Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Mala škola iz Klaićeve: Dojenje razrjeđuje sluz, ali i fiziološka

Kod akutnog kašlja, koji može potrajati i četiri tjedna, djeci pomozite ispiranjem nosa, podizanjem jastuka i povećanjem unosa tekućine. Malim bebama pomoći će dojenje

Foto: Getty Images
1 komentara

Klinika za dječje bolesti Zagreb pokrenula je videoradionice “Povišena tjelesna temperatura i kašalj u ranom djetinjstvu – kako pomoći bolesnom djetetu”.

Stručnjaci s Odjela za pulmologiju, alergologiju, imunologiju i reumatologiju kažu kako je kašalj kod male djece drugi najčešći razlog dolaska u hitnu službu. Roditelje najčešće brine je li simptom neke ozbiljne bolesti, iako najčešće nije. Akutni traje četiri tjedna, a kronični dulje od osam tjedana. U 60 posto uzrok je prehlada, u devet posto bronhitis, isto kao i astma, a u samo pet posto uzrok kašlja je upala pluća.

POGLEDAJTE VIDEO:


Liječnika posjetite kad kašalj značajno remeti spavanje ili hranjenje, ali i ako teški kašalj uzrokuje stalno povraćanje, ne samo nakon jela nego svaki put kad kašlje. Iako, dobro je znati da dojenčad i manja djeca ne znaju ispljunuti sekret nego ga gutaju, pa ga često povrate, što je za njih dobro i nije razlog za brigu ako ne povraćaju i obroke.

U tom slučaju postoji opasnost od dehidracije. Nadalje, kad je dijete suviše iscrpljeno, zviždi mu u prsima, ima bolan kašalj ili on zvuči poput laveža psa, pođite liječniku. Isto treba učiniti i ako uz kašalj temperatura ne pada ispod 40°C, kada dugo traje, i uz njega se pojavi neki osip.

Foto: Dreamstime

Procijenite i diše li dijete otežano - brojite mu udisaje u minuti. Novorođenčad ne bi trebala disati više od 60 puta, dojenčad 50, u 2. godini do 40, a u predškolskoj dobi do 20. Otežano disanje vidjet ćete i po uvlačenju međurebrenih prostora i područja iznad prsne kosti kod kojeg se dijete vidno napreže.

Young couple blowing their nose in tissue ČISTITE RUKE I MOBITEL 10 dobrih načina da zaustavite prehladu prije nego što počne

Dojenčad će stenjati, pa i širiti nosnice i usput klimati glavicom. Djetetu možete pomoći tako da mu dajete više tekućine ili ga češće dojite jer tekućina razrjeđuje sluz. Stavite ga u povišen položaj pri spavanju i održavajte higijenu nosa jer do kašlja dolazi zbog curenja sekreta u grlo.

Foto: Dreamstime

Kod dojenčadi to može ugroziti sisanje i gutanje, a ubrzo može uslijediti i dehidracija. Za liječenje kašlja važno je otkriti uzrok - prehlada, astma ili upala pluća te prvo liječiti tu bolest, a antitusici ili mukolitici nisu toliko djelotvorni. Pomoći će med. Malom djetetu najbolje je ispirati nos s 5-10 ml fiziološke otopine tri puta na dan. Dijete položite na bok, ušpricajte u nosnicu pa ostavite da se ispere na drugu. Kod starije djece ukapava se 20 ml fiziološke otopine tri puta dnevno u stojećem položaju, a u međuvremenu neka ispuhuju nos.

ZA BOLJE ZDRAVLJE Muče vas kašalj i prehlada? Ovi recepti s đumbirom će pomoći

Dva su tipa kašlja:

• suhi i podražajni, javlja se u prva tri-četiri dana bolesti
• produktivni 'vlažan', javlja se nakon tri-četiri dana kad počinje iskašljavanje

Foto: Dreamstime

Čišćenje nosa kućnim aspiratorom:

• nos prvo obilno nakapati fiziološkom otopinom
• začepiti suprotnu nosnicu, a u slobodnu staviti nastavak u prednji nosni hodnik dok se ne izvuče sekret
• ponoviti sa suprotnom nosnicom

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message