Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ljekovite kupke: Opustite se i uživajte dok vam voda pomaže

Ljekovite kupke: Opustite se i uživajte dok vam voda pomaže
1

Kad radite kupku ne postoje posebna pravila što u nju možete dodati, ali pazite na temperaturu - prevruću vodu treba izbjegavati, osobito ako imate problema s venama

VIDEO

Kupka je prirodni lijek protiv nesanice, a u te svrhe koristili su je još i stari Egipćani. Kupanjem se polagano povećava temperatura tijela, a nakon izlaska iz kade tijelo se hladi, pa mozak počinje lučiti kemijski spoj melatonin. Zbog njega se osjećamo pospano, a efekt će biti još intenzivniji doda li se u kupku eterično ulje kamilice ili lavande.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:44

- Kupke s biljem i eteričnim uljima djeluju opuštajuće, ali i ubrzavaju oporavak od bolesti. Kod problema s dišnim putovima pomažu kupke od ljekovitog bilja (skuhanog čaja) koje će u velikim količinama osmozom ući u tijelo. To je bilje koje se i inače upotrebljava oralno ili inhalatorno kod prehlada, gripa, kašlja ili sl. poput majčine dušice, vriska, metvice, kadulje, origana, a ako je riječ o visokoj temperaturi, preporučujem bazgu, končar, pa i kamilicu - kaže fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić i dodaje:

Kupke se pripremaju tako da se 100 g suhog bilja skuha u tri litre vode te doda u kadu s vodom. No ako želite upotrijebiti eterična ulja, savjetujem prije svega eterična ulja prave lavande, ravansare i crvene mandarine koja ne iritiraju kožu. Jednostavna receptura bila bi u 30 ml baznog ulja marelice dodati 15 kapi eteričnog ulja prave lavande, 30 kapi ravensare i 15 kapi crvene mandarine te snažno protresti. Sadržaj cijele bočice izlijte u već pripremljenu kupku s toplom vodom. Ista mješavina može se i mazati na prsa kod prehlade, gripe, kašlja, bronhitisa ili na područje sinusa kod sinusitisa. 

Ovu hranu možete jesti koliko god hoćete i nećete se udebljati
Ovu hranu možete jesti koliko god hoćete i nećete se udebljati

Kupka protiv sportskih ozljeda

Ružmarin i korijandar idealni su dodaci kupki kod istegnuća, bolnih mišića, kao i za opuštanje napetih mišića. Kupka se priprema tako da se šaka listova ružmarina i šaka sjemenki korijandra usitni, pokrije litrom kipuće vode te ostavi da pokriveno stoji 15 minuta. Potom se tekućina procijedi i doda kupki u kojoj je najbolje ostati pola sata i ponavljati prema potrebi.

Mješavina za čišćenje kože

Prelijte 200 g cvjetova i listova kadulje kipućom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, ocijedite kroz gusto cjedilo i biljku dobro istisnite. Pripravak izlijte u vodu za kupanje. U dvije žlice meda kapnite četiri kapi ulja čajevca pa također dodajte u vodu za kupanje. Ova kupka rješava problem nečiste kože i prištića na leđima.

Zelena glina

Zelena glina bogata mineralima u kupkama djeluje opuštajuće, otklanja umor i čisti kožu. U kupku dodajte tri, četri žlice praha zelene gline i budite u njoj 15 minuta. 

Stolisnik

Stolisnik se za pripremu sjedećih kupki prvo namoči u vodi tijekom noći pa se zagrije u provreloj vodi i dodaje u kupku.

Herbal Medicine, Tea, Yarrow, Savory, Chamomile and Calendula Oil

Zobene pahuljice za ekcem

Najbolje ih je staviti u najlonku i zavezati preko slavine u kadi tako da voda teče kroz pahuljice dok se kada puni. Osim što njeguje suhu kožu, zob pomaže i protiv drugih kožnih problema kao što je ispucana koža ili ekcem.

10 dnevnih aktivnosti uz koje ćete se bolje povezati s djecom
10 dnevnih aktivnosti uz koje ćete se bolje povezati s djecom

Jabučni ocat za bolna stopala

Jabučni ocat, osim što čisti kožu, ublažava upale, kao i bolove koje uzrokuje artritis. Preporučuje se u kupku staviti jednu, dvije šalice octa i uživati oko pola sata. Jabučni ocat dobar je i protiv otečenih stopala te gljivica na nogama. Tada je dovoljno posudu napuniti toplom vodom tako da vam dopire do gležnjeva te dodati od dvije do četiri šalice octa. Takvu kupku treba ponavljati ujutro i navečer.

Stolisnik za 'ženske probleme'

U narodnoj medicini čestose primjenjuju i sjedeće kupke, pri kojima voda seže do pasa. Austrijska travarka Marija Treben tako je za sve ginekološke tegobe preporučivala sjedeću kupku od stolisnika tvrdeći da već jedna kupka može smanjiti bolove kod upale jajnika, a nakon nekoliko kupki i izliječiti upalu. Svakodnevne kupke sa stolisnikom preporučivala je i protiv mioma, tegoba u klimakteriju te upala živaca na rukama i nogama.

Svestrana lavanda

Kupke od lavande pripremljene s eteričnim uljem ili cvjetovima lavande koriste se u liječenju problema s cirkulacijom i reumatskih bolova. Preporučljiva je i kod PMS-a te psihičkih tegoba u menopauzi, kod niskog tlaka te bolova u mišićima.

Učinkovito protuupalno sredstvo povoljno djeluje na iskašljavanje pa se može upotrebljavati u liječenju infekcija bronhija, nosa i grla.
Osim toga, ružmarin ima antibakterijski učinak te pomaže kod općeg umora i jača imunitet. Kupke s ružmarinom ublažavaju reumatizam.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života