Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Pitate se koliko puta dnevno je normalno prazniti crijeva? Evo odgovora liječnika

Koliko puta dnevno je normalno obaviti veliku nuždu? Liječnici objasnili kada se zabrinuti

Razlike u učestalosti pražnjenja crijeva mogu nas zbuniti, no ne treba previše brinuti oko toga, odgovara liječnik na pitanje pacijenta je li normalno 'kakati' jednom ili tri puta na dan

VIDEO

Razlike oko učestalosti stolice mogu nas lako uplašiti, jer ih doživljavamo kao znak za ono što se događa u našem tijelu. Na primjer, pacijenti su mi znali doći prestravljeni u ordinaciju zbog straha od unutarnjeg krvarenja, dok ne bi spomenuli da su večer prije jeli ciklu, kaže dr. Zac Turner, koji je odlučio demistificirati pitanje koliko puta dnevno je 'normalno' imati veliku nuždu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Stolac koji uvijek nosite sa sobom

Pokretanje videa...

00:41

Nakon što mu se s tim upitom javio pacijent koji se pita koliko je puta dnevno normalno imati veliku nuždu, jer on to radi jednom, a neki njegovi prijatelji i tri puta dnevno, dr. Zac Turner kaže da je odgovor - za svaku osobu drukčiji. 

- Dakle, nema broja kojim bismo odredili što je kod toga općenito zdravo. Riječ koja je tu jedino važna je: dosljednost. Osoba koja ide u toalet tri puta dnevno tijekom cijelog svog života jednako je 'normalna' kao i čovjek koji ima nuždu jednom u dva dana. Sve dok ste dosljedni u tim navikama, ne biste se trebali brinuti - pojašnjava. 

'Što da radim? Moj partner ne koristi WC papir nakon nužde!'
'Što da radim? Moj partner ne koristi WC papir nakon nužde!'

Važno je ne požurivati pražnjenje crijeva, odnosno uzmite si vremena za to. Također, to nikad ne bi smjelo biti uz naprezanje. 

Dok obavljate nuždu, sjedite uspravno. Nemojte se  grbiti iznad mobitela, što mnogi rade. 

Dreamstime

- Ljudi koji imaju problema mogu postaviti mali stolac pod noge, kako bi oponašali čučanj, za koji su studije pokazale da je najzdraviji položaj za veliku nuždu  - kaže dr, Turner.  

Ako se neke navike promijene u odnosu na uobičajeno stanje, dobar način da pokušate definirati u čemu je problem je vođenje dnevnika, uz bilježenje onoga što jedete i koliko vježbate, kako biste to odnijeli liječniku radi konzultacija. 

Ako često imate zatvor ovih 6 prehrambenih navika spašavaju
Ako često imate zatvor ovih 6 prehrambenih navika spašavaju

- Promjene u dijeti i nedostatno vježbanje su prvi čimbenici koji mogu dovesti do nepravilnog pražnjenja crijeva. Osim toga, kako starimo, skloniji smo zatvorima, što ponekad možete riješiti i dodavanje psylijum ljuskica koje možda imate doma, odnosno nije ih problem nabaviti. Vlakna su ključna za redovito pražnjenje crijeva, a ljuskice su bogate upravo vlaknima - kaže dr. Turner. 

 Općenito se preporučuje stalni unos vlakana iz voća, žitarica i povrća. Jabuke, avokado, leća, grah i brokula, na primjer, vrlo su bogati dijetalnim vlaknima, kaže. 

Brisanje guze prije WC papira: Jedna spužva za sve, kamen...
Brisanje guze prije WC papira: Jedna spužva za sve, kamen...

- Stolica odražava unutrašnjost crijeva. Trebala bi izgledati poput glatke ispucale kobasice. Smeđa boja povezana je s razgradnjom  crvenih krvnih stanica u našem tijelu. Zabrinuti se treba ako je vaša stolica konstantno tvrda, kvrgava ili vodenasta. Ako nešto od toga prevladava, ili se stalno izmjenjuju ove dvije varijante, svakako posjetite liječnika - kaže liječnik.

Dodaje kako ga obavezno treba posjetiti ako vas boja stolice podsjeća na krv, ili se čini crvenom, odnosno crnom, slično talogu od kave.

Još jedan znak upozorenja zbog kojeg odmah morate liječniku je jaka, probadajuća bol u trbuhu dok praznite crijeva.  

Partner je na WC-u pola sata? To što radi traje tek 12 sekundi
Partner je na WC-u pola sata? To što radi traje tek 12 sekundi

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na kvalitetu i redovitost stolice da je teško dati neku općenitu dijagnozu, zato, ako postoje simptomi koji ukazuju na promjenu u odnosu na uobičajeno stanje ili probleme, svakako se posavjetujte s liječnikom, zaključuje dr. Turner, a prenosi The Sun.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku