Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje

Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje

Kako biste potaknuli potrošnju masti kojima obiluju svečana jela, prije većeg obroka pojedite salatu, a poslije popijte čašu mlake vode s limunom

VIDEO

Za božićni ručak najviše pojedu Amerikanci, pokazalo je istraživanje dr. Waynea Osbornea prema kojem njihov unos tad iznosi čak 3291 kaloriju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Slijede ih Britanci i Irci, koji u tom svečanom obroku pojedu 3289 kalorija. Hrvatska je u tom istraživanju zauzela 10. od ukupno 28. mjesta sa “samo” 2800 kalorija. I dok se preporučeni dnevni unos kreće oko 2000 kalorija, za blagdane se lako zaboravi na mjeru, a nakon Nove godine većina ljudi razmišlja o uvođenju dijete. Kako biste u blagdanima uživali bez grižnje savjesti, nutricionistica Jelena Tomić Krželj podsjeća:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Treba jesti što raznovrsnije. To podrazumijeva unos hrane iz različitih skupina namirnica, ali i različitih namirnica iz iste skupine. Kako biste tijelu pružili sve potrebne nutrijente, polovicu tanjura ispunite povrćem, četvrtinu proteinima, kao što su meso, riba, jaja ili mahunarke, te četvrtinu složenim ugljikohidratima, poput krumpira ili žitarica - kaže Tomić Krželj.

Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila
Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila

U blagdanskom zanosu važno je slušati svoje tijelo, koje će nam signalizirati kad je dosta i upravo je to prva stvar na koju treba paziti, kaže nutricionistica Irena Švenda i dodaje:

- Izbjegavajte zaslađena, gazirana i alkoholna pića jer sadrže puno kalorija, koje će se uz ionako kalorijski bogate obroke pretvoriti u masno tkivo. Malo alkohola, poput vina, može olakšati osjećaj u želucu zbog kiselog sadržaja, dok će gorka pića potaknuti lučenje žučnih sokova, pa se u manjoj količini mogu uzimati, no nemojte pretjerivati. A kako biste olakšali rad probave, ne zaboravite na juhu.

- Juha je poželjna jer sadrži vlakna, pa može poslužiti kao digestiv te pomoći u razgradnji hrane - tvrdi mr. sc. Švenda.

Na važnost vlakana u prehrani podsjeća i nutricionistica Olja Martinić te dodaje da, unatoč opuštenom ugođaju, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost.

Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol
Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol

- Od deset do petnaest minuta prije ručka i večere pojedite zdjelicu salate. To može biti ribani kupus, miješana, zelena ili salata od kiselih paprika i krastavaca - kaže i savjetuje:

- Ako inače nemate običaj jesti masno, idućih nekoliko tjedana dobro će vam doći kapi artičoke, a ljudima koji su ‘slabi’ na slatko predlažem kapi silimarina, kao i biljne čajeve, limunadu te kompote od suhih šljiva i krušaka. Nemojte zanemariti kalorije unesene pićima te prednost dajte vodi - s obzirom na ponudu na blagdanskim stolovima, ovih bi dana trebalo piti barem 3 dcl nezaslađenog čaja na dan.

Iako se ovih dana manje gladuje, pripazite i jedite redovito jer ćete tako smanjiti žudnju za kolačima, podsjeća nutricionistica Sandra Marić Bulat, koja idealnom zimskom namirnicom smatra grah.

Par grančica, spužva, cimet... Složite sami najljepši mini bor
Par grančica, spužva, cimet... Složite sami najljepši mini bor

- Više pozornosti obratite na grah-salatu. Grah je niskokaloričan te bogat proteinima i vlaknima, pa produljuje osjećaj sitosti. Slično će djelovati i leća, ječam te kiseli kupus - kaže te za večeru predlaže hranu bogatu proteinima te povrće, bez kruha. A kako biste potaknuli razgradnju masti, nutricionistica otkriva:

- Jela začinite čilijem, kurkumom i đumbirom, koji imaju termogeni učinak. Budući da zimi unosimo više soli u organizam, pijte više vode i nezaslađenih čajeva i povećajte unos namirnica bogatih kalijem. I ne zaboravite barem pola sata otići u šetnju.

SAVJETI NUTRICIONISTA

Manje se jede uz juhu

1. Obrok počnite juhom, koja će spriječiti prejedanje te pridonosi unosu vode.

2. Neka tanjur izgleda tako da polovicu čini povrće, četvrtinu meso/riba/jaja/mahunarke i četvrtinu izvor složenih ugljikohidrata poput žitarica. Blagdansko vrijeme nije vrijeme za zamaranje hranom, ali pokušajmo ne pretjerivati.

3. Prednost dajte vodi umjesto soku, a s alkoholom umjereno - jedno piće za žene, dva za muškarce.

4. Ograničite kolače i slatkiše (npr. 1 kolač na dan)

5. Unos vode važan je uvijek, a isto vrijedi i u blagdansko vrijeme, savjetuje nutricionistica Jelena Tomić Krželj.

Salata se jede za predjelo

Olja Martinic

1. Tanjur je mjera za čovjeka. Odaberite manji i nemojte ga puniti drugi put.

2. Između većih obroka napravite, ako je ikako moguće, pauzu od pet sati.

3. Oko 10 do 15 minuta prije obroka pojedite zdjelicu salate, kaže Olja Martinić.

4. Prednost dati vodi i obavezno unijeti oko 3 dcl nezaslađenog čaja tijekom dana.

5. Vježbajte na zraku, gdje je potrošnja kalorija veća zbog termoregulacije.

Povrće neka čini pola tanjura

1. Začinite hranu paprom, kimom, đumbirom i češnjakom.

2. Nakon dana u kojem ste pojeli više nego obično uzmite pauzu i jedite variva.

3. Na polovicu tanjura stavite povrće kako biste pojeli manje masne hrane i spriječili prejedanje.

4. Prije i tijekom obroka nemojte piti vodu kako biste lakše razgradili hranu.

5. Redovito se krećite ili barem otiđite u šetnju, savjetuje Švenda.

Kuhano vino ne pijte navečer

1. Pet do deset minuta nakon teškog obroka popijte čašu mlake vode s limunom. Tako ćete lakše izbaciti masti i poboljšati probavu, kaže Sandra Marić Bulat.

2. Jedite povrće s niskim glikemijskim indeksom poput prokulica, tikvica, brokule i špinata. Kiseli kupus prozvan je ‘metlom za želudac i crijeva’ jer bakterije iz mliječnih kiselina kojima obiluje održavaju crijevnu floru zdravom.

3. Izbjegavajte kuhano vino u večernjim satima jer zaustavlja proces razgradnje masti. Zamijenite ga pivom ili suhim vinom.

4. Kao međuobrok pojedite šaku orašastih plodova poput oraha, lješnjaka i badema jer oni produljuju osjećaj sitosti.

5. Povećajte unos namirnica bogatih kalijem poput banana, naranča, rajčica i krumpira.

VIDEO (pazite što pijete za blagdane, najviše kalorija je u koktelima):

Pokretanje videa...

01:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'