Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kuhajte kao pravi Masterchef: Recepti za ribu, meso i umak

Kuhajte kao pravi Masterchef: Recepti za ribu, meso i umak
5

Naučite kako spojiti jadransku lignju sa špinatom, napraviti slasne umake za mesne okruglice i meso s roštilja, ukusnu grčku salatu te fish burger ili filet od trlje

VIDEO

Fish burger za buraza (Nikola Lesar)

Sastojci: Trlja, češnjak, jaja, senf, krumpir, brašno, vlasac, rikula, kvasac

Priprema: Filetiranu ribu pržimo na malo maslinovog ulja kojih pet do  šest minuta samo na strani gdje je koža. Tri žumanjka izblendiramo sa senfom i jednim režnjem češnjaka. U procesu blendiranja dodajemo suncokretovo ulje da dobijemo kremastu smjesu. Začinimo po želji. Napravimo tijesto za pizzu (brašno, kvasac, voda) i oblikujemo u mini burgere. Pečemo 25 minuta na 200°C. Posložimo burger. Dodamo rikulu aioli i ribu. Za prilog poslužiti pomfrit.

Filet trlje (Marko Raić)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: Trlja, luk, češnjak, limun, jabučni ocat, peršin, sol, papar, krumpir, bijelo vino

Priprema: Ribi izvaditi jedan filet pazeći da ostatak ostane cijeli. Posoliti, popapriti i preliti maslinovim uljem. mladi krumpir oprati i neoguljenog narezati na ploške. Luk narezati na ploške. Na nauljenu foliju posložiti krumpir, luk i nagnječeni češnjak u ljusci. Posoliti i popapriti. peći 25 min na 200°C. naknadno položiti trlju. Nakapati limunovim sokom i vinom te peći još 10 min.

Lignja sa špinatom (Ines Šarić)

Sastojci: 1/4 ljubičastog luka, 6 listova svježeg špinata, jadranska lignja, 2 jušne žlice arborio riže, 1 glavica koromača prerezana na četvrtine, 1/2 dcl bijelog vina, maslinovo ulje, sol, papar, grančica ružmarina, čajna žlica šećera

Priprema: Luk sitno nasjeckati, izdinstati na malo maslinovog ulja. Na to staviti rižu i malo je prepržiti da postane staklena. Podliti bijelim vinom. Pustiti da ispari. Dodati krila, začiniti solju, paprom i podlijevati vodom te pustiti da lagano kuha oko 30 minuta. Lignju oguliti i izvaditi utrobu i kost. Napuniti sirovim listovima špinata s jedne strane te na to staviti nož da pridržava listove špinata. Polako napuniti smjesom uz oprez da se špinat ne pomakne. Zavoriti grančicom ružmarina da punjenje ne ispadne. Kratko sa svih strana popržiti na maslinovom ulju. Koromač oguliti od vanjskih listova, prerezati na četvrtine, staviti u lonac, posoliti, popapriti, pošećeriti, zaliti s pola dcl vina i malo vode. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari te pustiti još minutu da se malo karamelizira.

Dječje mesne loptice (Crveni tim)

Sastojci: Miješano mljeveno meso (junetina i svinjetina), sol, papar, kim, luk, gljive (šampinjoni)

Priprema: Od mljevenog mesa, soli, papra i dinstanog sjeckanog luka oblikujemo male loptice veličine oraha (vlažnim rukama) i pržimo u ulju. Šampinjone očistimo, prerežemo na četvrtine, začinimo solju i paprom, maslinovim uljem i prepečemo na roštilju. Nabodemo na drvene štapiće skupa s mesom. Umak od senfa i meda: Senf i med u omjeru 1:1 začinimo paprom i vinskim octom i dobro promiješamo. Poslužimo s ražnjićima.

Salata ala Grčka 

Sastojci: Svježi krastavci, cherry rajčice, žuta, zelena i crvena paprika, ljubičasti i bijeli luk, crne masline, feta sir, sol, papar, vlasac, maslinovo ulje, vinski ocat, timijan

Priprema: Povrće nasjeckamo, maslinama izvadimo koštice, sir izrežemo na kockice te začinimo vinaigrettom od soli, papra, maslinovog ulja i vinskog octa. Rikula salata: Rikulu začinimo sa soli, paprom, maslinovim uljem i aceto balsamicom. 

Ramstek sa začinima

Sastojci: Ramstek, sol, papar, maslinovo ulje, senf rustica, češnjak, timijan

Priprema: Ramstek očistimo od soli i žilica te režemo na jednake odreske. Posolimo, popaprimo, namažemo senfom. Pustimo da se marinira cca 20 minuta. Pečemo na roštilju kratko s obje strane da iznutra ostane rozo. Sitno nasjeckamo češnjak, prokuhamo u maslinovom ulju s timijanom te prelijemo preko pečenog mesa. Kuhani-pečeni krumpir: Krumpir ogulimo, operemo, narežemo na oblike po želji. Kuhamo kratko u slanoj vodi. Ocijedimo i popržimo na vrućem ulju. Začinimo solju, paprom i crvenom paprikom prije pečenja.

Ratatouille

Sastojci: Ljubičasti luk, zelena, crvena i žuta paprika, tikvice, rajčica, češnjak, majčina dušica, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Povrće narezati na sitne kockice. Svako staviti u svoju posudu. Tikvice posoliti i istisnuti višak vode. Povrće pržiti zasebno na malo ulja, tako da povrće bude hrskavo. Rajčice samo podgrijati u zadnjoj rundi prženja te dodati sitno sjeckani češnjak i timijan. Toplo povrće začiniti solju i paprom.

Carevo novo ruho

Sastojci: Carsko meso u komadu, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, sol, papar, timijan, luk, češnjak, poriluk, mrkva, bijelo vino, stabiljka celera

Postupak: Kožu mesa zarežemo vodoravno i okomito te dobro posolimo i popaprimo, nauljimo, utrljamo i pustimo da odstoji 10 minuta. Povrće narežemo na veće komade i stavimo u pleh od pećnice. Na povrće posložimo carsko meso, zalijemo bijelim vinom i dodamo grančice timijana. Pečemo na 250°C oko sat i pol prekriveno folijom. Izvadimo, narežemo na ploške debljine prsta te napravimo premaz od meda, balzamičnog octa i kima te prelijemo po odrescima. Zapečemo još 30 minuta na salamanderu da dobije koricu. Služimo uz ratatouille.

Umak od cehrry rajčica

Sastojci: Cherry rajčice, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, majčina dušica, sol, papar.

Priprema: Kuhamo cherry rajčice prekrivene mješavinom ulja 20 minuta. Procijedimo, ispasiramo i začinimo.

Umak od kopra i milerama

Sastojci: 400 g milerama, 150 g kiselog vrhnja, Sok 1/2 limuna, sol, papar, 2 šake sitno sjeckanog kopra

Priprema: Sve sastojke izmiješamo.

Umak od pijanih kapara

Sastojci: ljubičasti luk, češnjak, maslinovo ulje, crveno vino, kapare, sol, papar, med

Priprema: Na maslinovom ulju karameliziramo luk sitno sjeckani. Dodati sitno sjeckani češnjak. Zaliti sa 1 dcl crnog vina. Dodati kapare i med te kratko propirjati. Posoliti i popapriti po želji te izblendirati štapnim mikserom.

Đurine čarolije (Plavi tim)

Sastojci: Juneći ramstek 1,5 kg soliti, papriti, umasirati začinsko bilje. Pustiti da 20 min odstoji. 

Priprema: Na vrućoj tavi zarotirati da dobije koricu i da se zatvori. U pećnici peći 20-25 min na 200°C. Ostaviti da odmori. Rezati tanke šnite i poslužiti sa tri dipa.

Pljeskavice

Mljeveno meso junetine i svinjetine začiniti solju i paprom te dobro umiješati i formirati pljeskavice.

Carsko meso

U 2 kg carskog mesa utrljati sol i začinsko bilje. Peći na grillu u komadima. Izrezati na ploške i u pećnici zapeći da dobije hrskavost.

Mesne okruglice

Juneće mljeveno meso začiniti, dodati češnjak i tostiranu rižu i oblikovati okruglice. Sve zapeći na tavi i dodati u umak od pasirane rajčice i bosiljka.

Slani inćuni

Slane inćune, kapare, češnjak, peršin, maslinovo ulje sitno nasjeckati i začiniti maslinovim uljem. Lagano izblendirati.

Crveni dip

Sjeckanu rajčicu, pasiranu rajčicu, zelene masline s paprikom, kajenski papar, sol i maslinovo ulje izmiješati i spojiti zajedno u blenderu te začiniti solju, kajenskim paprom i maslinovim uljem.

Bijeli dip

Kiselo vrhnje, mileram, maslinovo ulje, ocat, sol, papar, majčina dušica zajedno izmiješati u blenderu i začiniti

Krumpirove pole

Krumpir oprati i narezati na pole. Posoliti, popapriti, nakapati s malo ulja i staviti peći na 200°C 50-ak minuta. Kad su pečene pomiješati ih sa zapečenom pancetom.

Salata od mahuna i rotkvica 

Mahune blanširati u slanoj vodi. Rotkvice narezati na listiće. Dresing: maslinovo ulje, aceto, sol, papar, senf, sitno sjeckani češnjak, peršin i ljubičasti luk. Mrkve glazirati u pećnici. Avokado oguliti i narezati na manje ploške. Mrkve začiniti sa solju, paprom, timijanom i maslinovim uljem.

Za dresing pomiješati sok od limuna, limete i naranče, sol, papar te na vrh dodati par žlica milerama.

Šareni kupus

Zeleni i crveni kupus narezati na julienne. Preliti dresingom od vinskog octa, maslinovog ulja, soli, papra, mladog luka i ljubičastog luka

Salata od rukole i mozzarelle

Rukolu, cherry rajčice i mozzarellu promiješati. Preliti dresingom od vinskog octa, aceta, soli, papra i maslinovog ulja

Šampinjoni s mozzarellom i pancetom

Napuniti šampinjone s mješavinom sitno sjeckano pancete, soli, papra, maslinovog ulja i vlasca. Drugu polovicu posolimo, popaprimo i napunimo mozzarellom. Zapečemo u pećnici na max temperaturi 10 minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku