Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Ljeti češnjak izgrađuje mišiće i smanjuje nakupljanje masnoće

Ljeti češnjak izgrađuje mišiće i smanjuje nakupljanje masnoće
1

Nakon treninga okrijepite se izotonicima i uz češnjak vratite energiju. Ljeti jedite teletinu za bolji imunitet, maline protiv sportskih ozljeda i blitvu jer sprečava grčeve

VIDEO

Kao glavna sastavnica tijela, voda je neophodan medij biokemijskih reakcija u organizmu te izravno utječe na probavu, imunološki sustav, ispire toksine te održava naše zdravlje i ljepotu, kaže nutricionistica Karmen Matković Melki iz Definicije hrane.  Pravilna hidracija, osobito ljeti, podrazumijeva ne samo redovit unos nego i pravilan izbor tekućine, kaže nutricionistica. 

- Prirodni voćni i povrtni sokovi, nezaslađeni čajevi i izotonični napici dobar su izvor vode, vitamina i minerala te su pravilan odabir prilikom pojačanog i povećanoga gubitka tekućine. Smjernice koje je dalo Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam osnovna su pravila, no važno je zapamtiti da se ljudi različito znoje s obzirom na spol, dob, godišnje doba te intenzitet treninga, zbog čega individualne potrebe za tekućinom variraju. 

- Općenita preporuka za održavanje hidracijskog statusa tijekom tjelesne aktivnosti je od 400 do 800 mililitara tekućine po satu treninga. Zato je važno pridržavati se smjernica za dobru i pravilnu hidraciju prije, tijekom i poslije treninga - savjetuje nutricionistica Matković Melki. 

Prije treninga, dodaje, najbolje je cijeli dan biti dobro hidriran (barem pola sata prije treninga ne biste smjeli piti veće količine tekućine kako bi se izbjegao osjećaj napuhnutosti želuca i mučnine). 

Tijekom duljeg treninga preporučuje se piti energetski sportski napitak - tako ćete dobiti energiju za veću izdržljivost i tekućinu i elektrolite koji se izdisanjem i znojenjem gube. Nakon treninga preporučuje se piti izotonične napitke i prirodne voćne ili povrtne sokove. 

- Nakon treninga važno je nadoknaditi izgubljene elektrolite te odabrati tekućinu bogatu vitaminima i mineralima. Osim vode, prirodnih sokova i nezaslađenih čajeva, odličan izvor tekućine pruža i “mokra” hrana, kao što su mlijeko i fermentirani mliječni napici, voće i povrće (citrusi, dinja, lubenica, breskva, tikvica, rajčica, krastavci i slično), kojom zadovoljavate oko 20 posto, odnosno pola litre, dnevnih potreba za tekućinom - objašnjava Karmen Matković Melki.

Osim tekućine, ljeti rekreativci i sportaši trebaju obogatiti prehranu nutrijentima koji će tijelu pomoći da izdrži napor, sačuva mišiće od gubitka tekućine i propadanja. 

Među snažnim namirnicama ističe se domaći češnjak jer obiluje hranjivim tvarima kao što su kalcij, vitamin B1 i fosfor, koji stvaraju energiju i bjelančevine koji ih grade. Alicin, odgovoran za karakterističan miris češnjaka, moćna je bioaktivna tvar koja će pak spriječiti i povećanje masnog tkiva. 

- Ginko, koji možete uzimati kao dodatak prehrani ili piti kao čaj, potiče protok krvi te smanjuje grčeve - savjetuje nutricionistica. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti