Lifestyle

Komentari 0

U Supetru otvoreno 17. izdanje najvećeg gastro natjecanja u regiji: Pripremali se specijaliteti

U Supetru otvoreno 17. izdanje najvećeg gastro natjecanja u regiji: Pripremali se specijaliteti

Ove godine na festivalu je preko 200 natjecatelja i 500 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske

XVII. Bisera mora-fish edition otvoren je u petak navečer u Svpetvrs Resortu, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe koje se u Supetru redovito održava od 2010. godine u organizaciji međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ove godine na festivalu je preko 200 natjecatelja i 500 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Od jutra u subotu krenula su natjecanja 37 kuharskih timova iz 24 srednje ugostiteljske škole Hrvatske, Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije, a svoje je snage odmjeravalo i šest timova visokih ugostiteljskih škola.

Natjecalo se i u individualnim kuharskim kategorijama, a po prvi put na Biseru mora nadmetali su se mentori nastavnici. Iskusni talijanski chefovi Luca Gioiello i Pavel Marc iz Associazione Cuochi di Trieste u subotu su otvorili serijal master classova pripremom autohtonih talijanskih jela.

Pripremali su specijalitet kozice omotane laredo pancetom s kremom od bijelog graha, kao i toskansku deliciju - leću i uz bogato začinjene svinjske kobasice cotechine koje traže dugo kuhanje.

- Prvo jelo je bilo spoj regionalnih talijanskih kuhinja, na neki način pokušao sam opisati sebe. Rodom sam Napolitanac, a živim i radim u Trstu. Tako su i ove kozice s laredo pancetom i grahom objedinile ta dva kraja, a posluženu su i uz jestivo cvijeće od luka i ružmarin. Leća s cotechino kobasicama u mnogim talijanskim kućama jede se na novogodišnjoj večeri, a vjeruje se da ova stara
narodna delicija donosi sreću i blagostanje“ - istaknuo je Gioiello, predsjednik Associazione Cuochi di Trieste i međunarodni kulinarski sudac.

Albanac Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, na svom cooking showu prvog dana Bisera mora pokazao je 'trilogiju tune' - moderna jela s nizom kulinarskih tehnika i nesvakidašnjih dodataka.

Tako je tartar od ove ribe radio s crnilom od sipe, crnom rižom, sezamom, prepeličjim jajima i drugim namirnicama koje spajaju Aziju i Europu. U drugom jelu je potrbušinu tune pripremio je s avokadom i korijanderom, a svoj je nastup zaokružio „proljetnom tunom“ gdje je iskoristio vezicu svježe pšenice i divlji luk.

'Povratak plavuše' bio je naziv idućeg master classa, a radilo se o receptu sa srdelom legendarnog chefa Kristiana Kozmića. Šef je kuhinje Ville Schubert - Restaurant Bellevue u Opatiji, a ujedno i predani je istraživač gastro baštine svoga kraja.

- Srdela je dobrano zanemarena u restoranskoj ponudi, a može biti a la carte, pa i namirnica za natjecanja. S njom moreš puno toga na moderan način. Srdela je riba iz porodice haringa, smatra se efikasnom i vrhunskom hranom po zdravlje jer sadrži obilne količine vitamina, proteina, omega-3 kiselina i malo kalorija. Jedna je od rijetkih, a izuzetno zdravih i jeftinih namirnica. Nema stalno
boravište ili dubinu na kojoj obitava. Dugo je smatrana hranom za siromašne, podcijenjena je, a u  biti jako jednostavna i zahvalna za svaki tanjur - naveo je Kozmić.

Najčitaniji članci