Kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a istraživanja su pokazala da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simptoma kao što su plinovi, nadutost, zatvor
Osim probioticima, kiseli kupus je jako bogat vitaminom C, a sadrži i vitamine A, E, K, B12, kao i magnezij, željezo, folnu kiselinu, kalcij, kalij, fosfor... Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre
Kiseli kupus je fermentirano povrće koje mnogi nazivaju superhranom, a medicinski je dokazano da pomaže kod niza tegoba. Najčešće se jede kao salata ili u sarmi, no iskušajte nove recepte
U mnogim kulturama nezamisliv je objed koji ne sadrži barem dio ukiseljenih namirnica te smatraju kako bez njih obrok nije kompletan, no mnogi se pitaju je li takav običaj zdrav
Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja. Preporučuje se veganima i vegetarijancima, a dobar je kod probavnih problema, glavobolje, anemije i kašlja
Kupus je odličan za smanjivanje kolesterola, mršavljenje, jačanje mišića i liječenje čira na želucu. Za podizanje raspoloženja i koncentracije svaki dan pojedite dvije-tri žlice kiseloga kupusa
Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na kupus, da ga pritišće i ujedno štiti od dotoka zraka. Tako zaštićeni kupus dulje će trajati
Čak 80 posto imunoloških stanica je u probavnom sustavu i potvrđene su blagodati kiselih namirnica, naročito kiselog kupusa na regeneraciju i stimulaciju rasta tih stanica, kaže Olja Martinić
Uz kiseli kupus lakše se probavi masnija hrana. Osim na želudac, blagotvorno djeluje na crijeva te čisti jetru. Zahvaljujući receptima starih baka kiseli kupus je uvijek ukusan i nikad se ne kvari
Cvjetača, cikla, kiseli kupus, brokula i čičoka služe kao zdrava i ukusna zamjena za kaloričnu hranu, a pripremaju se brzo i jednostavno. Donosimo 12 ideja za svaki dan
Važno je pratiti cijene i akcije, a od viška pečenja apravite ukusna jela za četvero oja će vas stajati 30-ak kuna, savjetuje Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica
Slatki kupus začinite mljevenim kimom, octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom itd. Ukiseljeni je dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom
Nijemci i Česi kiseli kupus jedu uz knedle od mljevena mesa, Rusi se krijepe bogatom juhom šči, a sve je popularniji i sarmof - sarma iz kalupa za kuglof
Za slab je ugled vrlo vrijedne namirnice ponajprije "kriva" činjenica da je uvijek bila lako dostupna i jeftina, a stari su narodi znali da je izvor zdravlja, snage i užitka
Sretena Vidića uhitili su na grčko-makedonskoj granici. Prema grčkim zakonima za odnošenje kamenja s Akropole predviđena je kazna zatvora od tri do pet godina