Slatka ljetna osvježenja gotova su bez pola muke, samo posegnite za pravim namirnicima i svojim prijateljima ili ukućanima omogućite slađenje bez granica
Ljetni, hladni deserti: Sladoled može završiti i u sendviču...
Sorbet je jedan od deserata koji je idealan za ljetne dane, gotov je za nekoliko minuta, a pećnica može ostati isključena. Osobito je osvježavajući i lagan sorbet od limuna. Zagrijte 120 grama šećera u 200 ml vode te dobro promiješajte. Sirup zatim ohladite pa mu dodajte 200 ml limunova soka i ostavite u zamrzivaču dva, tri sata. Ako ste ovaj desert namijenili odraslima, smjesi možete dodati votku ili pjenušac te čašu ukrasiti limunovom korom. No sličnu slasticu možete napraviti i s ostalim voćem.
Postupak je u svemu jednak osim što sirupu i limunovu soku dodate usitnjene maline, jagode, dinje, ananas... Ako ipak više volite čokoladne deserte, sirupu dodajte nekoliko kockica te poslastice koju ste prethodno rastopili na pari pa isto tako ostavite nekoliko sati u zamrzivaču.
Na brzinu se možete zasladiti i domaćim sladoledom na štapiću, i to od jagoda i jogurta. U mikseru usitnite 400 grama jagoda pa im dodajte žlicu šećera u prahu. Zatim istucite jaje i njemu dodajte žlicu šećera te sve izlijte u 400 grama jogurta.
Nakon toga svemu dodajte izmiksane jagode pa ulijte u posude u koje ste nataknuli štapiće za sladoled. Ostavite sladoled najmanje četiri sata u hladnjaku. Kako biste lakše izvadili desert iz posuda, uronite ih nakratko u toploj vodi. Možete im dodati i malo šlaga.
Sladoled u sendviču
Sastojci: 3/4 šalice maslaca, šalica šećera, jaje, 2 žličice vanilijina ekstrakta, 2 šalice brašna, 2 žlice kukuruznog brašna, žlica sode bikarbone, nekoliko kockica čokolade
Kako biste dobili kruščiće za sladoledne sendviče, rastopite 3/4 šalice maslaca i šalicu šećera. Zatim dodajte jaje, dvije žličice vanilijina ekstrakta, dvije šalice brašna, dvije žlice kukuruznog brašna, žličicu sode bikarbone i nekoliko kockica čokolade. Sve umijesite, razrežite na kolutove i pecite osam minuta. Na svaku plošku stavite sladoled pa poklopite drugom ploškom.
Hladna pita s ananasom
Sastojci: 2 šalice zdrobljenih keksa, 1/4 šalice maslaca, šalica mlijeka, šalica usitnjenog ananasa, 2 žlice limunova soka, 1/2 šalice usitnjenih banana, oraha, kokosa i višanja
Za podlogu pite koju ne morate peći pomiješajte dvije šalice zdrobljenih keksa i 1/4 šalice maslaca. Stavite smjesu na okrugli kalup pa na njega izlijte smjesu od šalice mlijeka, šalice usitnjenog ananasa, dvije žlice limunova soka, po pola šalice nasjeckanih banana, oraha, kokosa i višnji. Ostavite u hladnjaku da se dobro stisne pa ukrasite voćem, šlagom ili omiljenim keksima.
Parfe od jogurta s vanilijom i bananom
Sastojci: banana, žlica maslaca, žlica ruma, jogurt s okusom vanilije, metvica, šumsko voće
Prvi korak da dobijete ukusni parfe od jogurta i banane je da na tavi rastopite žličicu maslaca pa mu dodate narezanu bananu. Nakon toga im dodajte žličicu ruma i kuhajte tri minute te rashladite. Na dno čaše zatim stavite pola šalice jogurta s okusom vanilije pa prelijte polovicom smjese od banana. Zatim stavite ostatak. Na kraju ukrasite metvicom ili šumskim voćem.
Čokoladni shake
Za pravu čokoladnu bombu, idealnu u dane kad uprži sunce, izlomite čokoladu od 250 g pa joj dodajte žlicu kukuruznog sirupa i 300 ml slatkog vrhnja. Kuhajte na slaboj vatri dok se smjesa ne zgusne pa joj umiješajte žlicu ruma. Zatim u litru hladnog mlijeka dodajte taj čokoladni umak i energično izmiješajte. Na kraju u četiri visoke čaše stavite po kuglicu čokoladnog sladoleda i zalijte ga mlijekom s čokoladnim umakom. Sve pospite kakaom u prahu. Možete ukrasiti jagodom.
Espresso i kakao čine savršen par
Sastojci: 1/4 šalice šećera, 2 šalice praha za espresssso, žlica kakaa, 1/4 šalice vode, 4 žlice mlijeka, vanilijin ekstrakt, 8 kockica leda
Ako želite desert i kavu u jednom, promiješajte u posudi 1/4 šalice šećera, dvije žličice praha za espresso, žličicu kakaa i 1/4 šalice vode. Sve zakuhajte pa rashladite. Zatim sve stavite u blender i izmiješajte s četiri šalice mlijeka, malo vanilijina ekstrakta i osam kockica leda. Sve izlijte u visoke čaše, poslužite uz cijele komade leda i ukrasite čokoladnim preljevom.