Lifestyle

Komentari 0

Klimatske promjene tjeraju laponske sobove i do 100 km prema jugu u potrazi za hranom

Klimatske promjene tjeraju laponske sobove i do 100 km prema jugu u potrazi za hranom

Zbog utjecaja klimatskih promjena laponski sobovi sve češće kreću na duga putovanja prema jugu u potrazi za hranom, tvrde lokalni istraživači i stočari

Sobovi ne uspijevaju probiti ledenu površinu jer je pretvrda pa se udaljavaju od područja na kojima u uobičajenim okolnostima pronalaze hranu. Oni traže tlo prekriveno mekanim snijegom koji je lako ukloniti da bi ispod njega pronašli lišajeve kojima se hrane, rekao je BBC-ju Jouko Kumpula, znanstvenik s finskog Instituta za prirodne resurse.

POGLEDAJTE VIDEO:

U području u kojemu žive sob Rudolph i Djed Božićnjak životinjama je lakše pronaći hranu ispod snijega, rekao je.

No zbog globalnog zatopljenja u posljednje se vrijeme nakon kišnih padalina ili nakon otapanja leda češće stvara sloj leda. Za sobove je u takvu površinu teže prodrijeti, što ih je natjeralo da, u potrazi za hranom krenu na put i do stotinu kilometara prema jugu, tvrde uzgajivači.

Znanstvenici istodobno upozoravaju da se, zbog klimatskih promjena Arktik zagrijava bar dvostruko brže od ostatka svijeta.

Mnogi autohtoni stanovnici Laponije, Sami, žive upravo od uzgoja sobova, no sada ih teško pronalaze u svojem okruženju s obzirom na njihov odlazak prema jugu u potrazi za hranom. 

- Ponekad vozimo satima da bismo locirali svoje sobove i vratili ih u stada, no to je jako teško u ovim zimskim uvjetima. Zato koristimo helikoptere, što je iznimno skupo - rekao je švedski stočar Tomas Seva.

Dodaje da je iz njegova stada i iz stada u obližnjem selu svoja uobičajena utočišta i hranilišta u proteklih nekoliko dana napustilo oko 8000 ovih životinja.

Dodaje da su se u prošlosti ovakve zime događale samo jednom u 30 godina. Čini se da su zbog klimatskih promjena sve češće, kaže Anna-Karin Svensson iz udruge stočara koji se bave uzgojem sobova.

Najčitaniji članci