Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

'Krivci su žena i internet što izrađujem namještaj od paleta'

'Krivci su žena i internet što izrađujem namještaj od paleta'

TAJNE ZANATA Oko 70 posto izrađeno je od jelovine, no ima nešto i bukovih paleta, od ariša, smreke... No one od smreke treba izbjegavati jer puštaju smolu, objašnjava

VIDEO

Na nagovor žene napravio sam namještaj za terasu. Bio je to moj prvi rad. Nakon toga sam kutnu garnituru stavio na Njuškalo. No nije bilo odaziva, priča Dario Kraljić kako je nastala njegova kućna radinost Od paleta do namještaja. 

- Onda je putopisac Hrvoje Ivančić na svoj Facebook stavio komad koji sam radio za njega. Tad je sve krenulo - govori i otkriva nam na što treba paziti pri izradi namještaja od paleta. A prvi korak je odabir.  

- Oko 70 posto izrađeno je od jelovine, no ima nešto i bukovih paleta, od ariša, smreke... No one od smreke treba izbjegavati jer puštaju smolu - objašnjava. Jednokratne, koje su bolje iskoristive nego europalete, nabavlja u oglasnicima ili skladištima, gdje ih žele baciti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

- Nekad ih dobijem besplatno, no jednokratne se mogu nabaviti već po cijeni od 15 kuna - priča majstor iz Špičkovine. 

Radi ih u slobodno vrijeme, a nedavno je opremio i prostorije trgovine Lush. Obično koristi normalne palete, ali često upotrebljava i velike, od 2,30 metara, najčešće za kutne garniture. 

9 genijalnih ideja s kojima ćete u stanu uštedjeti na prostoru
9 genijalnih ideja s kojima ćete u stanu uštedjeti na prostoru

Matija Kašner iz Kutine također koristi rabljene i jednokratne palete, od zdravog drveta i s oznakom HT.

- To znači ‘Heat Treated’, odnosno termotretirane su kako bi se ubili svi crvi nametnici koji se znaju nastaniti u drvetu. Što paleta ima manje brojki i slova na sebi, to je manje ili nikako tretirana. Za interijer ne preporučujem europalete jer su u pravilu one najviše tretirane. Tad na sobnoj temperaturi mogu isparavati razni pesticidi, a to nije zdravo. Ako ne mogu naći paletu koja mi odgovara, tad je ni ne koristim - kaže Kašner, koji namještaj radi već nekoliko godina, a njegova tvrtka Sklepaj.me već je opremala mnogobrojne barove. 

Ako nikad niste radili s drvom, za početak “složite” police ili vješalicu za hodnik ili sobu. Iako se čini da je lako raditi s paletama, to i nije baš tako, jer često nisu dovoljno ravne pa ćete vrijeme izgubiti na brušenje i ispravljanje krivih dijelova. 

Zbog vitoperenja drvenih dasaka, Dario često, osim šarafa za stolove i stoliće, koristi i ljepilo za drvo koje, kad ljepilo stisne, daske dugo drži fiksirane. Dva su načina na koji baratate s paletama prije nego što počnete izrađivati novi komad. Jedan je da se palete rastave na daske, a drugi da se režu i kroje u cijelosti. Dalje se obrađuju po fazama - brušenje, bojenje i šarafljenje. Za sve to trebaju pila, brusilica i bušilica, metar i olovka. 

- Početnici se moraju naoružati strpljenjem. Iako izgleda kako je napraviti namještaj od paleta jednostavno, treba utrošiti određeni broj sati kako bi se drvo obradilo na glatko i uklonile mogućnosti da se pojavi iverje koje vas može ozlijediti. Početnici, ako odluče raditi neki komad namještaja, neka nabave barem 2-3 iste palete, istih dimenzija. Ja sam ponekad griješio u bojenju, nisam bio pedantan, namještaj je izgledao nedovršeno. Dajte si vremena - savjetuje Matija Kašner. 

Savjeti majstora: Za kupaonicu iz snova mijenjajte i sve cijevi
Savjeti majstora: Za kupaonicu iz snova mijenjajte i sve cijevi

Raditi se može na terasi

Dodaje kako je cijena fotelje koju naručite kod majstora od 300 do 600 kuna. Ako je izrađujete sami, upola je manja. A za izradu vam je potreban veći radni prostor. 

- Već na manjoj terasi može se napraviti puno. Najviše prostora je potrebno za brušenje i rezanje, za što preporučujem korištenje vanjskog prostora uz sakupljanje prašine usisavačem koji se priključi na električni alat. Preporučujem koristiti zaštitnu masku za lice, slušalice za buku i zaštitne naočale - zaključuje Kašner iz Sklepaj.me.

OTKRIVENA TAJNA: Evo što je Harry šapnuo Meghan kad su donijeli sina pred novinare

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru