Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ključni savjeti za zdravo ljeto: Lagana hrana, unos tekućine...

Ključni savjeti za zdravo ljeto: Lagana hrana, unos tekućine...

Visoke temperature uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita što valja nadoknaditi zdravom prehranom i unosom dovoljno tekućine svaki dan

VIDEO

Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva su namirnice koje su bogate vodom, vitaminima i mineralima te su ujedno i idealan ljetni obrok. Ljeti treba uživati u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju, a izbjegavati slanu, masnu i tešku hranu. Zato je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio upute kakve namirnice bi trebali jesti ljeti te koliko je hidratacija važna za održavanje zdravog organizma.

POGLEDAJTE VIDEO: Smršavila s dijetom po krvnim grupama

Pokretanje videa...

Mršava 01:40

U nastavku saznajte kako pripremiti osvježavajuće i zdrave ljetne obroke.

Salate – osvježavajuće i kreativne

Zbog jednostavnosti i brzine pripreme, salate se mogu poslužiti kao lagani obroci, predjela ili kao prilozi brojnim jelima. Osim što su okrepljujuće, kombiniranjem različitih i vrlo skladnih namirnica, dobit ćete ukusan i zdrav obrok primamljiva okusa i izgleda. Odaberite sezonsko povrće i kombinirajte ga s mesom kao što su piletina ili puretina, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem, začinite s malo maslinova ili bučina ulja i limunova soka.

Mariniranje mesa prije roštiljanja

Roštiljanje je tradicionalna ljetna metoda pripreme hrane, a roštilja se na plinskome plamenu, drvu, električnoj energiji ili drvenome ugljenu.

Baka otkrila trik kako da vam breskva dozre u samo 24 sata
Baka otkrila trik kako da vam breskva dozre u samo 24 sata

Nekoliko savjeta za pripremu roštilja:

  • Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom i spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi.
  • Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.
  • Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.

Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz…). Visoka toplina pripreme tek je dijelom zaslužna za jedinstveni okus hrane pripremljene na roštilju.

Beef steaks on the grill

Sladoled – savršena ljetna slastica

Iako je sladoled omiljena poslastica i starih i mladih, ona može sadržavati velike količine šećera i masnoća. Zdrava i niskokalorična alternativa klasičnim sladoledima je zamrznuto voće. Komadići banane, bobice grožđa ili bobičasto voće mogu jednako osvježiti i zasladiti kao i kupljeni klasični sladoled. Za uživanje u mliječnoj, kremastoj poslastici potrebno je smiksati smrznute komadiće voća s ohlađenim jogurtom. Ovoga ljeta sami se odvažite na pripremu zdravog i ukusnog sladoleda. Potrebno je malo dobre volje, zamrzivač, štapni mikser, voće i jogurt.

Kada je najbolje prati borovnice i gdje ih treba držati da potraju
Kada je najbolje prati borovnice i gdje ih treba držati da potraju

Sladoled od jogurta s malinama

Sastojci:

  • 3 šalice malina
  • 2/3 šalice grčkog jogurta
  • Med (prema potrebi)

Zaleđene maline smiksajte s ohlađenim jogurtom (štapnim mikserom ili u blenderu) do kremaste strukture, prema potrebi zasladite s malo meda ili stevije. Grčki jogurt možete zamijeniti sojinim jogurtom ili jogurtom bez laktoze.

Kremasta banana

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 šalica voća prema želji ili 1 žlica kakaa
  • Med (prema potrebi)

Banana je odlična podloga za sladolede. Zrelu bananu izrežite na kolutove i zaledite. Zaleđene komadiće izvadite iz zamrzivača i ostavite 3-5 minuta na sobnoj temperaturi, a potom miksajte štapnim mikserom do kremaste teksture. Za različite okuse bananu kombinirajte sa šalicom zaleđenih malina, jagoda, borovnica ili kockica ananasa, a za čokoladni desert kremi od banane dodajte žlicu kakaa. Prema potrebi zasladite s malo meda ili stevije.

Parfem će trajati cijeli dan uz ovih šest jednostavnih trikova
Parfem će trajati cijeli dan uz ovih šest jednostavnih trikova

Kad osjetite žeđ, već ste dehidrirali

Ljeti je ključno paziti na dovoljan unos vode. Naime, čak i sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, umor ili manjak koncentracije. Osobe koje piju premalo vode imaju dugotrajan rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija te probavnog sustava. Smanjenim unosom tekućine smanjuje se dotok kisika koji pritječe u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, pa su oni manje sposobni obavljati svoje funkcije. Osvježavajuće vode s dodatkom limuna, mente, matičnjaka ili đumbira te nezaslađeni čajevi spriječit će dehidraciju i nagradit će vas lijepom i zdravom kožom. Pripremite zdravu vodu s okusom i prirodnim sastojcima te se osvježite u ljetnim vrućinama.

Aromatizirana voda s narančom i mentom

Sastojci:

  • 1 litra vode
  • 2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)
  • Šaka mente ili matičnjaka

Pomiješajte sastojke i ohladite u hladnjaku.

Aromatizirana voda s krastavcem i borovicama

Sastojci:

  • 1 litra vode
  • 1 veći krastavac, izrezan na kolutove
  • Pola šalice borovnica (malina ili jagoda)

Pomiješajte sastojke i ohladite u hladnjaku.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom