Lifestyle

Komentari 0

Ljekovita rotkvica: Pomaže kod kašlja, probave, čisti bubrege...

Ljekovita rotkvica: Pomaže kod kašlja, probave, čisti bubrege...

Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet: Izbacite ovih šest loših prehrambenih navik

Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog blagdanskog stola. Nekako se već tradicionalno serviraju uz šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren. 

A jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena. Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.

Vrlo su zdrave i ljekovite

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih. 

Recept za sirup za iskašljavanje

Pomaže i kod uboda kukaca

Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscjedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Do domaće hrane na internetu: Svi OPG-ovi na jednom mjestu

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:


 

Najčitaniji članci