Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kamo za vikend: Posjetite najveću šumu hrasta lužnjaka, Festival svjetla ili Sajam pršuta

Kamo za vikend: Posjetite najveću šumu hrasta lužnjaka, Festival svjetla ili Sajam pršuta

Bilo da više volite vikend na svježem zraku ili pak događanja s puno ljudi, u ovim prijedlozima će svatko pronaći nešto za sebe. Festival svjetla ili sajam OPG-ova samo su neke od lokacija koje vrijedi posjetiti

VIDEO

Ovaj vikend provedite u prirodi na bilogorskoj vinskoj cesti, otiđite u šetnju po slavonskoj šumi s najviše hrasta lužnjaka u čitavoj Europi ili se divite svjetlosnim instalacijama na Festivalu svjetla u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Najkraći putnički let na svijetu

Pokretanje videa...

Najkraći putnički let na svijetu - traje samo jednu minutu i 14 sekundi 01:20

1. "Zdravo je pravo" - sajam OPG-ova

Prvi sajam "Zdravo je pravo" bit će na zagrebačkom Bundeku od 22. do 24. ožujka. Stoga, ako ste ljubitelji domaće hrane i volite kupovati kod provjerenih proizvođača, svakako posjetite sajam na kojem će izlagati preko 100 izlagača iz cijele Hrvatske.

Bit će to spoj gastronomske tradicije, kvalitete, proizvoda ekološkog i kontroliranog porijekla te održivosti. Svaki dan od 10 do 20 sati posjetitelje očekuje bogata ponuda izlagača koji će prodavati jaja, razne suhomesnate proizvode, mliječne proizvode, proizvode od meda, voće i povrće, zimnice, ajvari i razni začini, konzervirano povrće i voće, začini, sadnice, proizvodi od ljekovitog bilja I terapeutske kreme, likovni uradci te razne rukotvorine i starine.

Zagreb: Sajam OPG-ova "Zdravo je pravo"

Posjetitelje očekuje bogat kulturno umjetnički program kroz sva tri dana trajanja sajma: gostovanje dva dječja zbora: Kikići & Genijalci, te Cvrkutanci, a nastupit će i tamburaši i plesači iz KUD-a Stupnik, KUD-a Ščitarjevo te KUD-a Stari grad Lukavec koji će počastiti posjetitelje tamburaškom izvedbom te tradicijskim plesovima starijih i mlađih članova. Također nastupiti će i mažoretkinje iz plesnog kluba Barbara, a svojim nastupom goste će počastiti i polaznice Anine Glazbaonice.

(Ne)otkrivene ljepote: Ovo su neka od najljepših mjesta u Hrvatskoj za kratki izlet
(Ne)otkrivene ljepote: Ovo su neka od najljepših mjesta u Hrvatskoj za kratki izlet

2. Festival svjetla u Zagrebu

Ovogodišnji Festival svjetla Zagreb posjetitelje će oduševljavati od 20. do 24. ožujka na 24 lokacije u gradu. Znatiželjnici će moći vidjeti umjetničke instalacije i igre svjetlom kroz pet dana, a čeka ih 29 atrakcija koje nam daju priliku istražiti nove dijelove grada, uključene u ovogodišnji program.

Festival svjetla u Zagrebu: Pogled iz zraka na Mimaru i HNK

Festival njeguje međunarodni karakter, pa ćete moći uživati u svjetlosnoj čaroliji koja je nastala u suradnji s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, kao i domaća gostovanja iz Pule i Šibenika.

Tijekom festivala bit će i akcija Sat za planet Zemlju, pa će se 23. ožujka na 15 minuta ugasiti sva svjetla. 

3. Lutkokaz u Virovitici

Tradicionalna međunarodna revija lutkarstva – 14. Lutkokaz – ove godine će prvi puta biti u Virovitici od 20. do 24. ožujka u Gradskom kazalištu Virovitica.

U početku zamišljen kao promocija ispitnih produkcija studenata lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Lutkokaz je ubrzo nadrastao vlastitu ideju te se pretvorio u cijenjenu i međunarodno prepoznatu reviju lutkara. Danas, uz onaj radni dio, gledateljima nudi pažljivo odabrane produkcije i predstave studenata lutkarstva.

Osijek: Predstava "Neobičan prijatelj" u izvedbi Hrvatskog kazališta Pečuh

 

Sve predstave i radionice su besplatne te u potpunosti otvorene za javnost, pa ako se želite zabaviti zajedno s djecom otiđite na predstavu s obitelji i uživajte u lijepo zajedničkom provedenom vremenu.

Top 20 svjetskih destinacija za medeni mjesec u 2024.: Na popisu je i jedan hrvatski grad
Top 20 svjetskih destinacija za medeni mjesec u 2024.: Na popisu je i jedan hrvatski grad

4. Nacionalni Sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda

Izložba pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda bit će u hotelu Alkar u Sinju 22. ožujka u 11:30 sati, a trajat će dva dana, odnosno do 23. ožujka. 

Proizvođači će izlagati svoje proizvode na štandovima gdje ih možete mogu razgledati, kušati i kupiti. Ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti Pršuta pojedinih proizvođača bit će 22. ožujka, na sam dan manifestacije ili ovisno o broju prijavljenih uzoraka i mogućnostima stručnog povjerenstva. 


U Tinjanu se održava 13. Internacionalni sajam pršuta

U sklopu manifestacije održat će se niz radionica sa aktualnim temama iz područja poljoprivrede, gospodarstva, turizma, prezentacija EU projekata koji se provode na terenu, te prezentacija izrade gastro delicija Sinjskog područja.

5. Biciklistička staza Parenzana 

Parenzana je jedna od bitnijih staza cikloturizma u Hrvatskoj. Sve je počelo kada je trasa stare pruge Poreč - Trst pretvorena u pješačko-biciklističku stazu. Dio puta u Hrvatskoj, posebno dio od Grožnjana do Motovuna, sačuvan je u izvornom stanju. Ostale dionice, posebno u Italiji, voze se cestom, a slično je i u Sloveniji, dok je staza od Motovuna do Poreča kombinacija ceste i pruge.

Motovun: Organizirana promotivna vožnja vlakom Parenzana Train

Vlakovi su onuda vozili do 1935. godine, a prevozili su vino i maslinovo ulje do tršćanske luke. Tek se 2006. godine prepoznalo da bi Parenzanu trebalo oživjeti i iskoristiti za već tada rastući aktivni turizam. Tako je u nekoliko projekata uređena trasa pruge. Obnovljeni su tuneli i vijadukti te napravljena infrastruktura, kao i nekoliko vidikovaca, a cijela ruta je označena. Nedavno su osvijetljeni tuneli, redizajnirani putokazi i napravljeni panoi s prizorima s Parenzane i kulise postaja.

Zato ako ste u blizini, uzmite bicikl i provozajte se ovom rutom. Možete skupiti cijelu obitelj i zajedno krenuti u avanturu i usput se nadisati svježeg zraka i diviti se lijepom krajoliku.

Kamo za vikend: Od uživanja u finoj hrani i šetnji do sajmova...
Kamo za vikend: Od uživanja u finoj hrani i šetnji do sajmova...

6. Spačvanska šuma

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, između Save i Dunava te na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Brežnice i Lubnja te rijeke Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka u Hrvatskoj od davnina poznat po nazivu Spačva. 

To je najveća šumska zajednica hrasta lužnjaka u čitavoj Europi. Prostire se na oko 40 tisuća hektara terena, a usporedbe radi, plitvička jezera se prostiru na 23 tisuće hektara. Toliko je velika Spačvanska šuma.

Ako volite šetati i trebate napuniti baterije, uputite se do ove šume i prošećite uz rijeke - idealno je da povedete svoje najbliže i usput napravite neki piknik.

7.  Bilogorska vinska cesta

Bilogorska vinska cesta vas vodi kroz očuvane prirodne krajolike s gostoljubivim domaćinima koji nude autentičnost okusa. Ona obilazi 19 sela podno Bilogore u kojima još živi tradicija vinogradarstva, uzgaja se stoka, proizvodi mlijeko, sir i vrhnje te njeguje umijeće priprave tradicionalnih jela s organski uzgojenim namirnicama.

Baranjske vinske ceste

Bilogora je u okolica Zagreba, odnosno dijeli ih tek jednosatna vožnja. Vinska cesta započinje u Velikom Trojstvu, 10-ak kilometara sjeveroistočno od Bjelovara. Guste šume, pitome njive i pašnjaci, rječice i potoci, ribnjaci i lovišta, brojna izletišta, sve to nudi Bilogorska vinska cesta koja vijuga pitoresknim obroncima gore koja se proteže na području dugačkom čak 80 kilometara.

Najviši vrh Bilogore, Rajčevica, ima samo 309 nadmorskih metara pa je i planinarenje ovdje nezahtjevno i jednostavno za ljude svih fizičkih spremnosti i uzrasta. Svi željni avanture i malo drugačijeg izleta se ovog vikenda moraju uputiti na ovu cestu i iskusiti sve njezine čari.

POGLEDAJTE VIDEO: KAKO SE POZNATA TELEVIZIJSKA VODITELJICA NOSI S KOMENTARIMA O IZGLEDU?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom