Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ljeto bez nakuhavanja: Malo sjeckanja, miješanja i gotovo je

Ljeto bez nakuhavanja: Malo sjeckanja, miješanja i gotovo je
5

Grčka salata, domaći humus, kus-kus, gazpacho, Cezarova salata, Rižot s limunom, Mađarska rolada ili čokoladna bomba jednostavna su jela idealna za ljeto

VIDEO

Kako biste se “rashladili” te pritom utažili glad, pripremite gazpacho - hladnu španjolsku juhu od devet vrsta povrća. Za pripremu je potrebno: četiri zrele rajčice, litra soka od rajčice, dva mlada luka, svježi krastavac, crvena paprika, lukovica koromača, mrkva, luk, papričica jalapeno, češanj češnjaka, limunov i limetin sok, žlica maslinova ulja, dvije žličice kima, dvije žličice soli, po žličica šećera, tabasco-umaka i papra te pola šalice korijandra ili peršina. Nasjeckajte sve veće sastojke (osim korijandra) pa ih izmiješajte u loncu.

 Juhu ostavite u hladnjaku najmanje jedan, a najviše šest sati, a prije posluživanja začinite je korijandrom ili peršinom. Gazpacho možete poslužiti uz kruh i sir, dinju i pršut ili ohlađeno vino. Za vrućih ljetnih večeri glad će utažiti osvježavajuća grčka, cezarova ili waldorfska salata. Za pripremu ukusne waldorfske salate treba vam 50 g rikule, zelena jabuka, 250 g celerova korijena, dvije žlice limunova soka te 40 g nasjeckanih oraha. Za preljev pomiješajte po dvije žlice majoneze i jogurta, pola žličice senfa, sol, papar te dvije žličice limunova soka. Poslužite uz prepečeni kruh ili tost. (ic)

Cezarova salata 

Sastojci: Žličica senfa dijon, limunov sok, češanj češnjaka, 1/2 žličice Worchestera, žličica namaza od inćuna, sol, papar, 1/3 šalice maslinova ulja, zelena salata, 1/2 šalice parmezana, kockice prepečena kruha

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema: U blenderu izmiješajte senf, limunov sok, češnjak, worchester, namaz od inćuna, sol i papar. Dok blender radi, polako dolijevajte maslinovo ulje. Listove salate minutu, dvije pržite na grill-tavi, prebacite na tanjur te začinite načinjenim preljevom, parmezanom i prepečenim kruhom.

Čokoladna bomba

Sastojci: 600 ml sladoleda od čokolade, 600 ml sladoleda od vanilije, 150 ml šlaga, žlica konjaka, 125 g usitnjene podloge od snijega bjelanjaka

Priprema: Ohladite kalup pa ga premažite sladoledom od vanilije te ostavite da se stvrdne u zamrzivaču. Zatim nanesite sladoled od čokolade i vratite kolač u zamrzivač. Umutite šlag i konjak pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup, poravnajte lopaticom za kreme i ostavite u zamrzivaču do osam sati.  

Mađarska rolada

Biskvit: 500 g mljevenih keksa, 2 žlice kakaa, 100 g šećera, 300 ml kave; krema: 150 g maslaca, 2 žumanjka, 50 ml ruma, 150 g šećera u prahu

Priprema: Izmiješajte sastojke za kremu. U zdjeli rukama izradite sastojke za biskvit te ga valjkom razvaljajte na nauljenoj podlozi. Nadjenite biskvit kremom i smotajte u roladu. Ohladite barem sat vremena prije posluživanja.  

Rižot s limunom

Sastojci: 6 šalica pilećeg temeljca, 2 žlice maslaca, žlica maslinova ulja, luk, 2 šalice riže, 1/2 šalice suhoga bijelog vina, 1/2 šalice parmezana, 2 žlice limunova soka, 2 žličice naribane limunove kore, 2 žlice nasjeckane svježe metvice

Priprema: Nakon što temeljac zaključa, ostavite da krčka na slaboj vatri. U tavi zagrijte žličicu maslaca i ulje, dodajte luk i pirjajte dvije minute. Dodajte rižu, a zatim vino. Kuhajte dok vino ne ispari. Miješajući, šalicu po šalicu dodajte temeljac. Kad riža omekša, maknite tavu s vatre pa dodajte žličicu maslaca, parmezan, limunov sok i koru. Ukrasite metvicom.

Izmješaj i posluži

Klasični recept za grčku salatu “razigrat” će mirisni začini te žitarice, kus-kus ili kvinoja. Pripremite šalicu i pol kus-kusa, tri žlice maslinova ulja, žličicu soli, četvrtinu šalice limunova soka, dva mlada luka, crvenu papriku, pola krastavca, pola luka, papričicu jalapeno, češanj češnjaka, po pola šalice peršina i listića metvice, dvije žličice naribane limunove kore, žličicu tabasco-umaka, po žličicu kima i papra, pola šalice feta-sira, crne masline, limenku slanutka te 1 i 1/2 šalicu vode. 

Nakon što voda, dvije žličice maslinova ulja i sol zaključaju, isključite vatru te dodajte limunov sok i kus-kus. Kad žitarica upije tekućinu, izmiješajte je s drugim sastojcima i žlicom maslinova ulja te ukrasite maslinama. Goste možete iznenaditi i kreativnom salatom od riže. Skuhajte i ohladite rižu pa je premjestite na pladanj. Nasjeckajte četiri rajčice, četiri mlada luka i 50 g suhih marelica te ih rasprostrite po riži. Dodajte po 30 g pinjola, bučinih sjemenki i grožđica te šačicu začina (bosiljak, metvicu i peršin). 

Začinite preljevom od triju žlica maslinova ulja (s dodatkom češnjaka), dvije žličice vinskog octa, limunova soka, žličice meda, soli i papra. Izmiješajte, ohladite i poslužite. 

Klasična grčka salata

Sastojci: 1 i 1/2 šalice maslinova ulja, 2 žličice origana, 1/2 šalice vinskog octa, žličica soli, 1/2 žličice papra, 2 krastavca, 6-8 rajčica, 2 šalice zelene salate, 1/2 glavice luka, 3/4 šalice feta-sira, 1 i 1/3 šalice crnih maslina

Priprema: Kratko zagrijte maslinovo ulje i listiće origana te ostavite da se ohladi. U maloj staklenci izmiješajte ocat, sol i papar te dodajte mješavinu ulja i origana. Zatvorite i dobro protresite da dobijete finu emulziju. Izmiješajte nasjeckane krastavce i rajčice te ih začinite solju i paprom. Dodajte listove zelene salate, luk, fetu nasjeckanu na kockice i masline. Salatu začinite 1/4 šalice preljeva. Dobro ohladite prije posluživanja.

Domaći humus

Sastojci: 2 konzerve slanutka, 1/3 šalice limunova soka, 1/2 šalice tahinija (namaza od sezama), 2 sjeckana češnja češnjaka, 1/8 žličice kajenske papričice, 1/4 žličice soli

Priprema: Isperite i ocijedite slanutak, no sačuvajte pola šalice tekućine iz konzerve. U blenderu izmiješajte slanutak i tekućinu, zatim dodajte limunov sok, tahini, češnjak, kajensku papriku i sol. Sve dobro izmiksajte. Namaz poslužite uz pita kruh.

Gazpacho od lubenice

Sastojci: 8 šalica lubenice, krastavac, 1/2 crvene paprike, 1/4 šalice svježeg bosiljka, 3 žlice vinskog octa, 2 žlice luka kozjaka, 2 žlice ekstra djevičanskoga maslinova ulja, 3/4 žlice morske soli, pola avokada

Priprema: Izmiješajte nasjeckanu lubenicu, krastavac, papriku, bosiljak, vinski ocat, luk, ulje i sol. Odvojite tri šalice izdvojenih sastojaka, izmiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom. Dobro ohladite i ukrasite kockicama avokada.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno