Lifestyle

Komentari 0

Kanadski supermarket povrće koje prodaje uzgaja na krovu

Kanadski supermarket povrće koje prodaje uzgaja na krovu

Supermarket IGA u Kanadskom Montrealu prva je trgovina koja prodaje povrće koje se uzgaja na krovu zgrade. Uzgaja se više od 30 organskih proizvoda poput rajčice, zelene salete, bosiljka...

IGA je prva trgovina u Montrealu u Kanadi koja prodaje povrće sa vlastitog krova. Na krovu površine 7620 metara četvornih uzgaja se više od 30 vrsta certificiranih organskih proizvoda, uključujući rajčice, zelenu salatu, patlidžan, rotkvicu, kelj i bosiljak.

POGLEDAJTE VIDEO: Urbana džungla: Na krovu zgrade u centru Zagreba uzgaja masline, luk i breskve

Za postavljanje zelenog krova, suvlasnik trgovine Richard Duchemin odlučio je projekt učiniti profitabilnim pa uzgaja povrće i biljke koje prodaje u trgovini.

- Ljudi su jako zainteresiranu za kupnju nečega lokalnog. Ja ovo tretiram kao priliku, a ne kao ograničenje - rekao je suvlasnik za Montreal Gazette, prenosi Return to now.

Richard je također rekao kako želi biti primjer ostalim trgovinama.

- Zašto supermarketi ne sade povrće na svojim krovovima? Neki restorani imaju male kutije u kojima uzgajaju bilje. Mi smo ovo napravili jer smo znali da ćemo prodati te proizvode - rekao je Richard.

Iako su troškovi sada malo veći, proizvodi uzgojeni na krovu prodavaonice prodaju se po istoj cijeni kao i bilo koji drugi organski proizvodi.

Vrt se navodnjava vodom prikupljenom iz sustava odvlaživanja trgovine, koja bi se inače odbacila, a krov je postao stanište ptica i insekata.

Zeleni krov smanjuje i potrošnju električne energije u trgovini pružajući dodatni sloj izolacije.

Iako se mnogi vrtovi na krovu odlučuju za hidroponske sustave, ovaj sustav koristi tlo na krovu - što omogućava da bude certificirano organsko.

Međutim, budući da je tlo prilično plitko, to ograničava vrstu proizvoda koji se može uzgajati.

POGLEDAJTE VIDEO:

U budućnosti će trgovina možda početi prodavati svježe rezano cvijeće s krova.

Najčitaniji članci