Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Kamo za vikend: Promatranje životinja, termalni park, dvorac

Kamo za vikend: Promatranje životinja, termalni park, dvorac
1

Adrenalinski park u Fužinama razveselit će i odrasle i djecu jer se zabavljati mogu baš svi. Dvorac Veliki Tabor odvest će vas u povijest, a želite li se opustiti u termalnoj vodi, uputite se u Daruvar

VIDEO

1. Nacionalni park Risnjak - promatranje životinja, planinarenje...

- U užoj zoni Parka susrećemo veliki broj prirodnih znamenitosti iznimne ljepote zbog kojih je to područje i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode. NP Risnjak je vrlo dobar primjer visinskog raščlanjenja u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu - stoji na njihovoj internetskoj stranici.

- Floristička posebnost Nacionalnog parka Risnjak je da se ovdje na maloj površini dodiruju suprotna vegetacijska prostiranje: s primorja i unutrašnjosti, te s Dinarida i Alpa, pa je na tome nevelikom prostoru razvijeno tridesetak biljnih zajednica, od toga čak 14 šumskih zajednica - dodaju. 

Cijena ulaznica u park je 45 kuna za odrasle, za učenike, studente i umirovljenike je 25 kuna, obiteljska stoji 100 kuna, a djeci do 7 godina starosti ulaz je besplatan.

Osim šetnje parkom, tamo možete uživati i u promatranju divljih životinja ili u vožnji biciklom.

- Ukoliko želite pobliže upoznati faunu parka, naročito velike zvijeri za vas smo pripremili prostore za promatranje divljači. Dođite, osluškujte, stopite se s prirodom… Predlažemo vam vožnju brdskim biciklom, zasigurno ćete uživati u tišini i mirisu šume. Na karti Nacionalnog parka Risnjak obilježene su biciklističke staze, od najkraće 4,2 km pa sve do 40 km dugih ruta - kažu.

Možete i planinariti ili posjetiti izvor rijeke Kupe.

- Planinarima i svim posjetiteljima željnih osvajanja vrhova te uživanja u prekrasnim vidicima predlažemo uspon na Veliki Risnjak(1528m) i Snježnik(1506m). Na raspolaganju Vam je nekoliko planinarskih staza, a vi sami odlučite odakle ćete krenuti. Za sve posjetitelje koji baš i nisu  vični penjanju preporučujemo posjet izvoru rijeke Kupe ili obilazak poučne staze Leska - dodali su.

2. Dvorac Veliki Tabor - razgledavanje starog oružja

- Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije - stoji na njihovoj internetskoj stranici.

- Ovaj spomenik kulture najviše nulte kategorije jedan je od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo Hrvatskog zagorja, već i Hrvatske. Oko datiranja Velikog Tabora mišljenja struke su podijeljena. Jedni zastupaju mišljenje da je najstariji dio Velikog Tabora sagrađen sredinom 15. stoljeća dok drugi smatraju da se s izgradnjom najstarijeg dijela započelo tek nakon 1502. godine - dodali su.

U sklopu dvorca se nalazi muzej koji je otvoren za posjetitelje od 9 do 16 sati, s tim da je zadnji ulaz dopušten u 15. Cijena ulaza za odrasle je 25 kuna, a za djecu 15. Postoji mogućnost kupovine obiteljske ulaznice po cijeni od 55 kuna (za roditelje sa malodobnom djecom).

Zapuštenu kuću u Gorskom Kotaru pretvorili u crni luksuz
Zapuštenu kuću u Gorskom Kotaru pretvorili u crni luksuz

U muzeju se, između ostalog, može pogledati stara zbirka oružja i zaštitne opreme.

- Ovom izložbom predstavljamo vrlo vrijedne primjerke hladnog oružja i zaštitne opreme koju je naš muzej sakupio u proteklih 10–ak godina. Izloženi primjerci mačeva, noževa, zaštitnih oklopa vraćaju nas u davno doba kada su kasnosrednjovjekovnim plemićkim gradom Velikim Taborom odzvanjali odvažni koraci njegovih vlasnika - moćnih grofova Celjskih, Vitovaca ili pak Rattkaya. Hladno oružje i zaštitna oprema iz Dvora Veliki Tabor datiraju se u razdoblje od 13. do 19. stoljeća - pojasnili su.

Također, tamo ćete saznati puno toga o vlasnicima dvorca, obitelji baruna Kavanagh – Ballyane.

- Ovom izložbom predstavljamo javnosti obitelj baruna Kavanagh – Ballyane, vlasnike dvorca Mali Tabor iz Huma na Sutli. Ova obitelj potječe iz Irske. U svojem rodoslovlju dokazuju rodbinsku povezanost s engleskom kraljicom Marijom Stewart. U posjed vlastelinstva i dvorca Mali Tabor došli su nasljeđivanjem po ženskoj liniji. Simon Henry Kavanagh (1784. – 1830.) oženio se Leopoldinom Moscon, unukom Ane Rattkay. Tako je polovina ovog posjeda došla u vlasništvo obitelji Kavanagh - napisali su na internetskoj stranici ovog dvorca.

- Izložba Obitelj Kavanagh –Ballyane iz Malog Tabora predstavlja samo izbor iz ostavštine ove obitelji iz dvorca Mali Tabor. Izloženi predmeti svjedoče o životu u Malom Taboru tijekom 19. i prve polovine 20. stoljeća. Zahvaljujući sačuvanim fotografijama možemo se upoznati s pripadnicima obitelji Kavanagh - Ballyane koji su živjeli u Malom Taboru ali i s njihovim rođacima i prijateljima - dodali su.

Iznad ponora na Biokovu grade atraktivan stakleni vidikovac
Iznad ponora na Biokovu grade atraktivan stakleni vidikovac

3.  Termalni vodeni park u Daruvaru - za opuštanje

- Daruvar je prepoznatljiv po izvorima tople ljekovite vode odnosno po termalnim vrelima te po nalazištima mineralnih blaga kao što su peloid i 'fango'. Termomineralna voda oduvijek se koristila za liječenje i rehabilitaciju kao i za kupke i piće zbog svoje ljekovitosti. U Lječilišnom perivoju se nalaze, između ostalog, dva kaptirana izvora termalne vode; Antunovo vrelo i Ivanovo vrelo kojeg još zovu Zdenac želja - opisano je na internetskoj stranici visitdaruvar.hr.

Posjetite Termalni vodeni park Aquae Balissae, idealno odredište za cijelu obitelj. 

- Tijekom zime posjetiteljima je na raspolaganju zatvoreni dio objekta s vodenim površinama preko 600 m2 od kojih izdvajamo bazen s četiri plivačke staze od 25 metara, dječji bazen, spilju, tobogan i whirlpool. Bazen obiluje mnoštvom vodenih efekata poput leđnih masaža, gejzira, bujice, vodenih tuševa te mnogo drugih oku i tijelu ugodnih sadržaja - stoji na njihovoj internetskoj stranici.

- Termalni vodeni park Daruvar koristi isključivo geotermalnu vodu čija je prosječna temperatura 32°C.  - dodali su.

Otvoreni su od 10 do 20 sati. Cijena cjelodnevne ulaznice za bazene je za odrasle 43 kune, za djecu 33 dok ćete za obiteljsku ulaznicu izdvojiti 93 (roditelji sa jednim malodobnim djetetom). Jeftinije je ukoliko dođete samo na tri sata - odrasli 28 kuna, djeca 23, a obiteljska stoji 58 kuna.

Osim u kupanju, tamo možete uživati i u wellnessu - različitim vrstama masaža, u turskoj i finskoj sauni... 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja
9 PRIJEDLOGA

Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja

Jedno je od najuzbudljivijih mjesta za seks hodnik jer prijetnja da netko može uletjeti čini stvari još zanimljivima. Okrenite se prema vratima i poduprite se rukama, a tijelom se odmičite od vrata