Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Kontracepcija za zaboravne: Naušnice sprečavaju trudnoću?

Njemački znanstvenici smislili su kontraceptivni nakit koji bi trebao pomoći protiv neželjene trudnoće. No naši stručnjaci kažu da je učinkovitost takvog kontraceptiva vrlo slaba

Foto: Mark Prausnitz, Georgia Tech
8 komentara

Sat, naušnica ili prsten modni su dodatak, no njemački znanstvenici dodali su im dozu hormona kojima bi žene mogle spriječiti trudnoću. Georgia institute od Technology u SAD-u razvija ovu metodu i za sada je još nisu testirali na ljudima, ali rezultati na laboratorijskim štakorima su, tvrde oni, vrlo dobri.

NA PRAVOM PUTU Najnovija muška kontracepcija: Dvije godine bez ikakvih briga

- Što je više mogućnosti kontracepcije, veća je vjerojatnost da će svaka žena pronaći točno ono što joj odgovara. Žene ionako svakodnevno stavljaju naušnice i nakit, pa im to neće narušiti rutinu - kazao je voditelj istraživanja dr. Mark Prausnitz.

Foto: Mark Prausnitz, Georgia Tech

Na poleđinu naušnice, sata ili drugog nakita stavili su maleni flaster natopljen kontraceptivnim hormonima koji se tijekom 16 sati, koliko bi žena trebala nositi taj nakit da postane djelotvoran, lagano otpuštaju preko kože i ulaze u krvotok. Riječ je o kemijskim spojevima koji svojim djelovanjem sprječavaju ovulaciju ili začeće. Vodeći hrvatski stručnjak na tom području, dr. sci. Dubravko Lepušić, dr.med, kaže kako je riječ samo o pomodarstvu bez veće koristi.

Bimek OFF/ON Nova kontracepcija: Umjesto kondoma prekidač za spermu

- Koliko sam vidio, njihova metoda svodi se na kontraceptivne naljepnice ili flastere koje imamo i na hrvatskom tržištu. Treba znati da svaka kontracepcija ima postotak djelovanja. Kod pilule ili spirale taj je postotak 98 do 99 posto, a sve ostalo je ispod toga. Stoga ne vidim neku osobitu korist, osim mode. Ako žena ne želi nositi naljepnicu, stavit će prsten ili naušnicu, ali takva je odluka isključivo estetske naravi - komentirao je dr. Lepušić.

Fotolia PREVENTIVNO Kontracepcija bi mogla postati potpuno besplatna ili jeftinija

Njemački znanstvenici nisu naveli koliki je postotak djelovanja, ali kažu kako će žene naušnicu morati mijenjati najmanje jedanput na tjedan kako bi ostala učinkovita. Njihov dodatak nakitu sastoji se od tri sloja, gdje je prvi neprobojan vanjski sloj koji štiti središte gdje se u tekućem obliku nalazi kontraceptiv, a sa unutrašnje strane je ljepljiva traka koja omogućuje lakše prianjanje uz kožu. Isprva su mislili takvim izumom pomoći ženama u područjima gdje je slabija zdravstvena skrb, no tada su uvidjeli da bi proizvod mogao zanimati i opću populaciju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message