Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Što učiniti s ostatkom kupusa? Stavite ga u roladu ili varivo

Što učiniti s ostatkom kupusa? Stavite ga u roladu ili varivo
1

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom itd. Ukiseljeni je dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom

VIDEO

Ostatke kiselog i svježeg kupusa možete “zamotati” u slanu savijaču ili biskvitnu roladu s gljivama ili u kombinaciji s mljevenim mesom nadjenuti slane knedle od krumpirova tijesta. Višak iskoristite za nadjev u domaćim jastučićima od tijesta, kineskim rolicama, za tartove i druge slane pite, poput “alzaške”, te domaće štrukle.

Svjež kupus ublažit će kiselkasti okus sira i dati potreban balans svakoj savijači. Između ploški kruha, bifteka i umaka “tisuću otoka”, u jednom od najpoznatijih sendviča “Reuben” neizostavan je tanko narezani kupus, a višak možete staviti u svaki sendvič, burger i hot-dog ili ga pripremiti kao salatu.

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, aromatičnim octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom, ribanom mrkvom i drugim sezonskim povrćem, dok je ukiseljeni dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom. Povrtni temeljac s aromom listova kupusa posebno je ukusan za “zalijevanje” kuhanih jela od janjećeg, telećeg i ovčjeg mesa.

Staro tradicionalno jelo krpice ili “flekice” sa zeljem pripremiti se mogu s četvrtinom glavice kupusa, pa i nekoliko listova. Pirjani sjeckani kupus karamelizirajte sa žličicom šećera, a posebno ukusan će biti pripremate li ga na svinjskoj masti. Višak kiselog i svježeg kupusa iskoristite i za pripremu drugih popularnih jela: bosansku kalju, mađarski sekeli gulaš, poljski bigos i bosanski lonac.

Kuhajte listove na laganoj vatri s raznim vrstama mesa te začinite ostacima zelenog povrća, rajčicama, mahunama i sušenim mesom. Musaki od mljevenog mesa i krumpira posloženi red listova kupusa dat će sočnost i posebnu aromu. Pomiješajte ih u gratinirana jela i složence od riže, krumpira, tjestenine i starog kruha. 

  • Kupus u čaši bilda imunitet Od svježeg kupusa pripremite zdrav sok, a rasol, sok od kiselog kupusa, koristite kod mamurluka. Osim toga, saveznik je i kod mršavljenja te bildanja imuniteta. 
  • S valjušcima ili okruglicama Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta.
  • Slaže se i s ljutim papričicama Višak kiselog kupusa nasjeckajte pa skuhajte u krepkoj juhi od ječma, kuhane šunke, teleće jetre i vrganja. Začinite je sjeckanim koprom, a ubaciti možete i sitno sjeckane papričice.  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku