Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Klimatske promjene - 2019. je bila najtoplija europska godina

Klimatske promjene - 2019. je bila najtoplija europska godina
1

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ocjenjuje da su se fizički znaci klimatskih promjena i utjecaja na naš planet ubrzali u proteklih pet godina koje su najtoplije od početka mjerenja

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hodanjem se može skinuti i do kilogram sala u mjesec dana

Europa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka i novi podaci pokazuju da je prošla godina bila najtoplija od početka mjerenja.

Dok je u svijetu prošla godina bila druga najtoplija od početka mjerenja, niz toplinskih valova pogurao je 2019. na vrh kad se radi o Europi, prenosi BBC.

Tijekom proteklih pet godina globalne su temperature bile prosječno više nešto preko jednog stupnja Celzija u odnosu na kraj 19. stoljeća. U Europi su u istom razdoblju bile gotovo dva stupnja Celzija više.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Evo koliko bi minimalno trebali vježbati da budete fit u izolaciji
Evo koliko bi minimalno trebali vježbati da budete fit u izolaciji

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ocjenjuje da su se fizički znaci klimatskih promjena i utjecaja na naš planet ubrzali u proteklih pet godina koje su najtoplije od početka mjerenja. Prema europskim podacima koji potječu iz klimatološke službe Copernicus Europske unije, 11 od 12 najtoplijih godina u Europi od početka mjerenja bile su nakon 2000..

Toplo vrijeme i toplinski valovi tijekom ljeta rezultirali su prošle godine sušom u mnogim dijelovima središnje Europe. U mnogih dijelovima kontinenta temperature su bile 3-4 stupnja Celzija više od uobičajenih. To je u korelaciji s količinom sunčevih zraka koje su pogodile Europu prošle godine. Broj sunčanih sati najviši je dosad zabilježen.

Toplo ljetno vrijeme u Europi pratio je jedan od najvlažnijih studenih i u tom mjesecu količine oborina prosječno su u Europi bile četiri puta veće u odnosu na uobičajeno na zapadu i jugu Europe.

Europsko arktičko područje bilo je nešto hladnije i tamo je prošle godine zabilježeno tek 0,9 stupnjeva Celzija više u odnosu na prosjek.

Brisanje guze prije WC papira: Jedna spužva za sve, kamen...
Brisanje guze prije WC papira: Jedna spužva za sve, kamen...

Uzimajući sve podatke zajedno vidi se jasni trend zatopljavanja u protekla četiri desetljeća.

- Europe se doista zagrijavala značajno brže od svjetskog prosjeka. Dva su razloga za to. Prvi je da se kopnena područja brže zagrijavaju od oceana, uvelike zbog mnogo raspoložive vlage iznad oceana koja usporava tempo zagrijavanja. Drugi je smanjenje određene vrste zagađenja zraka koje je pridonijelo nedavnom zagrijavanju Europe posebice ljeti - kaže prof. Rowan Sutton iz britanskog nacionalnog centra za atmosferu.

Znanstvenike zabrinjava što je prosječna temperatura u Europi u zadnjih pet godina prosječno 2 stupnja Celzija viša u odnosu na predindustrijsko doba.

To sugerira da kontinent krši obećanja dana u okviru pariškog klimatskog sporazuma da se rast temperature održi na manje od dva stupnja Celzija.

Znanstvenici ističu da je pandemija korona virusa možda privremeno zaustavila emisiju stakleničkih plinova no upozoravaju da se treba učiniti mnogo više kako bi se zaustavili zabrinjavajući trendovi.

Najveće žrtve ove pandemije u Hrvatskoj i svijetu će biti djeca
Najveće žrtve ove pandemije u Hrvatskoj i svijetu će biti djeca

- Zagađenje je palo s padom ekonomskih aktivnosti no ugljični dioksid ne nestaje preko noći. Utjecaji poput porasta razina mora bit će tu još stoljećima. Pandemija nas je onemogućila da se bavimo utjecajem klimatskih promjena - kaže prof. Daniela Schmidt sa sveučilišta Bristol.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Držite se svojih prvobitnih odluka i vjerujte sami sebi

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam