simptome

Dodala je kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere kakve nalazimo u mliječnim proizvodima i voću. Nedavno su u SAD-u objavili Prehrambene smjernice prema kojima je preporučena konzumacija šećera manja od 10 posto kalorija iz ukupnog dnevnog unosa, a na te se smjernice poziva i nutricionistica Gorin. Pojasnila je da u prosječnoj prehrani s dnevnim unosom od 2000 kalorija to znači da imamo oko 13 žličica dodanog šećera.

- To je moguće ostvariti, pogotovo ako počnete koristiti namirnice bez šećera koje su slatke - kazala je.

Što kad prestanemo jesti šećer?

Shutterstock

1. Pojačana žudnja za hranom

Navikli ste nakon obroka pojesti nešto slatko poput sladoleda ili kolača, no bez toga sad se javlja velika praznina.

- Možete primijetiti da isprva još žudite za slatkim, no taj će osjećaj polako nestajati - kazala je Gorin. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima i znate da postoji svjetlo na kraju tunela. 

Naduti ste i muče vas grčevi? Možda jedete previše šećera
Naduti ste i muče vas grčevi? Možda jedete previše šećera

2. Razine šećera u krvi će se ujednačiti

Ako šećerne kalorije zamijenite vlaknima i ugljikohidratima iz voća te povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi.

- To je i najveći efekt koji ćete osjetiti kad prestanete uzimati šećer. Osjećat ćete se puni energije i uz bitno manji osjećaj letargije - istaknula je nutricionistica.

3. Bit ćete bolje raspoloženi

Ako ste ranije često mijenjali raspoloženja, stabilizacija razine šećera u krvi može vam pomoći da se osjećate bolje.

- Ako ste posezali za slatkišima tijekom stresnog dana, tu ćete naviku ostaviti za sobom - kazala je Gorin. Znanstvena studija iz 2019. godine pokazala je da konzumacija šećera ne pomaže u stvaranju dobre volje nego unutar samo jednog sata nakon što ste pojeli slasticu osjećate zamor i pospanost.

4. Osjet okusa će se izoštriti

Dreamstime

Ako vam se čini da je zdjelica borovnica ili malina siromašna okusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.

- Iznenadit ćete se koliki je osjećaj zadovoljstva nakon samo jedne porcije voća - kazala je Gorin. 

5. Dugoročno pomažete zdravlju srca

human heart

Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera imaju 38 posto veći rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one ljudi čiji je unos samo osam posto. Tvrde to autori studije JAMA Internal Medicine. Bez obzira debljate li se od kolačića ili ste na istoj kilaži, autori ističu kako je višak šećera u krvi povezan s povišenim krvnim tlakom, trigliceridima, lošim LDL kolesterolom, a sve to tijekom vremena negativno utječe na zdravlje srca.

Kako prekinuti jesti šećer i držati se toga?

Shutterstock

Iskreno, ne trebate u cijelosti riješiti se šećera iz prehrane ili se okaniti slatkiša preko noći.

- Najbolje je postupno odvikavanje. Ako ste popili nekoliko zaslađenih napitaka na dan, a kroz mjesec dana uspijete smanjiti na jedno ili nijedno piće u danu, biti će jednako učinkovito - kazala je nutricionistica. Otkrila je i nekoliko trikova koji vam mogu pomoći. 

'U hrani za bebe treba smanjiti šećer, nagovorite ih na povrće'
'U hrani za bebe treba smanjiti šećer, nagovorite ih na povrće'

1. Prestanite dodavati šećer u hranu

Umjesto šećera, kavi dodajte cimet kako biste je prirodno zasladili. Zobenoj kaši možete dodati svježe voće ili orašaste plodove.

Dreamstime

2. Sprijateljite se s voćem 

Kad se ostavljate šećera, voće igra važnu ulogu i pomaže.

- Skuhajte smrznuto voće poput jagoda ili borovnica dodajući mu malo vode. Kuhajte sve dok se ne pretvori u ukusan sirup - savjetovala je dodajući kako umjesto kolača ili keksa za desert radije odaberete neku voćku.

3. Pripazite na nevidljivi šećer 

U mnogim se namirnicama kriju šećeri koje ondje ne očekujete. Primjerice, u kruhu ili tjestenini. Stoga je važno čitati deklaracije i osigurati se da brend čije proizvode kupujete ima verzije namirnica s minimalnim količinama šećera ili bez njega.

- Mislim da nećete uopće zamijetiti razliku u okusu - kazala je Gorin.

No kako se ipak ponekad morate počastiti ili nagraditi, pazite da šećer koji unesete bude u nekoj posebnoj prilici, zaista rijetko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje