Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Klima isušuje, ali...: Zrak sada ovlažite samo prozračivanjem

Klima isušuje, ali...: Zrak sada ovlažite samo prozračivanjem
1

Klima uređaji isušuju zrak stoga se prostorije moraju hladiti lagano da se stignu ovlažiti toplim zrakom. Dr. Lauc otkrio nam je da on balkonska vrata u kući drži otvorena cijeli dan...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Otkriće o koroni: 'Ovo je izlaz iz tunela, otvorite šampanjac'

Nakon prestanka sezone grijanja, ovlaživanje više nije toliko važno. Možda jedino kao individualna mjera kod osoba koje imaju respiratornu infekciju, no to je vjerojatno lakše napraviti inhaliranjem, nego ovlaživanjem čitavih prostorija, rekao nam je znanstvenik Gordan Lauc koji je za vrijeme sezone grijanja stalno napominjao da je jako važno ovlaživati zrak u prostorijama i redovito provjetravati prostore jer suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom za viruse, pa tako i na korona virus.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:55

Dodao je da je izvan sezone grijanja najbolje što više provjetravati prostorije pa tako i one koje hladite klima uređajima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Klima uređaji također isušuju zrak, no to je puno manji problem budući da topli zrak izvana sadrži veliku količinu vlage. Prostori koji se hlade vrlo lagano se mogu ovlažiti prozračivanjem. Dakle, hlađene prostore bitno je barem nekoliko puta dnevno provjetriti -
naglasio je znanstvenik. Ima privilegiju živjeti u kući koja je okružena zelenilom, tako da kada je lijepo vrijeme balkonska vrata su uvijek otvorena.

- Klimu palimo iznimno rijetko, a i onda samo povremeno. Izbjegavam spavati s upaljenom klimom kad god je to moguće - kazao je Lauc.

Onečišćenja se ne treba bojati

Otvaranjem vrata i prozora u zatvorni prostor se prenose vanjski onečišćivači, no Lauc smatra da nema velikog razloga za brigu.

- Osim kod ljudi koji su alergični na polen ili nešto drugo u zraku, mislim da nema potrebe za pretjeranim zabrinjavanjem oko čistoće zraka, posebice ne vezano za COVID-19 - rekao je Lauc.

Općeniti savjeti za provjetravanje prostorija: 

Onečišćenje zraka sve je veći problem u svijetu zajedno s klimatskim promjenama. Ovo su neki savjeti kako u proljeće pročistiti zrak u svom domu:

1. Najčešća preporuka za prirodno pročišćavanje zraka je provjetravanje prostorija. Otvorite prozore i vrata. Prozračite prostorije u kojima boravite.

2. Biljke pomažu pročistiti prostor prirodnim procesom fotosinteze, a bolje su one koje imaju više pora i čije lišće ima više nabora.

3. Održavajte higijenu zraka. Skidajte cipele, brišete prašinu i pod, otvarajte i zatvarajte prozore ujutro i navečer, često usisavajte. Ako živite pored ceste ili blizu industrijske zone, vaš dom trebate čistiti svaka dva dana, prije nego se prašina slegne na pod.

4. Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. izvještava o kvaliteti zraka, a zadnjih godina posebno upozorava na povezanost onečišćenja zraka s preuranjenom smrti od srčanih i moždanih udara, plućnih bolesti i raka.

5. Europska agencija za okoliš (EEA) ističe nekoliko onečišćivača zraka koji su komponente lebdećih čestica te istovremeno pojačavaju klimatske promjene, a to su ozon i crni ugljen, organski ugljik, amonijak, sulfati i nitrati.

6.  Izloženost zagađenom zraku u zatvorenom prostoru drugi je najveći čimbenik rizika po zdravlje, iza kombinacije nečiste vode i loših sanitarnih uvjeta.

'Ovlaživači zraka su vrlo važni u borbi protiv zaraze koronom'
'Ovlaživači zraka su vrlo važni u borbi protiv zaraze koronom'

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Milom Elegović:

Pokretanje videa...

00:42


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'