Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Krenuo projekt 'Amorova žlica': Prvo gastronomsko natjecanje za osobe s invaliditetom

Krenuo projekt 'Amorova žlica': Prvo  gastronomsko natjecanje za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta Cupid's spoon u 27 glavnih gradova EU birat će se najbolji kuhari i barmeni među osobama s invaliditetom, kako bi se širila svijest o njihovim mogućnostima i potrebi zapošljavanja

VIDEO

U subotu, 8. veljače kreće projekt pod nazivom Amorova žlica (Cupid's spoon), Prvo europsko gastronomsko natjecanje za osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Organizira ga Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO), koja se već 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju u ugostiteljskom smjeru, s ciljem unaprjeđivanja mogućnosti osoba s invaliditetom o otvaranja mogućnosti za to da lakše uđu u svijet rada. Ideja je i raditi na osvještavanju javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom.

POGLEDAJTE VIDEO: Ostala bez prava na invalidninu

Pokretanje videa...

Ivana je rođena bez šake i podlaktice i stopostotni je invalid, no nema prava na invalidninu VIDEO

Sektor turizma, uz koji je projekt vezan, odabran je s razlogom, ističu u UNUO, jer tu postoji veliki potencijal za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Danas čak dvije trećine poslodavaca u Hrvatskoj radije plaća penale nego da zaposli osobe s invaliditetom, za što se inače može dobiti porezna olakšica, ističu u Udruzi.

Zbog toga je pokrenut projekt Prvog Europskog gastro natjecanja, koji će se održati u 27 država članica EU, od veljače do kraja kolovoza ove godine. U svakoj od zemalja održat će se natjecanje za najbolje kuhare i barmene, kako bi se nakon 27 tjedana u glavnim gradovima, dobilo po jednog najboljeg barmena i kuhara iz svake zemlje koji će sudjelovati u finalnom natjecanju u Zagrebu, u rujnu 2023. godine.

Stručni skup: Osobe s invaliditetom suočavaju se s nedostatkom društvene podrške
Stručni skup: Osobe s invaliditetom suočavaju se s nedostatkom društvene podrške

Za ostvarenje projekta potrebno je 270.000 eura, pa je UNUO na platformi Go Get Funding pokrenula veliku nacionalnu kampanju za donatore, pod naslovom Cupid's Spoon.

- Sredstva su potrebna za gastro kamin na kojem će se održavati natjecanja u svih 27 zemalja, putne troškove, troškove smještaja i organizacije natjecanja u svakoj državi, kao i putne troškove za natjecatelje koji će u rujnu sudjelovati na finalu u Zagrebu. U ukupan trošak ulaze i troškovi logističko-organizacijskog tima, te trošak puta u Rim za sve finaliste – osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrb – poručuju iz udruge.

Laura je slijepa i ima cerebralnu paralizu, završila je fakultet: 'Moj tata je sa mnom učio'
Laura je slijepa i ima cerebralnu paralizu, završila je fakultet: 'Moj tata je sa mnom učio'

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o projektu 'Cupid's spoon'

Organizaciju cijelog projekta 'potpisuju' i s natjecateljima će putovati Vedran Habel, struč.spec.oec., predsjednik UNUO, Silvija Habel, mentorica kuharstva i dopredsjednica UNUO, te Bojana Burnać, redateljica i snimateljica koja na ovom putu snima dokumentarni film o radu Udruge, njihovoj borbi za društvo jednakosti i o osobama s invaliditetom.

Natjecatelji su već stigli na prvu destinaciju, u Nikoziju na Cipru, gdje će se u subotu 11. veljače održati prva kulinarska radionica, a priče sa svih radionica moći ćete čitati i na portalu 24 sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi