Miništruce ili gnijezda od špageta spas su za višak kuhanoga ili pečenoga mesa, tjestenine i povrća. I za višak pomfrita ima spasa - pomiješajte ga s povrćem, sirom...
Lazanje, pite ili pizze mogu se peći i u kalupima za muffine
Ubacite omiljeno povrće, sir, jaje i šunku u namašćene kalupe za muffine. Pecite desetak minuta i dobit ćete ljupke omlete koji su zgodni i za ponijeti za posao. Slično možete napraviti i obroke za ručak ili večeru jer čak i najdraža jela, poput omleta, složenaca, frittata, lazanja, mesnih štruca, quicha ili kolača, možete ispeći u minioblicima. Ostane li kuhanog mesa od prethodnog dana lako ga “zamaskirajte” u muffine s dodatkom gljiva, špinata i mozzarelle.
I za višak pomfrita ima spasa - pomiješajte ga s povrćem, sirom, mljevenim mesom i jajem kako biste dobili sočna predjela. Iskoristite i ostatke tjestenine. U minikalupima napravite “gnijezdo” od špageta te stavite po jednu mesnu okruglicu i pospite parmezanom. Kuhane makarone pomiješajte s jajima, maslacem, mlijekom i sirom te zapecite - savršeno će pristajati uz zelenu salatu.
Na raspolaganju su keramički kalupi te oni za minikuglofe. Jaja ispecite u omotaču od slanine ili pršuta te ukrasite omiljenim začinima i dobit ćete ukusan doručak. Pripremljeni od lisnatog tijesta, složeni od kora za lazanje ili od prhkog tijesta mali zalogaji svih vrsta idealni su za druženja ili ručak u prirodi. Odlična je i podloga od usitnjenih krekera - ubacite ih u plastičnu vrećice te ih izmrvite pomoću valjka.
Minizalogaje možete pripremiti i nekoliko dana ranije, pa zamrznuti. Prije posluživanja ih je dovoljno zagrijati u pećnici. Čašom ili okruglim kalupom oblikujte krugove od tijesta i slažite sezonsko povrće, ribani sir, višak pečenog ili kuhanog mesa te pecite desetak minuta u pećnici na 180°C.
Pitice prije stavljanja u pećnicu premažite smjesom od jaja i vrhnja te pospite parmezanom. Prilikom oblaganja kalupa tijestom pripazite da njime pokrijete i rubove kako bi se jelo lakše izvadilo. Smjesa neka bude kompaktna. Budući da lisnato tijesto ima dovoljno masnoće, kalupe nije potrebno namastiti. Ako pečete samo tijesto bez nadjeva, obavezno ga izbockajte vilicom.
Da biste dobili dražesne lazanje, u kalupe slažite listove tjestenine odrezane na komadiće odgovarajuće veličine, a između njih stavite umak od rajčice, sir, povrće ili mljeveno meso. Sitno narezanu puretinu, piletinu ili junetinu pomiješajte s kus-kusom, povrćem i začinima te ćete dobit zdrave miništruce.
Odlična je i jednostavnija kombinacija smjese za ćevape ili pljeskavica. U smjesu za mesne muffine utisnite kockice sira ili minirajčice. Poslužite ih s toplim umakom od rajčice, bešamelom koji pospite svježim koprom ili sirom koji rastopite u vrhnju s omiljenim začinima: chillijem, muškatnim oraščićem ili kurkumom. U kalupima za muffine hot dog dobiva novo ruho. Tijestom za kruh obložite kalupe i ubacite narezane hrenovke - u jednostavnoj pripremi mogu pomoći i djeca.
Zalogaji sa špinatom
Sastojci: paket zamrznutog lisnatog tijesta, 5 jaja, 300 g špinata, 2 dl punomasnog kiselog vrhnja, žumanjak, 2 češnja češnjaka, sol, mljeveni papar, muškatni oraščić, 70 g skute
Priprema: Odmrznite lisnato tijesto na sobnoj temperaturi. Špinat blanširajte u zavreloj posoljenoj vodi oko 2 minute, ocijedite i iskosajte. Dodajte protisnuti češnjak, sol, papar, muškatni oraščić i skutu. U manjoj posudi izmiješajte kiselo vrhnje sa žumanjkom. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite na pet pravokutnika.
Kalup za muffine isperite pod hladnom vodom i obrišite. Udubine obložite tijestom. Po tijestu izlijte mješavinu od vrhnja i sira. Posložite žlicu nadjeva od špinata i izlijte u svaku sirovo jaje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C, dok se jaja ne stisnu, a tijesto ne zarumeni.
Košarice od lazanja
Sastojci: tijesto: 300 g brašna, 3 jaja, prstohvat soli, 4 l vode, žličica soli, žličica ulja; nadjev: 400 g mljevenog mesa, žličica origana, prstohvat bijelog papra, 200 g rajčica; bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, dl mlijeka, muškatni oraščić, 200 g mozzarelle, 3 žlice parmezana, 2 žlice maslaca
Priprema: Od brašna, jaja, soli i malo vode zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite sat vremena. Meso ispržite te dodajte nasjeckane rajčice, origano i papar. Tijesto podijelite na loptice koje tanko razvaljajte te izrežite na listove veličine 15x7 cm pa ih kratko kuhajte.
Jedan do drugog ih slažite na stolnjak i prerežite. Kalup za muffine namastite. Udubine obložite listovima tijesta. Na otopljenome maslacu popržite brašno i prelijte mlijekom uz stalno miješanje. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te prokuhajte. Na tijesto dodajte umak, meso i bešamel. Pospite parmezanom i mozzarellom pa pecite oko 20 minuta na 200°C.
Tost-košarice
Utisnite ploške tosta u kalup za muffine te ih obložite slaninom. Ubacite naribani sir te izlijte izmiješano jaje pa košarice zapecite u pećnici. Kao podloga može poslužiti i prhko ili, prema želji, dizano tijesto.
Tortilje i meso
Tortilje narežite i utisnite ih u kalupe. Izmiješajte kumin, sol, papar i papriku. Pospite time komadiće pečene ili kuhane piletine i izmiješajte. Raspodijelite smjesu po kalupima i pecite oko 15 minuta na 190°C.