Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ljekovita kupka s narančinim uljem tjera stres i njeguje kožu

Ljekovita kupka s narančinim uljem tjera stres i njeguje kožu

Idealna temperatura je 30°C, a eterična ulja treba razrijediti, a ne kapati direktno, ističe aromaterapeutkinja. Za što bolje opuštanje prilikom kupanja mirno ležite zatvorenih očiju i duboko dišite

VIDEO

Prije kupke trebalo bi se otuširati jer je ona namijenjena opuštanju i uživanju, a ne čišćenju, tvrdi aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.

Ležanje u kadi napunjenoj toplom vodom pomoći će vam da na pola sata ispraznite glavu i uživate u danu bez žurbe.

- Samo jedna kupka s esencijalnim (eteričnim) uljima može vas osloboditi stresa koji ste skupljali tijekom tjedna. Aroma kupke mogu njegovati kožu, opustiti mišiće, otplaviti toksine i relaksirati vas. Aromu možete dobiti dodavanjem esencijalnih ulja koja ste prethodno razrijedili u nekome mediju, poput sojina vrhnja, žumanjka ili morske soli. Esencijalna ulja su netopiva u vodi pa ih nikad nemojte direktno kapati u vodu za kupanje - savjetuje Pažin Morović.

Pokazala posljedice raka dojke: Pregledaj se da to ne budeš ti!
Pokazala posljedice raka dojke: Pregledaj se da to ne budeš ti!

Za što bolje opuštanje prilikom kupanja mirno ležite zatvorenih očiju i duboko dišite. Mobiteli, knjige i slični predmeti nisu poželjni dok uživate u mirisnoj kupki pa ih ostavite u nekoj drugoj prostoriji kako vam ne bi odvlačili pozornost.

- Kupka bi trebala imati oko 30°C i ne bi trebala trajati dulje od 20 minuta jer je to nepotrebno. Najbolje je da je pripremite navečer prije spavanja kako biste otpustili sav stres od tog dana i usnuli 'hladne glave' - savjetuje Pažin Morović.

Osim kade, važno je i da pripremite kupaonicu te kreirate atmosferu za opuštanje: upalite svijeće, pustite omiljenu glazbu da vam svira ili ukrasite kupaonicu cvjetnim laticama.

Hit dijeta 16:8: Tijelo 16 sati ‘gladuje’ i sagorijeva masnoće
Hit dijeta 16:8: Tijelo 16 sati ‘gladuje’ i sagorijeva masnoće

- Mirisnu mješavinu za kupku uvijek dodajte u napunjenu kadu. Ako je dodate dok se kada puni vodom, esencijalna ulja mogu ishlapiti i nećete dobiti isti učinak. Također je za učinak važno da kupite esencijalna ulja dobre kvalitete kod specijaliziranih prodavača - ističe Pažin Morović i savjetuje da nakon kupke svakako popijete čašu vode ili biljnog, nezaslađenog čaja, jer tople kupke ponekad mogu izazvati laganu dehidraciju, poput saune.

Odaberite kupku za sebe:

Beauty kupka za sretne misli

SASTOJCI: 30 g kokosova ulja, 5 kapi eteričnog ulja smilja, 20 kapi eteričnog ulja slatke naranče

PRIPREMA: Pomiješajte sve sastojke. Utrljajte u čistu kožu i kosu pa uronite u kadu s toplom vodom. Ova kupka je namijenjena svima koji žele meku i glatku kožu. Kokosovo ulje njeguje i hrani, ulje smilja blago potiče regeneraciju, dok slatka naranča potiče dobro raspoloženje. Nakon toga kosu operite na uobičajeni način, najbolje prirodnim šamponom.

Zimski miks

SASTOJCI: 100 g morske krupne soli, 5 kapi eteričnog ulja eukaliptus radiata, 5 kapi eteričnog ulja ravensara

PRIPREMA: Pripremite kao i prethodnu. Čuva zdravlje dišnog sustava.

Kupka za njegu stopala

SASTOJCI: 50 g magnezijeva klorida, 50 g krupne morske soli (kuhinjske), 5 kapi lovora, 2 kapi geranija, 3 kapi lavande

PRIPREMA: Dobro izmiješajte sve sastojke. Napunite lavor s vodom, dodajte mješavinu i uronite stopala. Zatvorite oči i uživajte, savjetuje aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović.

Spa foot treatment

Šumeća kugla s ylang ylangom

SASTOJCI za 1 komad: 30 g limunske kiseline, 70 g sode bikarbone, kap esencijalnog ulja ylang ylang

PRIPREMA: Limunsku kiselinu usitnite u tarioniku pa joj dodajte sodu bikarbonu i esencijalno ulje. Mijesite rukom sastojke dok smjesa ne postane ljepljiva. Kad se smjesa počne lijepiti, tvrdo ispunite silikonske kalupe za muffine. Pričekajte 24 sata da se kugla stisne, nakon toga je možete koristiti tako da kuglu ubacite u kadu napunjenu s vodom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...