Lifestyle

Komentari 31

Mariji su sve na svijetu: Moje se krave vole češkati i maziti

Mariji  su sve na svijetu: Moje se krave vole češkati i maziti

Mlada Slavonka ne može se zamisliti niti na jednom drugom poslu. U OPG-u Kruljac, na robotiziranoj farmi 70 krava na dan daje 1300 litara mlijeka, a vrijedna Marija svaki dan radi i sir, koji razvozi i prodaje

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Dika i ponos Baranje: Slavni je kulen na poštanskim markama

Ivica Kruljac (45) iz Vladislavaca nedaleko od Osijeka imao je godina kao danas njegova kći Marija kad je završio školu za autolimara, no umjesto radionice sagradio je štalu i u nju stavio prvih 12 muznih krava.

Bilo je to dobro vrijeme za mljekare, pa je već u prvih nekoliko godina broj krava narastao do 40, a potom se i udvostručio. OPG Kruljac ima 70 muznih krava, ukupno 178 kad se uzme u obzir sav podmladak. Osim zaposlenih članova obitelji, Ivice i supruge Slađane te djece Marije (21), Doriana (19) i Marina (8), njihov OPG ima još pet zaposlenih, ali i jednog novog pomoćnika, koji im se pokazao nezamjenjivim.

Pogledajte video kako Marija i njena obitelj uzgajaju krave:

Naime, OPG Kruljac jedan je od samo desetak u Slavoniji i Baranji koji su aplicirali projekt prema EU i kupili računalnog robota vrijednog 1,2 milijuna kuna koji prati rast i razvoj svake krave, prehranu, laktaciju, gravidnost, zdravlje, a također obavlja mužnju svih krava tempom koji to kravama odgovara. Imaju i robota čistača, koji se nečujno voza između papaka i čisti balegu te ispire tlo, a krave u staji imaju i četku za masažu, za koju nerijetko stoje u redu i čekaju da dođu na red.

- Do prije nekoliko godina satima smo čučali pored krava i ručno muzli svaku. Potom sam kupio stroj za mužnju koji je isto tražio pomoć u postavljanju na vime, a ovaj robot sve radi automatski. Da stane, ja ne bih znao kako ga pokrenuti. Za to su zadužena djeca, Marija i Dorian. Marija je organizatorica farme; prati mužnju, prehranu, sakuplja mlijeko, organizira prodaju mlijeka Dukatu, od ostatka pravi svježi i dimljeni sir i nosi ga na prodaju. Dorian radi sve te poslove oko računala i robota, unosi u računalo nove podatke o kravama, ažurira ih, otklanja zastoje i često je sa mnom na polju u traktoru - kaže Ivica dodajući kako svatko ima svoje poslove, ali kad zatreba, svi rade sve.

On je zadužen za obradu 100 hektara zemlje, a Marija za ostalo. Na farmi Kruljčevih na dan proizvedu 1300 litara mlijeka. S obzirom na niske otkupne cijene, odlučili su se i na proizvodnju sira. Od 200 litara mlijeka svaki dan Marija radi fini polutvrdi i škripavi mirisni kravlji sir, s raznim začinima.

- Kad sam bila mala, bilo me sram što živim na farmi. U školi su me svi zezali da kod nas uvijek smrdi i nitko od prijateljica nije htio doći k meni igrati se. Unatoč tome, pomagala sam tati u svim poslovima oko krava i zavoljela sam ih.

Završila sam veterinarsku školu i trenutno ne razmišljam o fakultetu. Otkad imamo robota, sve je lakše jer on odrađuje mnogo posla. Prije sam morala rano ustajati, a sad nam radni dan počinje oko 7. Radnici dođu prvi i stvarno su odlični. Brinu se o kravama i farmi kao da je njihova. Kad njih nema, nama treba po dva sata ujutro i navečer da nahranimo životinje. Meni još dodatno nekoliko sati da napravim sireve koje vikendom nosim na tržnicu. Nismo imali stanku zbog korone jer sam i tad proizvodila i dostavljala sir. Tek tad sam shvatila da se sav moj rad i trud oko održavanja web i Facebook stranice isplatio, iako uzme puno vremena - kaže Marija.

Sad joj, kaže, prijatelji sami dođu na farmu jer ih zanima kako funkcionira robot zahvaljujući kojemu je farma čista i uredna. Tek je na praksi na drugim farmama otkrila koliko je zapravo na njenoj sve lijepo.

Krave spavaju na velikim spužvama a na nekoliko mjesta u staji nalaze se spravice koje ih motiviraju na kretanje, češkanje, pa čak i igranje. Svaka ima svoj digitalni čip, koji računalo očitava i po tome određuje njeno biološko stanje. Imaju i markicu s brojem i svaka ima ime.

- Imena kravama daje radnica Jelica, koja se uvijek našali kako ju neka krava podsjeća na neko ime. Znam imena svim kravama koje daju mlijeko.

Bobica je najproduktivnija. Daje i po 50 litara na dan, a prosjek je 28. I voli se maziti - kaže. Donedavno je imala problem jer se znala emotivno previše vezati, pa kada dođe vrijeme da krave idu u klaonicu, ona danima plače.

- Tata je rekao da ne mogu biti farmerica ako ću oplakati svaku kravu i tele - zaključila je uz smijeh.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Nizozemci iz Lipika: Na našoj farmi rastu riža i stare jabuke

 

Najčitaniji članci