Lifestyle

Komentari 1

Kako uspostaviti jutarnju rutinu za djecu? Najbitnija je suradnja

Kako uspostaviti jutarnju rutinu za djecu? Najbitnija je suradnja

Najbolji način za uspostavljanje jutarnje rutine je uvođenje sudjelovanja u aktivnostima. Suradnja s djecom je ključ uspjeha. Jednom kad dogovorite plan, napišite ga na papir i objesite negdje na zid

Ujutro treba puno toga napraviti, a u relativno kratkom vremenskom periodu. Mnogim roditeljima najteže pri tome je nagovaranje djece da se pokrenu. Rješenje je uspostavljanje jutarnje rutine, kaže odgojiteljica Laure Linn Knight.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jutarnje rutine pomažu djeci da nauče vještine upravljanja vremenom, suradnju i kako se treba pridržavati plana. Jednom kada uspostavite rutinu, korist je prilično velika za cijelu obitelj. Za početak, jutra će biti mirnija i na vrijeme ćete svi izaći iz kuće - rekla je Knight.

Kako uspostaviti jutarnju rutinu

U uspostavljanju rutine djeci, slijedite ova dva koraka:

1. Surađujte s djecom

Prema Knight, najbolji način za uvođenje uspješne rutine jest uvođenje sudjelovanja u aktivnostima. Suradnja je ključ uspjeha.

- Kad se rutina stvori bez djeteta, ona postaje autoritarnija i često nastaju borbe za moć - objašnjava Knight i preporučuje da pronađete vrijeme za razgovor s vašom djecom, a započnete ga s pitanjem poput ovog: 'Što moramo učiniti da ujutro budemo spremni?'. Tako će djeca dati neke svoje dobre ideje, a vi kao roditelji možete ispuniti sve što nedostaje.

2. Plan objesite na zid

Nakon razgovora ste na dobrom putu - ishod bi trebao rezultirati rutinom. Ipak, suradnja tu ne završava. Knight preporučuje da potražite pomoć od djece u stvaranju praktičnog vizualnog plana kako biste rutinu učinili konkretnijom. Dobra ideje je da napišite na papir plan i objesite ga negdje na zid.

Plan treba biti jednostavan jer je vjerojatnije da će se dijete pridržavati rutine koju je lako slijediti. 

- Pokušajte ne zakomplicirati stvari i postavite realna očekivanja koja odgovaraju dobi djeteta. Sitnice poput odabira odjeće navečer ili ostavljanja cipela kraj ulaznih vrata uvelike znače da jutarnja rutina bude jednostavna i djeci ugodna - dodaje Knight.

Također, savjetuje roditeljima da se ne brinu ako djeci treba malo vremena da se prilagode novoj rutini. 

- Umjesto toga, imajte na umu da vaše dijete uči novu vještinu, a vi ih podučavate alatima koji će im koristiti cijeli život - zaključila je, a piše Pure Wow.